ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρόιτερς

Ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ το νέο έτος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται σύντομα να χορηγήσει άλλη μια ένεση ρευστότητας στις τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσφέροντάς τους κι άλλα φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια, κατά την εκτίμηση των περισσότερων οικονομολόγων οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ το νέο έτος

Οι 44 από τους 59 αναλυτές οι οποίοι ερωτήθηκαν στην έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα, εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, πιθανόν στις αρχές του 2014, για να τονώσει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Εξάλλου σύμφωνα με την έρευνα του πρακτορείου το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης αναμένεται να διατηρήσει το βασικό αναχρηματοδοτικό του επιτόκιο, καθώς και το επιτόκιο για τις τοποθετήσεις σε αυτό, στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα έως τουλάχιστον τις αρχές του 2015.

Αν και η οικονομία της ευρωζώνης βελτιώνεται με βραδύ ρυθμό —η Ισπανία προστέθηκε σήμερα στα κράτη που βγήκαν από την ύφεση— η κακή υγεία του τραπεζικού της συστήματος δημιουργεί προσκόμματα στην ανάκαμψή της.

Η ΕΚΤ έχει ήδη διοχετεύσει στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πάνω από 1 τρισεκ. ευρώ προχωρώντας δυο φορές στις λεγόμενες χορηγήσεις μακροπρόθεσμης ρευστότητας (LTROs) στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.