ΚΟΣΜΟΣ

Κοινή γραμμή στην Ε.Ε. για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις

Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων

Γαλλία και Γερμανία μέσω του Ολάντ και της Μέρκελ ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία, έχοντας την υποστήριξη και των υπόλοιπων Ευρωπαίων, για να υπάρξει ως το τέλος του 2013 συνεννόηση με τις ΗΠΑ αναφορικά με τις «διαρροές» πληροφοριών, έπειτα από τις αποκαλύψεις του Τύπου μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις των Αμερικανών.

Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων

Η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία παρουσιάσθηκε κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, «με στόχο να καταλήξουμε πριν από το τέλος της χρονιάς σε μια συμφωνία για τις αμοιβαίες σχέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, προσθέτοντας ότι «Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα ανοικτή και για τα άλλα κράτη μέλη που θα βρει κοινούς κανόνες με την Ουάσινγκτον σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών, καθότι η απώλεια της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να βλάψει τη συνεργασία στη συλλογή πληροφοριών».

Κοινή γραμμή στην Ε.Ε., για να ...βρεθεί γραμμή

«Είμαστε όλοι σύμφωνοι πάνω στο κείμενο, και οι 28», διευκρίνισε ο Βαν Ρόμπαϊ, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για αντιρρήσεις των Βρετανών, παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ που έχουν και οι ίδιοι κατηγορηθεί ότι κατασκοπεύουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα την Ιταλία. Ο Bρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε «θετική στάση», δήλωσε ο Ιταλός ομόλογός του Ενρίκο Λέτα. Πράγμα σπάνιο, ο Κάμερον δεν έκανε δηλώσεις ούτε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής ούτε κατά την έξοδό του.

Κατασκοπεία μεταξύ ...φίλων 

Το σκάνδαλο της αμερικανικής κατασκοπείας δεν σταματά να διευρύνεται. Η τελευταία αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα Guardian, η οποία υποστήριξε χθες το βράδυ ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), η οποία ενέχεται ήδη σε υποκλοπές στη Γαλλία, τη Βραζιλία και το Μεξικό, υπέκλεπτε τις συνομιλίες 35 ηγετών του πλανήτη.

«Πρέπει να σταματήσει και να απαιτήσουμε εξηγήσεις», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Αυτό έκαναν απόψε και ομόφωνα οι Ευρωπαίοι θεωρώντας πως υπάρχουν ορισμένες εξηγήσεις που πρέπει να ζητήσουμε από τον Αμερικανό σύμμαχό μας, διότι γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις».

Την Τετάρτη, το Βερολίνο προκάλεσε σοκ ανακοινώνοντας πως το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ μπορεί να παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές υπηρεσίες. «Η κατασκοπεία μεταξύ φίλων, είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο», προειδοποίησε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες. Η καγκελάριος αρνήθηκε όμως να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., όπως ζήτησε ο αρχηγός του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Το θέμα αυτό δεν εθίγη από τους ηγέτες, δήλωσε η Μέρκελ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να υπάρξει ρήξη των εμπορικών συνομιλιών με την Ουάσινγκτον.

Η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Αγγελα Μέρκελ από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών πραγματοποιείτο από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung. «Η παρακολούθηση γινόταν από ένα κέντρο παρακολουθήσεων που ονομάζεται Special Collection Service (Ειδικό Κέντρο Συλλογής), υπό την ευθύνη της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) και της CIA και λειτουργούν στις αμερικανικές πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο, συνήθως υπό συνθήκες μυστικότητας», αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες των στοιχείων που αφαίρεσε ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Όπως έκανε και ο Ολάντ στην αρχή της εβδομάδας, η Μέρκελ ζήτησε, πριν από τη σύνοδο κορυφής, εξηγήσεις από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και προειδοποίησε ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο συμμάχων «θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα», αν αποδειχθούν οι πρακτικές κατασκοπείας σε βάρος της.

Yes we scan!

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να πει αν οι ΗΠΑ είχαν κατασκοπεύσει την Μέρκελ στο παρελθόν. Οι ΗΠΑ «δεν παρακολουθούν και δεν θα παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου», αρκέσθηκε να επαναλάβει ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ. «Αναγνωρίζουμε πως οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες, όπως κάνουν και οι άλλες χώρες», παραδέχθηκε.

Μια σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η Λάιζα Μόνακο παραδέχθηκε σήμερα πως το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων «έχει δημιουργήσει σημαντικές εντάσεις με ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους της χώρας», διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως οι δραστηριότητες αυτές είναι νόμιμες σε άρθρο της που δημοσιεύεται από την αμερικανική εφημερίδα USA Today.

Αστερόεσσα, όπως λέμε ...Στάζι  

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Γερμανία, η οποία φέρει το τραύμα της μαζικής παρακολούθησης των πολιτών στην ανατολική Γερμανία από τη Στάζι τον καιρό της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, στην οποία η Άγκελα Μέρκελ πέρασε τα νιάτα της. Επικαλούμενος την περίοδο αυτή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε χθες, Πέμπτη, «εναντίον του ολοκληρωτισμού», επιμένοντας στο «θεμελιώδες δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής».

Την κατασκοπεία την αγάπησαν πολλοί, τον κατάσκοπο όμως κανένας...

Ως τώρα οι Ευρωπαίοι δεν είχαν επιδείξει ενότητα στο σκάνδαλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για το εκτεταμένο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Ο λόγος δεν ήταν μόνο πως οι εθνικές αρχές είναι αρμόδιες τα θέματα της συλλογής πληροφοριών, αλλά και το ότι κατασκοπεία διενεργείται επίσης μεταξύ χωρών της Ε.Ε. Σχετικά μ' αυτό, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν θα μπορούσαν τελικά «να αποδειχθούν χρήσιμες, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις υπηρεσίες πληροφοριών και σε καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών».

Οι διαφορές των Ευρωπαίων κάνουν επίσης να καθυστερούν εδώ και πολλούς μήνες οι διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο για την προστασία των δεδομένων το οποίο παρουσιάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενώ η Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ ζητούσε να υιοθετηθεί η μεταρρύθμιση ως την άνοιξη του 2014, οι 28 αποφάσισαν να «δώσουν στο εαυτό τους περιθώριο ελιγμών ως το 2015».

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε ταχύτερα, αλλά ο στόχος είναι περίπλοκος. Αυτό δεν αφορά μόνο την ιδιωτική ζωή, αλλά έχει επίσης αντίκτυπο στον κόσμο των επιχειρήσεων», υποστήριξε ο Βαν Ρόμπαϊ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.