ΕΛΛΑΔΑ

Εθνικό διάλογο προανήγγειλε ο Παναγιωτόπουλος

Ανοίγει το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση ανοίγει πλέον το θέμα της εκμετάλλευσης των πνευματικών δικαιωμάτων μετά τη σωρεία καταγγελιών για τις καταχρηστικές πρακτικές των εισπρακτικών εταιριών που συνεργάζονται με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης.

Ανοίγει το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το υπουργείο είναι έτοιμο να ανοίξει έναν εθνικό διάλογο με στόχο και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών να προστατεύονται αλλά και να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά.

Το υπουργείο έχει γίνει αποδέκτης των καταγγελιών πολλών βουλευτών, ιδίως της περιφέρειας, που αναφέρουν ότι οι δύο εταιρείες ΑΕΠΙ και GEA στην κυριολεξία «ρημάζουν» επιτηδευματίες και μικρομάγαζα απαιτώντας δικαιώματα υπερβολικά και επισείοντας την απειλή του αυτοφώρου για όσους αρνούνται να πληρώσουν.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του βουλευτή Δάνη Τζαμτζή ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Πολιτισμού, είπε: «Στην περιοχή μου οι εισπρακτικές πήγαιναν στα μαγαζιά με τη συνοδεία της Αστυνομίας για να μην αντιμετωπίσουν την οργή των μικρών καφενείων».

Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε το πρόβλημα: «Υπάρχουν από τη μία δημιουργοί που δυσκολεύονται ακόμα και σύνταξη να βγάλουν και από την άλλη μαγαζιά που μπαίνει μέσα η εισπρακτική, εκπρόσωπος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και λέει του καταστηματάρχη: "τρεις χιλιάδες ευρώ. Δεν έχεις να πληρώσεις; Αυτόφωρο". Άρα πρέπει να δούμε όλες τις πλευρές της κοινωνίας».

Πολλές είναι πάντως και οι πλευρές που δηλώνουν ότι ο Ν. 2121/1993 για τα πνευματικά δικαιώματα είναι ένας καλός νόμος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις.

«Εμείς θεωρούμε το Ν. 2121/1993 για τα πνευματικά δικαιώματα έναν καλό νόμο ακόμη και σήμερα 20 χρόνια μετά. Άλλωστε γι΄ αυτό και ο Ν. 2121/1993 είναι από τους ελάχιστους νόμους που ψηφίστηκαν ομόφωνα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιδέχεται βελτιώσεων», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Καννελοπούλου. Είπε επίσης ότι σήμερα πολλοί καλλιτέχνες βρίσκονται αντιμέτωποι με επαχθείς συμφωνίες με τις εταιρείες και η πλειοψηφία των καλλιτεχνών αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Κουράκης κάλεσε τον υπουργό να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα διότι υπάρχει αρνητική εμπειρία καθυστερήσεων. Ταυτόχρονα κάλεσε τον κ. Παναγιωτόπουλο να απαντήσει «πότε θα κινήσει τη διαδικασία για την καταβολή του 1,5% από τους μεγαλοκαναλάρχες για τον κινηματογράφο».

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ανοίγει το διάλογο για τα πνευματικά δικαιώματα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου. Η βουλευτής των ΑΝΕΛ Στ. Ξουλίδου είπε ότι πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή ώστε και σεβασμός στα δικαιώματα του καλλιτέχνη να υπάρχει αλλά και ο πολίτης να έχει πρόσβαση στα έργα του.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είπε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα που εισπράττουν η ΑΕΠΙ και η GEA που «έχουν ρημάξει όλα τα καταστήματα», διότι «είναι άλλο ένα κλαμπ στην Αθήνα και άλλο ένα καφενείο στα σύνορα που πάνε μέσα πέντε παππούδες να πιούνε τον καφέ τους» και διότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει καθώς μπαίνουν ακόμη και στα κομμωτήρια και επιβάλλουν πρόστιμα συνοδεία της Αστυνομίας».

«Πνευματικό δικαίωμα είναι ένα πνευματικό οικόπεδο που δεν μπορεί να το παίρνει κάποιος και να το εκμεταλλεύεται. Χωρίς να του δίνει κάτι. Χωρίς να παίρνει μια αμοιβή αυτός που έχει το οικόπεδο. Όπως δεν μπορείς να μπαίνεις στο οικόπεδο κάποιου έτσι είναι και με το πνευματικό δημιούργημα» δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης. Αναγνώρισε ότι πράγματι υπάρχουν αδικίες, δηλαδή, «υπάρχει αδικία για ένα χωριό στην Κερασιά με δύο παππούδες. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι πρέπει κάποιος να πληρώνει όταν χρησιμοποιεί το πνευματικό δικαίωμα». Την εποχή που εμείς διεκδικούσαμε συγγενικά δικαιώματα, η μια εταιρεία έβγαζε 1,5 δις το χρόνο αλλά δεν ήθελε να πληρώσει κανένα. Η άλλη εταιρεία εκείνη τη χρονιά έβγαζε 400 εκατομμύρια το χρόνο και αυτή δεν ήθελε να δώσει κανένα δικαίωμα. Και οι σταθμοί μας έλεγαν τότε, είμαστε παράνομοι δεν μπορείτε να εισπράξετε κανένα δικαίωμα», ανέφερε ο βουλευτής.

Την θέση ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην καλλιτεχνική δημιουργία όλων των ανθρώπων αλλά τα δικαιώματα των καλλιτεχνών προτάσσονται με υποκριτικό τρόπο, διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Όπως είπε, η λύση βρίσκεται στην πάλη και των καλλιτεχνών για να αποδοθούν τα κέρδη της δημιουργίας στους πραγματικούς δημιουργούς. Το ΚΚΕ στηρίζει την επέκταση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και παλεύει από τον διαχωρισμό τους από τους εκμεταλλευτές τους. Οι παραγωγοί δεν πρέπει να έχουν θέση στους συλλογικούς φορείς των πνευματικών δικαιωμάτων, δήλωσε ο βουλευτής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.