MEDIA

Έντονες αντιδράσεις των δημοσιογραφικών ενώσεων

Σκουριές-γκέιτ: με κοριούς σε ΜΜΕ αναζητούν ενόχους

Την έντονη καταδίκη του δημοσιογραφικού κόσμου έχει προκαλέσει η πρωτοφανής αποκάλυψη της υποκλοπής με κοριούς της ΕΥΠ τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημσιογράφων και ΜΜΕ.

 

Σκουριές-γκέιτ: με κοριούς σε ΜΜΕ αναζητούν ενόχους

Πρόκειται για μεθόδευση ενσωμάτωσης δημοσιογραφικών ρεπορτάζ και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, που υπεκλάπησαν, στη δικογραφία περί της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης στις Σκουριές, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπεκλάπησαν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κατοίκων της περιοχής, που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού και του προέδρου του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου με δημοσιογράφους.

Πρόκειται για απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και συνεντεύξεων σε δημοσιογράφους τουλάχιστον 11 εφημερίδων, πρακτορείων ειδήσεων και ηλεκτρονικών μέσων και συγκεκριμένα των: «Ελευθεροτυπία», «Ρόιτερς», «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων», «Το Ποντίκι», «Καθημερινή», «Δημοκρατία», «Antenna», ΕΡΤ3, ΕΡΑ Κομοτηνής, «Ράδιο Καβάλα» και «Στούντιο Α». Η καταγραφή είναι πλήρης και λεπτομερής.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ αναφέρει, πως το γεγονός αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι, πρόκειται περί ποινικοποίησης των συνεντεύξεων.

Η Ένωση Συντακτών τονίζει πως το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, οι συνομιλίες των δημοσιογράφων και τα δημοσιεύματά τους δεν μπορούν να θεωρούνται στοιχεία «εγκληματικών δραστηριοτήτων».

Ζητεί από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αλλά και τους εμπλεκόμενους δικαστικούς και εισαγγελείς να δώσουν αμέσως εξηγήσεις.

Η ΠΟΕΣΥ κάνει λόγο για μέγιστο θέμα ελευθεροτυπίας και καταδικάζει απερίφραστα ενέργειες, που όχι μόνο στρέφονται ευθέως κατά της ελεύθερης έκφρασης, αλλά εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.

« Ενέργειες που-στοχεύοντας στη δημιουργία φοβικού κλίματος, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις στη Χαλκιδική-προκαλούν το εύλογο ερώτημα: μνημονιακή υποχρέωση αποτελεί η τοποθέτηση κοριών στα ΜΜΕ, ούτως ώστε να θεωρούνται ποινικό αδίκημα και εγκληματική δράση η διατύπωση αντίθετης γνώμης, όταν αυτή εκφράζεται με συνεντεύξεις σε δημοσιογράφο», σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.