ΥΓΕΙΑ

Ένα ισχυρό συμπλήρωμα

Ευεργετική η δράση του νυχτολούλουδου

Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία μας από την χρήση συμπληρώματος του ελαίου νυχτολούλουδου.  Μάθετε σε ποιες ασθένειες η κατανάλωσή του έχει ευεργετικές συνέπειες.

Ευεργετική η δράση του νυχτολούλουδου

Τις ευεργετικές συνέπειες του ελαίου από νυχτολούλουδο,  επισημαίνει στο matrix24.gr, η δερματολόγος Τάνια Βλαδένη.

Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο
Το έλαιο νυχτολούλουδου έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS). Έχει προταθεί ότι το PMS μπορεί να συνδέεται με μια ελαφριά ανωμαλία στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα μια ανεπαρκή μετατροπή των λιπαρών οξέων σε προσταγλανδίνη Ε1 (PGE1). Έχει αποδειχθεί ότι η προσταγλανδίνη Ε1 (που προέρχεται από απαραίτητα λιπαρά οξέα) μπορεί να μειώσει τη βιολογική δράση της προλακτίνης, η οποία ευθύνεται για μερικά από τα συμπτώματα του PMS .Παρόλα αυτά, κάποιες άλλες μελέτες δεν συμφωνούν με αυτά τα αποτελέσματα .
Σε μια άλλη μελέτη, χρησιμοποιήθηκε το έλαιο νυχτολούλουδου με εξαιρετική επιτυχία. Τα συμπτώματα της πρησμένης κοιλιάς και του στήθους εξαλείφθηκαν στο 95% των γυναικών, η ευερεθιστικότητα στο 80%, η κατάθλιψη στο 74%, τα πρησμένα δάκτυλα και οι αστράγαλοι στο 79% και η ανησυχία στο 53%. Τα δύο μοναδικά συμπτώματα που εξακολούθησαν να υφίστανται σε περισσότερες από τις μισές γυναίκες ήταν η κόπωση και οι κεφαλαλγίες .

Έχει επίσης αναφερθεί ότι το έλαιο νυχτολούλουδου μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της καλοήθους νόσου του μαστού .

Διαβήτης
Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία των διαβητικών νευροπαθειών, οι οποίες εμπεριέχουν πόνο ή/και μούδιασμα που οφείλονται σε νευρική βλάβη .

Καρδιά και Χοληστερόλη
Έχει αποδειχθεί ότι το έλαιο νυχτολούλουδου μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στον ορό του αίματος. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα διατροφής με έλαιο νυχτολούλουδου μειώνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων (πήξιμο του αίματος) σε άτομα που ακολουθούν διατροφή με κανονική ή υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Πίεση του Αίματος
Μελέτες έδειξαν ότι το GLA από έλαιο νυχτολούλουδου μειώνει σημαντικά την πίεση του αίματος και μπορεί επίσης να καταστείλει την ανάπτυξη υπέρτασης .

Δερματικά Προβλήματα
Το έλαιο νυχτολούλουδου έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε ασθενείς με ατοπικό έκζεμα. Μια διπλή τυφλή διασταυρούμενη μελέτη εφαρμόστηκε σε ενήλικες κατά την οποία λάμβαναν 4, 8 ή 12 x 500mg σε κάψουλες ημερησίως και σε παιδιά που λάμβαναν 4 ή 8 x 500mg σε κάψουλες ημερησίως. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το έλαιο νυχτολούλουδου επέφερε σημαντική κλινική βελτίωση στη δερματίτιδα, κυρίως στις υψηλότερες δοσολογίες.
Πολλαπλή Σκλήρυνση
Το έλαιο νυχτολούλουδου χρησιμοποιείται συχνά σε πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση. Η ασυνήθιστη δομή των λιπαρών οξέων που εντοπίζεται στους πάσχοντες από MS μπορεί να επανέλθει στη φυσιολογική μέσα σε λίγους μήνες μετά την έναρξη λήψης του ελαίου του νυχτολούλουδου.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
Χορηγήθηκε έλαιο νυχτολούλουδου μόνο του ή σε συνδυασμό με ιχθυέλαιο σε 49 ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από χρόνια αρθρίτιδα και λάμβαναν μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs). Το 60% των ασθενών κατάφερε να διακόψει τη θεραπεία με NSAIDs, ενώ το 25% κατάφερε να μειώσει στο μισό τη δοσολογία σε NSAIDs. Το έλαιο νυχτολούλουδου σε συνδυασμό με το ιχθυέλαιο ήταν ελαφρώς πιο αποτελεσματικό απʼ ότι το έλαιο νυχτολούλουδου μόνο του .

Η Τάνια Βλαδένη είναι Πτυχίουχος Ιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο τμήμα Ιατρικής.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Από που προκύπτει η ύπαρξη ελαίου νυχτολούλουδου σ αυτό το συμπλήρωμα διατροφής;

  2. george taxidis 20:25 03/10/2013

    Το SUPER OMEGA 3 activ περιέχει πολυακόρεστα
    λιπαρά οξέα απο δύο
    σημαντικές πηγές : το ιχθυέλαιο και το έλαιο νυχτολουλουδου . Η φυσική
    συγκέντρωση σε EPA και DHA στις
    κάψουλες του Super
    Omega 3 ειναι υψηλή,καθώς το ιχθυέλαιο που εχει
    χρησιμοποιηθεί ειναι απο ψάρια που
    ζουν ελεύθερα σε θάλασσες πλούσιες σε πλαγκτόν.

    Το ιχθυέλαιο έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα:

    Ανακουφίζει από συμπτώματα
    ποικίλης φύσεως, όπως ψωρίασης, άσθματος, ημικρανιών, υπέρτασης, αρθρίτιδας και
    ελκωτικής κολίτιδας.

    Αυξάνει τα επίπεδα της <> HDL χοληστερόλης στο αίμα.

    Λειτουργεί ως
    αντικαταθλιπτικό, αφού βελτιώνει την ψυχολογική διάθεση του ανθρώπου.

    Το έλαιο του σπόρου Οινοθήρας (νυχτολούλουδου):

    Περιέχει γ-λινολεϊκό οξύ σε
    μεγάλη ποσότητα.

    Έχει ευεργετική επίδραση στις
    γυναίκες με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.

    Τα οφέλη των λιπαρών οξέων Ω-3 είναι, λοιπόν,
    πολλαπλά και η καθημερινή τους λήψη αναγκαία. Γι΄ αυτό το συμπλήρωμα διατροφής
    της LR, SUPER OMEGA 3 activ είναι
    τόσο απαραίτητο για την υγεία μας.

    ΤΑΞΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 6980052882

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.