ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «λουκέτο» για ΕΑΣ - ΕΛΒΟ επιμένει η τρόικα

Στα «σκαριά» τα νέα μέτρα του 2014

Ρίχνουν τους τόνους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας πως δεν απαιτούν νέα οριζόντια μέτρα.

Στα «σκαριά» τα νέα μέτρα του 2014

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ενόψει της επιστροφής της τρόικα αρχές Νοεμβρίου η Ουάσιγκτον θεώρησε σκόπιμο να διευκρινίσει πως αυτό που θέλει είναι «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις. Η ουσία είναι ότι το «παζάρι» για νέα μέτρα το 2014 καλά κρατεί, όταν «αγκάθι» παραμένει το προαπαιτούμενο των αμυντικών βιομηχανιών.

Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ επιστρέφουν στην Αθήνα και επί τάπητος πέφτει τόσο ο προϋπολογισμός του 2014, όσο και το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης χρονιάς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ανοίξει για τα καλά η «κουβέντα» για πρόσθετα …έστω και διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, με τους δανειστές να βλέπουν δημοσιονομικό άνοιγμα 2 δισ. ευρώ και την υπουργείο Οικονομικών να επιμένει πως δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι πως θα υπάρξουν μέτρα, με την Κυβέρνηση να πρέπει να αποφασίσει προς τα πού θα κινηθεί αφού μέσα σε λίγα 24ωρα έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις για παρεμβάσεις στις συντάξεις των ευγενών Ταμείων, «φραγή» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ανατροπές σε προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα.

Για το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» θα πρέπει να υπάρχει μια σαφέστερη εκτίμηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013 και του 2014. Πηγές των Βρυξελλών πάντως δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί η ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων που

«Αγκάθι» παραμένει το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών: Η τρόικα επιμένει στο «λουκέτο» των ΕΛΒΟ και Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να ανατρέψει την άποψη αυτή. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, με την κυβέρνηση να έχει στείλει απαντήσεις - προτάσεις για το μέλλον της επιχείρησης. Σε αυτές, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι εντός 24 μηνών θα έχει καταστήσει βιώσιμη την επιχείρηση. Εάν δεν το επιτύχει, όμως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Οι πιστωτές όμως εμμένουν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων από τώρα, καθώς θεωρούν ότι είναι η καλύτερη λύση για το Δημόσιο από οικονομικής πλευράς. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ελεγκτές φέρονται ακόμη διατεθειμένοι να συζητήσουν τις έσχατες προτάσεις της κυβέρνησης να διατηρήσει εν ζωή ένα δραματικά συρρικνωμένο τμήμα των δύο εταιρειών, αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, σενάριο που συγκεντρώνει πια λίγες πιθανότητες.

Όπως τόνιζαν υψηλόβαθμες ευρωπαϊκές πηγές, οι Βρυξέλλες ακούν τα ίδια και τα ίδια επί 20 χρόνια για το συμμάζεμα των ελλειμμάτων των δύο εταιρειών και πλέον η υπομονή των εταίρων μας, αλλά και οι αντοχές του ελληνικού προϋπολογισμού, έχουν εξαντληθεί. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αντίστοιχες βιομηχανίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι κερδοφόρες ή, πάντως, δεν επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη διάσπαση των ΕΑΣ σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι και όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά στην τελική πρότασή της, το κόστος για τη διατήρηση εν λειτουργία του στρατιωτικού κομματιού ανέρχεται στα 45 με 50 εκατ. ευρώ, από 144 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση. Εξ αυτών:

Τα 35 εκατ. ευρώ αποτελούν εφάπαξ ταμειακή ενίσχυση της νέας εταιρείας, που θα αποτελείται από το στρατιωτικό κομμάτι της παλαιάς. Μάλιστα, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αυτών θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν υποχρεώσεις της εταιρείας προς το κράτος.

Τα 10 δισ. ευρώ έχουν να κάνουν με την εφαρμογή δύο προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Στόχος είναι να παραμείνουν στη νέα εταιρεία 341 εργαζόμενοι από τους 818 που απασχολούνται σήμερα. Σε πρώτη φάση, η εθελουσία έξοδος θα αφορά σε 318 εργαζομένους με κόστος 6,6 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη φάση, άλλους 159 υπαλλήλους με κόστος 3,3 εκατ. ευρώ.

Περίπου 5,8 εκατ. ευρώ έχουν να κάνουν με αποθεματικό για τυχόν ανάγκες που μπορεί να προκύψουν.

Παρόμοια πρόταση για διάσπαση σε στρατιωτικό και πολιτικό κομμάτι και διατήρηση του πρώτου έχει κατατεθεί και για την ΕΛΒΟ, αλλά η τρόικα φαίνεται να επιμένει στο «λουκέτο» της εταιρείας. Αντιθέτως, προοπτική λύσης που θα διασφαλίζει διάδοχο σχήμα για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ φαίνεται να υπάρχει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.