ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Νιάτα στα ξένα, βόμβα στο μέλλον

«Ο μπάρμαν που θα σερβίρει το ποτό σας, ίσως να είναι πιο μορφωμένος από εσάς» γράφει ο Independent σε δημοσίευμα του με τίτλο :«Ένα διδακτορικό με τον καφέ σας;». Η βρετανική εφημερίδα με δόση μαύρου χιούμορ περιγράφει και σχολιάζει την νέα γενιά πτυχιούχων που  μεταναστεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο από την χτυπημένη από την κρίση Ευρώπη. Προφανώς ανάμεσα στους μορφωμένους νέους  που σερβίρουν καπουτσίνο με αξιοπρέπεια για λίγες λίρες μεροκάματο στις καφετέριες του Σόχο, του Κάμντεν και του Μέιφερ, είναι και αρκετά Ελληνόπουλα. Είναι τα παιδιά που φορτώθηκαν με γνώσεις και διπλώματα για να μη γίνουν  γκαρσόνια στο τόπο τους.

Η μαύρη αλήθεια είναι πως άλλο να το ξέρεις και να κάνεις πέτρα τη καρδιά σου, και άλλο να στο κοινοποιούν με το πιο ασυγκίνητο, ωμό και ανελέητο τρόπο. Σαφώς και το πικρό είναι χωνευτικό αλλά ο κλονισμός των στοιχείων δραματικός για κάθε γονιό που αρνείται να βυθιστεί στην άγνοια και τη λησμονιά των δικών του κόπων και θυσιών για τις σπουδές των παιδιών του. Δυστυχώς  την τελευταία τετραετία ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους περίπου 25.000 νέοι ετησίως, ενώ  άλλοι τόσοι ψάχνονται ζητώντας πληροφορίες και υλικό για να μεταναστεύσουν. Το κακό είναι ότι στη πλειονότητα τους είναι παιδιά μορφωμένα. Το χειρότερο, ότι η τάση φυγής μεγεθύνεται με γεωμετρική πρόοδο σε ρεύμα απόδρασης.

Δεν περιμένουν πλέον να  λάβουν θετικά μηνύματα από του πρώτους που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς. Θα τη κοπανήσουν από εδώ είτε οι ευκαιρίες προκοπής έξω είναι πια λιγοστές, είτε το περιβάλλον είναι επισφαλές τόσο εργασιακά όσο και κοινωνικά.  Είναι αποφασισμένοι να βρουν αλλού την ευκαιρία για προκοπή που τους στερεί η πατρίδα τους.  Ανεξάρτητα αν το εργασιακό πλαίσιο για μετανάστες στη κεντρική Ευρώπη, την Αυστραλία και τη βόρεια Αμερική  είναι  εκ των προτέρων φτωχό και αυστηρά προδιαγεγραμμένο. Η δε ζωή του μετανάστη ανεξαρτήτως προσόντων , όπως εύστοχα παρατηρεί ο Independent, μπορεί να είναι εξίσου άδικη και χωρίς υποσχέσεις όπως στην ίδια τη δοκιμαζόμενη πατρίδα του.

Το ζήτημα δεν είναι τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τον νεανικό ανθό των πτωχευμένων χωρών που επιλέγει. ή , καλύτερα, αναγκάζεται σε  αναχώρηση και τελικά σε φυγή. Το θέμα δεν βρίσκεται στις χώρες υποδοχής του αλλά σε εκείνες που τον σπρώχνει στη έξοδο. Ειδικότερα εντοπίζεται στην Ελλάδα του 2013 που εξωθεί τα νιάτα της σε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, αφού προηγουμένως φρόντισε να τα διαποτίσει με αισθήματα απόγνωσης, αναξιότητας, παραίτησης. Να διαγράψει τη λέξη αξιοκρατία από την εξέλιξή τους, να  συμβάλλει στην απαξίωση των ικανοτήτων τους και να τα οδηγήσει τελικά στο διωγµό.

Δυστυχώς, με τέτοια συμπεριφορά απέναντί του ο ψαλιδισμένος από ελπίδες νέος εξοστρακίζεται από το δημόσιο βίο, αποκλείεται στο περιθώριο της φτώχιας, της αυτολύπησης και  της ταπείνωσής ως πολίτης με λιγότερα δικαιώματα.  Τον καθιστούν πολίτη δεύτερης κατηγορίας όταν  του αφαιρείται το δικαίωμα στο όνειρο, στην ευτυχία, την δημιουργικότητα , της προσφοράς της ικμάδας του στη πολιτεία, το κράτος, τον εθνικό κορμό. Τον κάνουν παρία όταν  του αποκλείεται η διάθεση της νιότης και της ζωτικότητάς του στην ανατροφοδότηση των παραγωγικών πόρων του τόπου. Αναπόφευκτα τον σπρώχνουν σε αναζήτηση διεξόδου μακριά από τη πατρίδα του

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με ραγδαίους ρυθμούς εγκαταλείπει τη χώρα μεγάλη μερίδα του υψηλά εξειδικευμένου νεανικού δυναμικού της και μάλιστα σε κλάδους που είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη της χώρας.  Για πρώτη φορά η Ελλάδα «εξάγει» προς τη Δύση τους πιο προσοντούχους ,  μορφωμένους,  δημιουργικούς και  πολλά υποσχόμενους νέους της, σε αντίθεση με τις δυο προηγούμενες μεταναστευτικές «εξόδους» του περασμένου αιώνα όταν το ίδιο δρόμο έπαιρναν οι φτωχοί, πεινασμένοι και ανειδίκευτοι εργάτες και αγρότες της χώρας. Αυτή η αντίθεση θα γίνει πιο δραματική όταν γίνει αντιληπτό ότι αυτοί που θα μένουν πια πίσω, δεν θα  είναι αυτοί με τις μεγαλύτερες δυνατότητες, αλλά αυτοί με τις μικρότερες

Με τέτοια δυσοίωνη προοπτική  η χώρα  όχι μόνο δεν πρόκειται  να βαδίσει μπροστά , αλλά δεν έχει ελπίδα να πάει πουθενά. Η υπογεννητική, άρα δημογραφικά φθίνουσα και γερασμένη, σημερινή Ελλάδα δεν μοιάζει να έχει  συνειδητοποιήσει  ότι ορμάει με τα μπούνια σε τροχιά ιστορικού μαρασμού. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους ποσοτικούς,  εργασιακούς και οικονομικούς. Ωστόσο το 65% νεανικής ανεργίας στην χώρα δεν είναι μόνο ένα ζοφερό  ποσοστό, ένας άθλιος δείκτης αποτυχίας των χειρισμών της ευρωπαϊκής ελίτ , ένα απότοκο της ύφεσης και των δυσβάστακτων μνημονίων. Πρόκειται για εθνική απώλεια σε βάθος χρόνου, καθώς η αιμορραγία της νεανικής μετανάστευσης θα την αφήσει σταδιακά χωρίς νέο αίμα, δίχως την απολύτως αναγκαία δυναμική ραχοκοκαλιά, που είναι απαραίτητη για την ανανέωσή της σε όλα τα επίπεδα .

Το τρισχειρότερο είναι ότι πίσω από τους αποκλεισμένους από την εργασία στο τόπο τους νέους που ήδη  μεταναστεύουν ακολουθούν και οι  σημερινοί 15άρηδες που ενηλικιώνονται στο κατώφλι  της ανεργίας καθώς θα βρουν τα επόμενα χρόνια όλες τις πόρτες κλειστές, μια αγορά παγωμένη  και μια κοινωνία απεγνωσμένη. Αναπόφευκτα, χωρίς  ντόπιες ευκαιρίες θα εγκαταλείψουν και αυτοί τη χώρα προσπαθώντας να ξεδιπλώσουν τις δυνάμεις τους αλλού,  στερώντας το τόπο από το  πολυτιμότερο πλούτο που διαθέτει, τη μόνη της προίκα : τα παιδιά της.

Νομίζω ότι στη η προχθεσινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάτι ψέλλισαν πάλι για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, την  διάθεση τους να αναλάβουν προσεχώς πρωτοβουλία για την νεανική απασχόληση και να λειτουργήσουν Ταμείο εγγύησης για τους νέους. Πολύ μέλι αλλά από τηγανίτα τίποτα. Και όσο το ευρώ μπλα-μπλα θα συνεχίζεται η Ελλάδα θα στενάζει σιωπηλά στη θέα μυριάδων κουρασμένων μεσήλικων ανέργων ενώ παράλληλα τα αποκλεισμένα από την απασχόληση νιάτα της θα αφαιρούνται από το κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της. Και μέχρι αυτά τα ξενιτεμένα παιδιά της να δημιουργήσουν έναν νέο, ακμαίο ελληνισμό της διασποράς,  η χώρα  θα έχει χάσει, σαν από φονικό πόλεμο,  μια ολόκληρη γενιά,  κλωσώντας ταυτόχρονα μια βραδυφλεγή  βόμβα στα θεμέλια του στοιχειώδους μέλλοντός της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.