ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Κρίμα για τους «58 της Κεντροαριστεράς»

Τα περισσότερα για τη «Διακήρυξη των 58» (που έγιναν 59), την Κεντροαριστερά και τη νέα «Ελιά» έχουν λεχθεί. Τα πολιτικά ελλείμματα του κειμένου έχουν διαπιστωθεί, το θολό στίγμα επίσης, όπως και η απουσία κριτικής προς την κυβέρνηση και την πολιτική της. Εν μέρει, κάποια έχουν απαντηθεί. Ορισμένοι από τους «58» επικαλούνται για το θολό στίγμα του κειμένου την ανάγκη να «χωρέσει» όλο και περισσότερους, ενώ υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για μία απλή διακήρυξη και όχι για ίδρυση κόμματος. Λένε, επίσης, ότι είναι «η αρχή του δρόμου και όχι το τέλος του».

Ωστόσο, ένα ιδρυτικό κείμενο είναι ένα ιδρυτικό κείμενο. Είναι εκείνο, δηλαδή, που δίνει το στίγμα όλων όσοι το συνυπογράφουν. Έστω και σε αδρές γραμμές, έστω και «grosso modo». Αν, λοιπόν, βγαίνει κάτι απ' αυτό το κείμενο, είναι ότι οι υπογράφοντες αισθάνονται ότι τους χωρίζουν περισσότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά με τη ΝΔ και την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά. Μ' άλλα λόγια, το συγκεκριμένο κείμενο μπορεί να μην απαντά στην «ανάγκη» ενός «τρίτου πόλου», που θα καλύψει το κενό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι υπογράφοντες απαντούν -εν αγνοία τους, προφανώς ή, πάντως, χωρίς να το επιδιώκουν- στο ερώτημα γιατί η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη.

Δάκτυλος Βενιζέλου

«Γιατί, στην Ευρώπη η Σοσιαλδημοκρατία είναι σε καλύτερη κατάσταση;», θα μπορούσε ευλόγως να ρωτήσει κάποιος. Πράγματι, ο... τέταρτος δρόμος ακόμη αγνοείται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και τα περισσότερα σοσιαλιστικά κόμματα των κρατών-μελών δεν έχουν να προτείνουν κάτι στρατηγικά διαφορετικό από το δόγμα Μέρκελ, ενώ μια εναλλακτική πολιτική αφήγηση παραμένει ζητούμενο.

Όμως, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη περισσότερο επιβαρυμένα για τη Σοσιαλδημοκρατία. Στο μέτρο που αυτή εκφράζεται ακόμη (;) από το ΠΑΣΟΚ. Το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη έχει καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών όχι μόνο για τους ατυχείς χειρισμούς που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο, αλλά και για όσα έβγαλε στην επιφάνεια η συνεχιζόμενη περιπέτεια του Μνημονίου: δηλαδή, το πελατειακό κράτος, η «νοοτροπία ΠΑΣΟΚ», ο άκρατος κρατισμός και άλλα ηχηρά παρόμοια, με τα οποία, φυσικά, ταυτίστηκε και η Δεξιά, όποτε κυβέρνησε από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε ηγεσία, τιμωρήθηκε στις περυσινές εκλογές και, δημοσκοπικά τουλάχιστον, συνεχίζει να τιμωρείται. Και ευλόγως τιμωρείται, αφού πλέον πρόκειται για το «κόμμα Βενιζέλου» και όχι για το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει μεταβληθεί, με απόλυτη ευθύνη του αρχηγού της, σε ένα αποϊδεολογικοποιημένο κόμμα, έναν απλό μηχανισμό εξουσίας. Έναν βολικό κυβερνητικό εταίρο. Ιδιαίτερα από τότε που έφυγε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, οι μάσκες έπεσαν και ο βασιλιάς -ή μάλλον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- είναι γυμνός. Το ΠΑΣΟΚ είναι πια ένα απλό «party d' etat», ένας μηχανισμός εξουσίας. Κι ούτε καν αυτό. Ένας παραπληρωματικός μηχανισμός εξουσίας. Η ηγεσία του δεν δίνει καμία ιδεολογική μάχη σε κανένα επίπεδο, «ανέχεται» όλα τα καπρίτσια και τις επικίνδυνες πολιτικές της πιο άγριας Δεξιάς που γνώρισε ποτέ ο τόπος, υιοθετεί -ευγενικά και εμμέσως- ακόμη και τη συκοφαντική και ανιστόρητη «θεωρία των δυο άκρων». Όσοι παρακολουθούμε το ρεπορτάζ γνωρίζουμε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μεταβληθεί σε έναν ικέτη για την περίφημη «προγραμματική συμφωνία», με τον πρωθυπουργό να τον αγνοεί επιδεικτικά και να μεταθέτει την σύγκλιση έστω και σε πέντε βασικούς θεωρητικούς άξονες από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, από μήνα σε μήνα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτελεί με σαφήνεια «βαρίδι» για το κόμμα του. Λίγο η αλαζονεία του, λίγο η «περιπέτεια» με την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», αλλά και η συνεχιζόμενη αναξιοπιστία του (επιχειρηματολογούσε κατά της φορολόγησης μέσω λογαριασμών ΔΕΚΟ και μετά «εμπνεύστηκε» το χαράτσι της ΔΕΗ επ' απειλή διακοπής ρεύματος...), ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο πιο αντιδημοφιλής πολιτικός αρχηγός μετά τον προφυλακισμένο χρυσαυγίτη Μιχαλολιάκο.

Αυτοκαταστροφή

Οι «58» τα ξέρουν όλα αυτά. Κι αυτά και περισσότερα. Κι όμως, δέχθηκαν να «καπελωθεί» η πρωτοβουλία τους -με την όποια αξία μπορεί να έχει για την Κεντροαριστερά και τη χώρα- από το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Μπορεί επισήμως να κρατούνται τα προσχήματα, όμως είναι γνωστό ότι οι πρωταγωνιστές της «Πρωτοβουλίας» ήταν βασικοί ομιλητές στο Συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Είναι γνωστό ότι οι αρχικές συζητήσεις για την Διακήρυξη και την Πρωτοβουλία έγιναν στο Πάρκο Ελευθερίας, παρόντος του Βενιζέλου.

Τούτων δοθέντων, είναι να απορεί κανείς πώς τόσο σοβαροί άνθρωποι, όπως ο Χρήστος Ροζάκης, ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Γιάννης Καλογήρου, ο Αχιλλέας Μητσός, δέχθηκαν να αποτελέσουν μία «ομπρέλα» για να μην υποστεί πανωλεθρία αυτό το ΠΑΣΟΚ, του Βενιζέλου, στις Ευρωεκλογές. Να βάλουν, δηλαδή, το αδιαμφισβήτητο πολιτικό και επιστημονικό τους κεφάλαιο ενέχυρο, για να βρεθεί ένα σωσίβιο για το ΠΑΣΟΚ. Αν το θέμα ήταν ένας εκλογικός τακτικισμός του ΠΑΣΟΚ για τις Ευρωεκλογές, ας άφηναν τη διεύρυνση στον Νίκο Μπίστη.

ΥΓ: Οι ίδιες απορίες ισχύουν, στον υπερθετικό βαθμό, για τον Κώστα Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός, εδώ και χρόνια, έμενε έξω από την κομματική «κουζίνα» και διεκδικούσε μια διακομματική αποδοχή. Είχε κρατήσει αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, από το Μνημόνιο, από το ΠΑΣΟΚ. Και περίμενε -ευλόγως- να τον δικαιώσει η Ιστορία για μείζονες επιλογές του, όπως η ένταξη στην ΟΝΕ. Όμως, αίφνης, για 15 ημέρες είχε μεταβληθεί σε «συγκεντρωσιάρχη» και τηλεφωνούσε σε διαφόρους για να υπογράψουν τη «Διακήρυξη των 58». Και, αφού πρώτα μας ενημέρωσε, μέσω «Πρώτου Θέματος», ότι «Σαμαράς-Στουρνάρας κάνουν καλή δουλειά», δύο μέρες μετά χαιρέτισε με ενθουσιασμό τη νέα «Ελιά». Όμως, όλα μαζί δεν γίνονται. Ή «Σαμαράς-Στουρνάρας κάνουν καλή δουλειά» ή «είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς». Εκτός αν για κάποιους η Κεντροαριστερά είναι αναγκαία για να συνεχίσουν την «καλή δουλειά» ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας. Σ' αυτή την περίπτωση, κρίμα και για την Κεντροαριστερά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.