ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινητικότητα στην Αγίου Κωνσταντίνου

Στη ΔΗΜΑΡ ο Μπεγλίτης

Μπορεί ο Φώτης Κουβέλης να έκοψε χθες τις όποιες γέφυρες είχαν δημιουργηθεί σε επίπεδο σεναριολογίας με την «Πρωτοβουλία των 58», ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεδιπλώνει ήδη το δικό του σχέδιο πολιτικών συμμαχιών και διεύρυνσης.

 

Στη ΔΗΜΑΡ ο Μπεγλίτης

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μετά την δημοσιοποίηση της «Διακήρυξης των 58» για τη νέα «Ελιά», το πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ήδη εντείνεται, καθώς Χαριλάου Τρικούπη και Αγίου Κωνσταντίνου διεκδικούν την πρωτοβουλία των κινήσεων αναφορικά με την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Ήδη, το ΠΑΣΟΚ έχει «αγκαλιάσει» την Πρωτοβουλία των 58 (που έγιναν… 59 αμέσως μετά τη «διαρροή» του κειμένου της Διακήρυξης, αφού υπέγραψε και ο καθηγητής Αχιλλέας Μητσός) ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις. Μάλιστα, στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου κρατούν «μικρό καλάθι» σε ό,τι αφορά την επιτυχία και την απήχηση της νέας πρωτοβουλίας, για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, διότι όπως λένε πολλοί στη ΔΗΜΑΡ, «σχεδόν όλοι οι υπογράφοντες είναι πρόσωπα καταξιωμένα στο χώρο τους, αλλά χωρίς αναφορές στην κοινωνία». Και, δεύτερον, επειδή κατά τα ίδια στελέχη «αν οι 58 μπλέξουν με το ΠΑΣΟΚ και μείνει η ΔΗΜΑΡ απ’ έξω, δεν έχουν τύχη γιατί θα συμπαρασυρθούν από τον Βενιζέλο».

Αυτόνομη στρατηγική

Σε κάθε περίπτωση, ο Φώτης Κουβέλης έχει αποφασίσει να υπερασπιστεί την απόφασή του για εφαρμογή μίας αυτόνομης στρατηγικής συμμαχιών, με στόχο τη δημιουργία του «τρίτου πόλου». Εξάλλου, παρά τα εσωκομματικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ η στάση του αυτή, ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται αποφασισμένος στους συνομιλητές του να επιμείνει σ’ αυτή τη γραμμή και στο Συνέδριο του κόμματος, τον προσεχή Δεκέμβριο, αποκλείοντας το ΠΑΣΟΚ από την ατζέντα της ΔΗΜΑΡ. Αυτό, εξάλλου, διεμήνυσε και χθες στα στελέχη του κόμματός του, καθώς κατά την εισήγησή του στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι «έχουμε δική μας πρόταση» για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

 Θέμα χρόνου

Η εφαρμογή της «δικής του πρότασης» έχει ήδη, άλλωστε, ξεκινήσει. Μετά τη συμφωνία πολιτικής συμπόρευσης με τον πρώην υπουργό, Χάρη Καστανίδη, ο Φώτης Κουβέλης έχει ήδη «επισημοποιήσει» την συνεργασία του με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα». Μάλιστα, οι δύο πολιτικοί ετοιμάζουν κοινές εμφανίσεις σε εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, ένα βήμα πριν την ένταξή του στη ΔΗΜΑΡ βρίσκεται και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, Πάνος Μπεγλίτης. Ο κ.Μπεγλίτης έχει ήδη «κλειδώσει» με τον Φώτη Κουβέλη τη συνεργασία του με την Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ προχθές έδωσε το «παρών» στο θέατρο Γκλόρια, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΜΑΡ για τη Δημοκρατία και τον φασισμό. Παρούσα στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία διατηρεί τακτική επαφή με τον Φώτη Κουβέλη και προνομιακή με άλλα, θεσμικά, στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, προσώρας η κ. Διαμαντοπούλου εμφανίζεται διστακτική στο πολιτικό φλερτ που δέχεται από την Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς παραμένει εδραία η άποψή της πως η Κεντροαριστερά δεν έχει μέλλον, αν οι υπάρχοντες σχηματισμοί (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) δεν αυτοδιαλυθούν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.