ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «μενού» των μέτρων

«Όλα είναι ανοιχτά» διαμηνύει μέσω του matrix24.gr το ΥΠΟΙΚ

«Τα πάντα είναι ανοιχτά» λέει ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο matrix24.gr, δίνοντας έτσι το στίγμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

«Όλα είναι ανοιχτά» διαμηνύει μέσω του matrix24.gr το ΥΠΟΙΚ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πέρα από το ότι οι πιστωτές «υπολογίζουν» σε πάνω από 2 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό του 2014, ζητούν τα όποια μέτρα ληφθούν να είναι άμεσης απόδοσης.

Μάλιστα, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, ναι μεν αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, αλλά μόνον εφόσον λάβουν τις απαραίτητες εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά ότι η συμφωνία δεν απέχει πολύ. Βέβαια από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν να έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία αναμένεται να στρώσουν το «χαλί» για τον μεγάλο έλεγχο που θα ακολουθήσει από τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Η τρόικα έχει ως αφετηρία ουσιαστικά τα 2,5 δισ. ευρώ στις επικείμενες συνομιλίες με την Κυβέρνηση για το «κενό» του 2014 και διατηρεί την λογική της επιβολής νέων επώδυνων μέτρων.

Από την πλευρά της η Αθήνα, προσδιορίζει το μέγεθος αυτής της απόκλισης στα 500 εκατ. ευρώ και επιμένει ότι αυτή μπορεί να καλυφθεί με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα η καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Δεν πρέπει να λησμονείται και το σχέδιο μείωσης των συντάξεων που μόνος του αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον ΣΕΤΕ και το οποίο προβλέπει περικοπές έως και 20% όσων βγαίνουν στη σύνταξη κάτω από την ηλικία των 60 ετών, ενώ στον «προκρούστη» θα μπουν όλες οι επικουρικές συντάξεις.

Εκτός, από τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση έχει στη λίστα και μια σειρά από άλλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για το «κενό» του 2015 - 2016 το οποίο η τρόικα το υπολογίζει σε 5 δισ. ευρώ.
Στο νέο πακέτο λιτότητας προβλέπονται αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ αλλά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ - αν και υπάρχουν σκέψεις να μην προχωρήσει αυτό το «πακέτο»- η διατήρηση για μία τριετία ακόμη έως το 2016 της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φορολογουμένων και η αύξηση του αριθμού των απολύσεων στο δημόσιο.
Το «μενού» των επιβαρύνσεων θα έρθει να συμπληρώσει ένα μέτρο που έχει ξεμείνει στο «ράφι» και στοιχειώνει από το πρώτο κιόλας μνημόνιο τους καταναλωτές. Είναι αυτό το οποίο έχει να κάνει με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά με στόχο την είσπραξη 215 εκατ. ευρώ.

Πρόσθετα έσοδα για τα ταμεία θα προκύψουν και από την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις αλλά από τις δρακόντειες ποινές που θα θεσπιστούν για όσους για όσους πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2014 – 2017 που θα συντάξουν από κοινού κυβέρνηση και δανειστές. Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ που έπρεπε να έχει καταβληθεί από τον Ιούλιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς για την ΕΛΒΟ.

Σημείωναν, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφωνίες για την ΕΑΣ, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 137 εκατ. ευρώ.
Εφόσον οι δανειστές μείνουν ικανοποιημένοι από τα μέτρα που θα υιοθετήσει η ελληνική πλευρά οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν με το θέμα του χρηματοδοτικού κενού των 11 δισ. ευρώ που θα έχει από του χρόνου ανάγκη η Ελλάδα με το σενάριο ενός τρίτου «πακέτου» βοήθειας προς την χώρα μας να ενισχύεται για τα καλά.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.