ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγεφύρωτες διαφορές κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

«Crash test» των προτάσεων για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Πολιτικές διεργασίες ως την τελευταία στιγμή λαμβάνουν χώρα προκειμένου η να βρεθεί κοινός πολιτικός τόπος για την αναστολή χρηματοδότησης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ήδη, η κυβέρνηση τροποποίησε τη δική της πρόταση και η Κουμουνδούρου κατέθεσε δική της, αλλά οι διαφορές φαντάζουν αγεφύρωτες.

«Crash test» των προτάσεων για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η χθεσινή τροπολογία, που επανακατέθεσε σε άλλο νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, χαρακτηρίζεται -από κυβερνητικές πηγές- ως «χειρονομία καλής θέλησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ», προκειμένου η Κουμουνδούρου να υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι από την δεύτερη, επανακατατεθειμένη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν απαλειφθεί τα κακουργήματα της εσχάτης προδοσίας, της επιβολής ακεραιότητας της χώρας, της προσβολής εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας και της διακεκριμένης κατασκοπείας, ενώ ως κακουργήματα που επισύρουν την αναστολή χρηματοδότησης κόμματος παραμένουν μόνο τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα.

Χωρίς συναίνεση λόγω... «δύο άκρων»

Πάντως, παρά την αλλαγή του περιεχομένου της τροπολογίας από τον Γιάννη  Μιχελάκη, ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr αναφέρουν ότι η Κουμουνδούρου δεν συμφωνεί ούτε με την νέα διατύπωση. Αυτό διότι, όπως λένε κεντρικά στελέχη του κόμματος, «η τροπολογία της κυβέρνησης συνεχίζει να υποκρύπτει δόλιες προθέσεις». Άλλωστε, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι το Μαξίμου σχεδιάζει να στήσει «προβοκάτσια» εναντίον της Αριστεράς, όπως φάνηκε και από το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», που προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία Μιχελάκη εντοπίζονται σε δύο σημεία και, όπως λένε παράγοντες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα συγκεκριμένα σημεία «αποκλείουν κάθε πιθανότητα να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση». Αφενός, στα εγκλήματα που επισύρουν την αναστολή χρηματοδότησης παραμένουν οι «τρομοκρατικές πράξεις», αφετέρου στο γεγονός ότι η αναστολή αποφασίζεται -βάσει της τροπολογίας Μιχελάκη- με τη στοιχειώδη πλειοψηφία των 151 βουλευτών και όχι με ενισχυμένη πλειοψηφία. «Αυτό σημαίνει ότι αν θελήσει η κυβέρνηση να στήσει προβοκάτσια εναντίον μας, θα μπορεί να το κάνει από μόνη της. Αν πρόκειται για πραγματική εγκληματική οργάνωση, όπως η Χρυσή Αυγή, τότε η πρόταση θα συγκεντρώνει τη συναίνεση και άλλων κομμάτων», λένε υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας το σκεπτικό βάσει του οποίου απορρίπτουν και τη νέα τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύγκριση προτάσεων

Όπως προαναφέρθηκε, η πρόταση Μιχελάκη προβλέπει ότι ένα κόμμα θα υφίσταται αναστολή της χρηματοδότησης από το κράτος όταν ηγετικά στελέχη του θα κατηγορούνται  για εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) ή 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα. Η απόφαση αναστολής θα λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία από τη Βουλή. Αντιθέτως, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει η διαδικασία (δηλαδή χρειάζεται να προτείνει ο Πρόεδρος της Βουλής την αναστολή χρηματοδότησης) αλλά και η ουσία: ως έγκλημα που επισύρει την αναστολή χρηματοδότησης περιγράφεται μόνο η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ η σχετική απόφαση λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία -ήτοι με περισσότερους από 180 βουλευτές.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.