ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η συνάντηση στο Μαξίμου

Η λεπτή κόκκινη γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο Μέγαρο η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου που αφορά: τρόικα, μέτρα, προγραμματική συμφωνία και πολιτικές εξελίξεις.

Η λεπτή κόκκινη γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου

Στρατηγική όχι μόνον έναντι των δανειστών αλλά και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία και τη Βουλή αναζητούν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα πολεμικά ανακοινωθέντα προς την τρόικα, μετά και την έντονη δυσαρέσκεια των πιστωτών, έχουν υποχωρήσει ωστόσο η ένταση παραμένει καθώς οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είναι αντιμέτωποι με τη λεπτή κόκκινη γραμμή των δικών τους εξαγγελιών για αποτροπή νέων οριζόντιων μέτρων, έξοδο από το μνημόνιο και ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το ίδιο τρίπτυχο θα περιγράφεται άλλωστε και στην προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα.

Εν μέσω εκνευρισμού από τους βουλευτές και των δύο κομμάτων (σ.σ. η ολόθερμη στήριξη που παρείχε στον Ευ. Βενιζέλο το Μαξίμου για το ζήτημα των υποβρυχίων προκάλεσε σοκ στους γαλάζιους), οι δύο εταίροι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τη θέση τους έναντι ενός όγκου ανοικτών θεμάτων, ενόψει και της αυριανής παρουσίας του Αντώνη Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε μία προσέγγιση βήμα – βήμα, Σαμαράς και Βενιζέλος θα πρέπει να καταλήξουν για τις ελληνικές θέσεις ως προς την τρέχουσα αξιολόγηση, τον προϋπολογισμό (και το δημοσιονομικό κενό) του 2014 και, εν συνεχεία, ως προς το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για τα επόμενα χρόνια και, φυσικά, στο τέλος του χρέους.

Για την ανοικτή τρέχουσα αξιολόγηση, με «έπαθλο» το 1 δισ. ευρώ, τα αγκάθια είναι πολλά. Η κινητικότητα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα ως προς τους διοικητικούς των πανεπιστημίων. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα ακούει στο όνομα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και στην απαίτηση των δανειστών για λουκέτο στην εξόχως ελλειμματική εταιρεία. Η κυβέρνηση δεν αντέχει το λουκέτο ενώ λέγεται πώς η Φώφη Γεννηματά έχει απειλήσει μέχρι και με παραίτηση αν τελικά περάσει η γραμμή της τρόικας.

Πολύ πιο σύνθετα είναι τα προβλήματα ως προς τον προϋπολογισμό του 2014 και το δημοσιονομικό κενό. Οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για 2 δισ. τουλάχιστον, η Αθήνα κινείται μεταξύ μηδενικού ελλείμματος και τρύπας 500 – 600 εκατομμυρίων ευρώ και, εικάζεται πώς, θα βρεθεί μία χρυσή τομή. Το πρόβλημα είναι πώς αυτή θα καλυφτεί. Οι προχθεσινές αναφορές Στουρνάρα σε σημειακές παρεμβάσεις επί του ασφαλιστικού προκάλεσαν, εκ νέου, εκνευρισμό στο Μαξίμου, μία ακόμη ηχηρή – ενδεχομένως δε άκομψη – παρέμβαση Βενιζέλου και την τελική αναδίπλωση του οικονομικού επιτελείου.

Για την κυβέρνηση, ωστόσο, ο προϋπολογισμός του 2014 είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Η δε θέση του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου για αποτροπή νέων οριζόντιων μέτρων χωρά πολλή συζήτηση. Παρεμβάσεις στα «ευγενή» ασφαλιστικά ταμεία, τα όρια ηλικίας ή τις επικουρικές θα αντιμετωπιστούν από την κοινωνία ως μη οριζόντια μέτρα, από τη στιγμή που επηρεάζουν τουλάχιστον 300.000 ασφαλισμένους; Προφανώς, όχι. Από την άλλη, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υλοποιήσει την ήδη ψηφισμένη ρύθμιση για την έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων, υπέρ ΟΑΕΕ ώστε να κλείσει ένα κομμάτι της τρύπας. Μα τότε θα ακύρωνε την προηγούμενη «επιτυχία» της, τη μη εφαρμογή δηλαδή του μέτρου. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για υπέρβαση του αδιεξόδου με πολιτική διαπραγμάτευση, ωστόσο η ιστορία έχει δείξει ότι η τρόικα κάνει παραχωρήσεις αλλά αυτές δεν είναι ολοκληρωτικές.

Η συζήτηση, συνεπώς, για τα μέτρα του 2014, νέα ή παλαιά, οριζόντια ή σημειακά, θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση των δύο αρχηγών. Άλλωστε το κλείσιμο της εκκρεμότητας, όπως και της δόσης του 1 δισ., αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση στο επόμενο στάδιο, το οποίο η Αθήνα θέλει να δει ως «πακέτο». Δηλαδή, τη χρηματοδότηση των επόμενων ετών, χωρίς τρόικα και μνημόνιο, και την ελάφρυνση χρέους. Αν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος περάσουν τους δύο πρώτους κάβους, θα επιδιώξουν να πάρουν μία θετική για την Ελλάδα λύση στα άλλα δύο ζητήματα πριν το Μάιο ώστε να φτάσουν με σχετική ασφάλεια στο λιμάνι των ευρωεκλογών.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι φουρτούνες της κοινωνικής αντίδρασης και οι θύελλες της πολιτικής αναταραχής καραδοκούν στον ορίζοντα...

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.