ΕΛΛΑΔΑ

Οι ίδιοι παραδέχονται ότι πληρώνονται

Αλαλούμ με τη μισθοδοσία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ

Οι αμοιβές που συνεχίζουν να λαμβάνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, παρά τις 8 εβδομάδες απεργίας που έχουν διανύσει, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Η παρέμβαση εισαγγελέα, οι διαβεβαιώσεις Πελεγρίνη για τήρηση της νομιμότητας αλλά και οι ισχυρισμοί των ίδιων των απεργών ότι πληρώνονται, περιπλέκουν παρά ξεδιαλύνουν την υπόθεση.

Αλαλούμ με τη μισθοδοσία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ

Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπερασπίστηκαν τον αγώνα τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι χάρη στη δική τους προσπάθεια δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας. Διεμήνυσαν δε ότι οι κινητοποιήσεις τους αναμένεται να κλιμακωθούν.

dioikitikoi

Ο Γρηγόρης Γρηγορίου, μέλος της απεργιακής επιτροπής των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της πως έχει απώτερο στόχο, μέσω της διαθεσιμότητας τους να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση. Προέβλεψε ότι για να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργήσει η απομάκρυνση προσωπικού, θα χρησιμοποιηθούν φοιτητές με ανταποδοτική εργασία αλλά και ερευνητές που επιθυμούν να ασκήσουν πρακτική εξάσκηση. Σε μια προσπάθεια να αναδείξει την αδυναμία του ΕΜΠ να λειτουργήσει, σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός του ιδρύματος έχει περικοπεί κατά τα 2/3 από την αρχή της κρίσης.

Η Ιωάννα Λούβρου, από την απεργιακή επιτροπή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, τόνισε ότι ο αγώνας τους δεν εκφράζει μόνο τους ίδιους αλλά όλους τους εργαζομένους που ζουν κάτω από άσχημες εργασιακές συνθήκες και που δεν έχουν προβεί ακόμα σε απεργία, ανοίγοντας έτσι παράθυρο για συνεργασία με άλλα συνδικάτα. Η κ.Λούβρου κατήγγειλε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μετακύλιση του κόστους των πανεπιστημίων στα ίδια τα ιδρύματα, προβλέποντας ότι θα προσλαμβάνονται εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα. Μάλιστα πρόσθεσε πως μακροπρόθεσμα θα γίνει υποχρεωτική η καταβολή διδάκτρων για τους προπτυχιακούς φοιτητές, μέτρο που ήδη εφαρμόζεται σε μερικά ιδρύματα για τους μεταπτυχιακούς. Δε δίστασε να προχωρήσει και στην καταγγελία ενός περιστατικού που συνέβη στα μαγειρεία της εστίας, όταν και 20 εργαζόμενοι εκλήθησαν να υπογράψουν την απόλυσή τους, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει σχεδιασμός να δοθεί σε εργολάβο η τροφοδοσία των φοιτητών.

Το θέμα των πληρωμών

Σε ερώτηση του matrix24 για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι οι απεργοί συνεχίζουν να πληρώνονται, ενώ βρίσκονται σε απεργία ( και μάλιστα υπάρχει και παρέμβαση εισαγγελέα), οι εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων απάντησαν καταφατικά. Παρ’ όλα αυτά σημείωσαν πως η πληρωμή τους είναι καθόλα νόμιμη, αφού οι κρατήσεις από τους μισθούς τους θα γίνουν τους προσεχείς μήνες. Κατήγγειλαν μάλιστα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης με τη συμμετοχή μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία προσπαθούν να κατασυκοφαντήσουν τον αγώνα τους, αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές για τον ρόλο της εισαγγελέως Φάκου, που προηγουμένως είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί πως έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές την πλήρη εφαρμογή των προβλεπομένων από τον νόμο διαδικασίες. Αναλυτικά αναφέρει ότι : «Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ήδη με έγγραφό του της 8 Οκτωβρίου 2013 ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου να προχωρήσουν σε όλα το προβλεπόμενα από τον νόμο σχετικά με τη μισθοδοσία του προσωπικού κατά τις ημέρες της απεργίας, ήτοι να περικοπούν οι αποδοχές του προσωπικού που απεργεί. Οι αποδοχές θα περικοπούν».

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται

Λίγο νωρίτερα, σε μια θυελλώδη γενική συνέλευση,  οι διοικητικοί υπάλληλοι του παλαιότερου ιδρύματος της χώρας αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση για ένατη διαδοχική εβδομάδα, ενώ την ίδια απόφαση αναμένεται να λάβουν και οι υπάλληλοι του ΕΜΠ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.