ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και στο τέλος θα νικήσουν οι …Γερμανοί

Σε τροχιά σύγκρουσης Ελλάδα – Τρόικα

Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές κλιμακώνεται, κάτι που μαρτυρά και η νέα αναβολή της τηλεδιάσκεψης για τις αμυντικές βιομηχανίες. Η καθυστέρηση όμως ευνοεί και τους δανειστές.

 

Σε τροχιά σύγκρουσης Ελλάδα – Τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της τρόικα για το ζήτημα της Ελλάδας και κυρίως το γεγονός ότι αναδεικνύεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα ίσως δεν είναι άσχετη με την …αργοπορία που επιδεικνύει το Βερολίνο στον σχηματισμό Κυβέρνησης.

Με την … «κεφαλή» να αδυνατεί να δώσει αυτό το διάστημα κατευθυντήριες γραμμές οι έριδες ανάμεσα στα μέλη της τριμερούς γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς: με την προσφιλή της τακτική λοιπόν των καθυστερήσεων και των ισχυρών πιέσεων έναντι της Αθήνας, η τρόικα προσπαθεί να «καμουφλάρει» τη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της και να κερδίσει χρόνο ώσπου να προκύψει κυβέρνηση στη Γερμανία.

Όπως όλα δείχνουν, οι επικεφαλής της τριμερούς δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα πριν από τα τέλη του μήνα ή τις αρχές Νοεμβρίου, πόσο μάλλον όταν εκκρεμεί  η τηλεδιάσκεψη που αφορά την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ και αναβλήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά πιθανόν να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως, σε δημοσίευμά τους οι Financial Times επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει σκληρές διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της ως προς το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014, το οποίο θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από την 6ετή πλέον ύφεση». Σύμφωνα με την τρόικα, τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί η επίμαχη «τρύπα» του προσεχούς έτους ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το κενό περιορίζεται στα 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να κλείσει με μέτρα αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαμηνύσει στους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα (περικοπές μισθών και κύριων συντάξεων ή αύξηση φόρων).

Ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, η οποία αρχικά αναμενόταν να γίνει εντός του τρέχοντος μηνός. Πέρα από την οριστική διευθέτηση της διαθεσιμότητας 1.500 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, η σημαντικότερη εκκρεμότητα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την τριμερή για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Για τις αμυντικές βιομηχανίες η Κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το «λουκέτο», ενώ για την ΛΑΡΚΟ, κυβέρνηση και τρόικα φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την τύχη της εταιρίας, με επικρατέστερο μοντέλο αυτό της ιδιωτικοποίησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της (μεταλλουργικού εργοστασίου και ορυχείων).

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.