ΚΟΣΜΟΣ

Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ

«Ο υπερπληθυσμός στις φυλακές είναι βασανιστήριο»

Μορφή κακομεταχείρισης συνιστά ο υπερπληθυσμός στις φυλακές, σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Χουάν Μέντες.

«Ο υπερπληθυσμός στις φυλακές είναι βασανιστήριο»

«Ο πληθυσμός των φυλακών αυξάνεται στις πέντε ηπείρους», σημείωσε ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια κρατούμενοι. «Είναι ένα τεράστιο οικονομικό βάρος για τα κράτη με αρνητικό αντίκτυπο στις συνθήκες κράτησης», πρόσθεσε.

Ο Μέντες ζήτησε να υπάρξει αναθεώρηση των διεθνών κανόνων που έχει ορίσει ο ΟΗΕ για τη μεταχείριση των κρατούμενων, καθώς αυτοί θεσπίστηκαν πριν περισσότερα από 50 χρόνια. Οι κανόνες αυτοί, επεσήμανε ο Μέντες, «είναι απαρχαιωμένοι σε πολλούς τομείς» και σε κάποιες περιπτώσεις είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι κανόνες αυτοί, διευκρίνισε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, δεν προβλέπουν συγκεκριμένα «την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης».

Η εφαρμογή των κανόνων θα πρέπει επίσης «να επεκταθεί σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει στέρηση της ελευθερίας των ατόμων», μεταξύ αυτών τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τα αστυνομικά τμήματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.