ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καυτά» τα ανοιχτά μέτωπα

Αγώνας δρόμου για να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα

Και τώρα… ξανατρέχουμε: Δια αλληλογραφίας συνεχίζεται η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα με ημερομηνία ορόσημο την 9η Δεκεμβρίου. Τότε είναι το επόμενο Eurogroup και υπό κανονικές συνθήκες θα εξεταζόταν η πορεία του προγράμματος. Τα «αγκάθια» όμως παραμένουν.

Αγώνας δρόμου για να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Ελλάδα επιχειρεί να διαδικασίες εξπρές μέχρι εκείνη την ημερομηνία να έχει ψηφίσει στην Βουλή τον προϋπολογισμό του 2014: Όμως, στην παρούσα φάση, τα βασικά ανοιχτά μέτωπα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Τρόικα είναι τέσσερα και είναι αυτά που αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου στις αρχές Δεκέμβρη, όταν επιστρέψουν οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Η «ψαλίδα» για το περιβόητο δημοσιονομικό κενό του 2014 και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για το «πακέτο» μέτρων που θα χρειαστεί δεν έχει «κλείσει».

Ανοιχτό είναι και το «καυτό» ζήτημα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο όμως η τρόικα το αμφισβητεί και αυτό. Και αυτό επειδή το ελληνικό σχέδιο δημιουργεί νέα τρύπα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, αλλά η τρόικα αμφισβητεί το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου και αυξάνει την τρύπα για άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα τα οποία θα λάβει το υπουργείο Εργασίας. Στον προϋπολογισμό του 2014 το υπουργείο Οικονομικών ενέγραψε πρόβλεψη για έσοδα 600 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις του. Η τρόικα όμως δεν πείθεται και ζητά διευκρινίσεις ώστε να εγκρίνει τις ελληνικές εκτιμήσεις. Συγχρόνως, σε αρκετές συσκέψεις, η τρόικα αφήνει να εννοείται πως πιθανά θα πρέπει να περικοπούν και κάποιες συντάξεις.

Αν μη τι άλλο οι πιστωτές φαίνεται να έχουν αποδεχτεί ότι ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα ανάμεσα σε 500 και 800 εκατ. ευρώ.

Άλλο μέτωπο είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση. Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε και έδωσε στοιχεία για την πιθανή πορεία του μέτρου και για το 2014. Η τρόικα δεν ανοίγει τα χαρτιά της και ζητά η συζήτηση να συνεχιστεί.

Ανοιχτό είναι και το ζήτημα της υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ το οποίο έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο.

Τέσσερις είναι οι δράσεις για την εκταμίευση, με την τρόικα να θεωρεί πως έχει ολοκληρωθεί μόνο η μία, ο νέος κώδικας των δικηγόρων. Έχει βέβαια σχεδόν ολοκληρωθεί και το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων αν και απομένουν ακόμα κάποιες τυπικές διαδικασίες.

Το μεγάλο αγκάθι εδώ είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ΕΑΣ.

Ανοιχτό είναι και το μέτωπο των απολύσεων. Η κυβέρνηση έχει προτείνει να προσμετρήσουν στις 4.000 απολύσεις του 2013 οι υπό αποχώρηση εργαζόμενοι των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, αλλά η τρόικα δεν φαίνεται να συμφωνεί.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.