ΚΟΣΜΟΣ

Διαμαρτύρεται το Πακιστάν

Νόμιμες οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη λένε οι ΗΠΑ

Υπεραμύνεται της πρακτικής της χρήσης τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες ο Λευκός Οίκος και απορρίπτει τις αιτιάσεις οργανισμών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες καταγγέλλουν ότι η Ουάσινγκτον παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Νόμιμες οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη λένε οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τις εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) για τους θανάτους αμάχων κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων. Σημείωσε όμως ότι παρατηρείται «μεγάλο χάσμα» μεταξύ των εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τον αριθμό των πολιτών που σκοτώθηκαν.

«Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ακριβείς, είναι νόμιμες και αποτελεσματικές», υποστήριξε. Ο Κάρνεϊ επισήμανε ακόμα ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί για περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ είχε καλέσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο, στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη, την παραμονή της συνάντησής του με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Σαρίφ χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις αυτές «σοβαρό εμπόδιο» στις σχέσεις των δύο χωρών. Διευκρίνισε όμως ότι επιθυμεί να διατηρήσει «θερμές σχέσεις» με τις ΗΠΑ.

Ο Σαρίφ υπενθύμισε ότι η χρήση μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών εκ μέρους των ΗΠΑ όχι μόνο παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας του αλλά επίσης βλάπτει και τις προσπάθειες που καταβάλει το Πακιστάν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα κάλεσε τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν στοιχεία για τις επιχειρήσεις αυτές ώστε να αποσαφηνιστεί εάν η χώρα σέβεται το διεθνές δίκαιο, εάν για παράδειγμα στόχος είναι να εξουδετερωθεί μια άμεση απειλή για την Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.