ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Οικονομίας 2013

Νόμπελ Οικονομίας σε τρεις

Σε τρεις οικονομολόγους που εργάζονται στις ΗΠΑ, απονεμήθηκε το  βραβείο Νόμπελ οικονομίας για το 2013. Βραβεύτηκαν για το έργο τους στην ανάλυση των τιμών των οικονομικών πόρων.

Νόμπελ Οικονομίας σε τρεις

Οι Γιουτζίν Φέιμα, Λαρς-Πίτερ Χάνσεν και Ρόμπερτ Τζ. Σίλερ, που εργάζονται όλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2013 για το έργο τους στην ανάλυση των τιμών των οικονομικών πόρων. Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορόνων, δηλαδή 909.000 ευρώ.

Αν και είναι αδύνατον να προβλέπονται επακριβώς οι τιμές των αξιόγραφων στις αγορές σε μελλοντικές ημερομηνίες, χάρη στην δουλειά των τριών Αμερικανών έγινε «δυνατό να προβλεφθεί η γενική πορεία των τιμών αυτών για μακρές περιόδους, όπως τα τρία ως πέντε επόμενα χρόνια», σημείωσε η Επιτροπή. Οι νικητές, προσέθεσε η Επιτροπή, έθεσαν τις βάσεις για την κατανόηση της πορείας των τιμών στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, επισήμως το Βραβείο της Τράπεζας της Σουηδίας για τις Οικονομικές Επιστήμες στην Μνήμη του Άλφρεντ Νομπέλ, δημιουργήθηκε το 1968. Δεν ανήκε στην πρώτη ομάδα των βραβείων που εγκαθιδρύθηκαν με βάση την διαθήκη του επιχειρηματία και εφευρέτη της πυρίτιδας το 1895.

Ο Φέιμα, 74 ετών, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960 είχε αποδείξει ότι αποτελούσε αυταπάτη η πρόβλεψη των βραχυχρόνιων τιμών στις αγοράς, μεταβάλλοντας θεμελιωδώς τις ακολουθούμενες πρακτικές. Ο Σίλερ, 67 ετών, ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ότι ήταν δυνητικά πιο εύκολο να γίνουν μακρόχρονες προβλέψεις. Ο Χάνσεν, 61 ετών, ανέπτυξε κατόπιν μια στατιστική μέθοδο για να δοκιμαστούν οι θεωρίες αυτές στις πραγματικές τιμές των στοιχείων.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.