ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση παντού

«Μαζεύει» τα …τελεσίγραφα και τις απειλές το Μαξίμου

Επαφές του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες, ενώ η κυβέρνηση κρατά στο προσκήνιο τον Γ. Στουρνάρα και ανοίγει έναν νέο, μακρύ κύκλο διαπραγμάτευσης σε 4 στάδια.

«Μαζεύει» τα …τελεσίγραφα και τις απειλές το Μαξίμου

«Κράτει» στα πολεμικά σενάρια με την τρόικα κάνει το κυβερνητικό επιτελείο καθώς είναι σαφές ότι επίκειται ένας μακρύς κύκλος διαπραγμάτευσης σε τέσσερα διαφορετικά στάδια:

Πρώτον, για την εκκρεμή δόση του 1 δισ ευρώ, η αποδέσμευση της οποίας προϋποθέτει ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κινητικότητας (εκκρεμούν οι διοικητικοί πανεπιστημίων, αρμοδιότητος Κ. Αρβανιτόπουλου) αλλά και η συμφωνία των δύο πλευρών για την τύχη των ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ, με την τελευταία να αντιμετωπίζει το φάσμα του λουκέτου.

Δεύτερον, να κλείσει η συμφωνία για το «δημοσιονομικό κενό» του 2014, κάτι που η Αθήνα δεν αναγνωρίζει. Στόχος είναι να μην απαιτηθούν νέα μέτρα και ο προϋπολογισμός να μην υποστεί μείζονες αλλαγές

Τρίτον, να ανοίξει η συζήτηση για το «χρηματοδοτικό κενό» με μία υβριδική συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να αναζητήσει, για πολιτικούς λόγους, τμήμα της χρηματοδότησης από τις αγορές και, κυρίως, δεν θα συνοδεύεται από μία συμφωνία με τη μορφή του «μνημονίου» που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Τέταρτο, τέλος ζήτημα είναι προφανώς αυτό της ελάφρυνσης του χρέους, με τους Ευρωπαίους να δείχνουν σαφή διάθεση να το... μεταθέσουν για μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου.

Αντιμέτωπη με αυτό το εύρος του μετώπου, η Αθήνα προφανώς δεν μπορεί να παίξει ρέστα από την πρώτη στιγμή. Αυτή την έννοια είχε και η δήλωση Στουρνάρα, την Παρασκευή, πώς η διαπραγμάτευση, αν και δύσκολη, συνεχίζεται. Ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για την διαπραγμάτευση με την τρόικα και έστελνε σαφές μηνυμα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, στον απόηχο δημοσιευμάτων αλλά και δηλώσεων πολιτικών για... αποπομπή των «χαρτογιακάδων» από την Ελλάδα.

Τούτο, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι, σε ένα παράλληλο επίπεδο, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα επιδιώξει και ο ίδιος να διαμορφώσει το κλίμα υπέρ της Ελλάδας. Ήδη έχει κύκλο επαφών με στελέχη που διαμορφώνουν τις λύσεις ενώ, αν και η κυβερνητική εκκρεμότητα στο Βερολίνο δυσχεραίνει τους χειρισμούς, θα επιδιωχθεί συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, ενδεχομένως στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.