ΥΓΕΙΑ

Αναλυτικά η διαδικασία

Peeling με οξέα φρούτων

Τα AHA-Peels (α-υδροξυοξέα φρούτων) περιέχουν στην σύνθεσή τους γλυκολικό οξύ και ορισμένες φορές και αζελαϊκό οξύ, τα οποία είναι πλέον κατάλληλα για τα χημικά peelings, λόγω της αυξημένης κερατολυτικής τους ικανότητας σε σχέση με τα άλλα α-υδροξυοξέα.

Peeling με οξέα φρούτων

Η δερματολόγος Τάνια Βλαδένη μας ενημερώνει για τη διαδικασία χημικού peeling με την χρήση των οξέων φρούτων.

Με τα AHA-Peels προκαλούμε ένα ελεγχόμενο ερεθισμό με σκοπό την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Ο ερεθισμός αυτός προκαλεί απομάκρυνση των επιφανειακών στοιβάδων του δέρματος μέχρι και την κοκκώδη στοιβάδα, ενεργοποιώντας αντιδραστικά την ταχύτερη παραγωγή των κυττάρων, με αποτέλεσμα την ανανέωση του δέρματος, έτσι ώστε αυτό να είναι πιο υγιές, λαμπερό, περισσότερο ανθεκτικό.

Τα διαλύματα AHA-Peels, υπάρχουν σε διάφορες πυκνότητες και η εκλογή του κατάλληλου εξαρτάται από τον τύπο και την κατάσταση του δέρματος, την κρίση του ιατρού και τις προσδοκίες του ασθενούς.

Τα AHA-Peels ενδείκνυται σε άτομα με:

1. λεπτές γραμμές και ρυτίδες
2. ακμή, ουλές από ακμή ,λιπαρό τύπο δέρματος,
3. δυσχρωμίες (πανάδες-χλόασμα)
4. ακτινικές υπερκερατώσεις
5. δέρματα με μεγάλους πόρους
6. δέρματα κουρασμένα, θαμπά, άτονα

Για τον ορισμό του χρονοδιαγράμματος της διαδικασίας του peeling και την επιλογή του κατάλληλου AHA-Peels, λαμβάνονται υπ' όψιν ο τύπος του δέρματος και ο βαθμός φωτογήρανσης αυτού. Δέρματα που έχουν υποστεί βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μπορούν να ανεχθούν εύκολα υψηλότερες συγκεντρώσεις και μεγαλύτερους χρόνους έκθεσης.

Ο χρόνος έκθεσης του δέρματος στο διάλυμα, μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί για 1-2 λεπτά ανάλογα με την κρίση του γιατρού. Τα peelings επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα περίπου, εκτός εάν υπάρξει μεγάλη ενόχληση ή απολέπιση, οπότε συνιστάται ανάμεσα στα peelings μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνολικά προτείνονται 8 peelings.

Σύμφωνα με την ειδικό, η προετοιμασία πριν από το peeling θα συμβάλει στο να έχουμε ένα πιο σταθερό και ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Επίσης θα επιτρέψει την αυξημένη διαπερατότητα της κερατίνης στοιβάδας στο διάλυμα. Συνιστάται η χρήση κατάλληλων προϊόντων (κρέμες) για 2 εβδομάδες περίπου, πρωί και βράδυ. Η επιλογή των κρεμών γίνεται με βάση τον τύπο του δέρματος, τον βαθμό φωτογήρανσης και την ευαισθησία του. Ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι ότι κατά την προσέλευση τους στο ιατρείο, την ημέρα του peeling, δεν πρέπει να έχουν κάνει χρήση αρώματος, make up, after shave. Οι άντρες  θα πρέπει να αποφύγουν το ξύρισμα την ημέρα του peeling.

Η διαδικασία του peeling έχει ως εξής:

Καθαρισμός, αφαίρεση σμήγματος, καλός καθαρισμός του δέρματος με ήπιο προϊόν καθαρισμού και στη συνεχεία αφαίρεση του σμήγματος με αλκοόλη, αιθέρα ή ακετόνη.
Τοποθετούμε τη βαζελίνη σε ευαίσθητα σημεία του προσώπου (χείλη- βλέφαρα). Έπειτα ακολουθεί συμμετρική επάλειψη με το διάλυμα αρχίζοντας από το μέτωπο και προχωρώντας στα μάγουλα και στο πιγούνι. Ο χρόνος εφαρμογής εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, το βαθμό φωτογήρανσης και την αξιολόγηση του δερματολόγου.
Ο τερματισμός του peeling γίνεται με χρήση εξουδετερωτικού σπρέι ή τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων νερού. Προσέχουμε ώστε τα μάτια και τα χείλη να είναι κλεισμένα σφιχτά. Ακολουθεί πλύσιμο του προσώπου με άφθονο νερό για 2-3 λεπτά και επάλειψη με μαλακτική κρέμα.
Μετά το peeling χρησιμοποιείται αναπλαστική μαλακτική κρέμα πρωί και βράδυ για 2-3 ημέρες. Συμπτώματα όπως τσούξιμο, κνησμός ή ήπιος πόνος ελαττώνονται βαθμιαία.

Η Τάνια Βλαδένη είναι Πτυχίουχος Ιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο τμήμα Ιατρικής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.