ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρώην πρωθυπουργός για τις δολοφονίες στο Ν. Ηράκλειο

Γιώργος Παπανδρέου: Ώρα ευθύνης για όσους πιστεύουν στη Δημοκρατία

Να αναμετρηθούμε με τη βία είτε πρόκειται για προβοκάτσια, είτε είναι πράξη εκδίκησης, είτε  ενέργεια κοινού εγκλήματος καλεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του  για τη δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο.

Γιώργος Παπανδρέου: Ώρα ευθύνης για όσους πιστεύουν στη Δημοκρατία

Είναι ώρα ευθύνης για όλους όσοι πιστεύουν στη Δημοκρατία, για όλους όσοι πιστεύουν ότι, η Δημοκρατία δεν προστατεύεται από οπαδούς της βίας απ´ όπου και αν αυτοί προέρχονται, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου προτάσσει την αναγκαιότητα ενότητας και συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας, πως η ενέργεια αυτή πρέπει να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα του λαού να αναμετρηθεί με το τέρας της βίας, χωρίς φόβο και αναστολές.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου:

«Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για την δολοφονία δύο νέων ανθρώπων και τον τραυματισμό ενός ακόμη από σφαίρες ψυχρών εκτελεστών, στο Νέο Ηράκλειο.

Το θλιβερό αυτό γεγονός επιβεβαιώνει ότι, είναι ώρες ευθύνης για όλους όσοι πιστεύουν στην Δημοκρατία, για όλους όσοι πιστεύουν ότι η Δημοκρατία δεν προστατεύεται από οπαδούς της βίας, απ´ όπου και αν αυτοί προέρχονται.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ενότητα και η συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Κάθε δημοκράτη πολίτη που πιστεύει στις δημοκρατικές πρακτικές απέναντι σε κάθε μορφή βίας και αυθαιρεσίας. Που δεν ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα αλλά αναζητά πραγματικές αιτίες και λύσεις. Που αναζητά πάντα λύσεις μέσα από την αλήθεια και τον διάλογο, χωρίς να επιδιώκει να επιβάλει τις δικές του.

Μπροστά στις δυσκολίες οφείλουμε να ενώνουμε αντί να πολώνουμε. Η πόλωση υπονομεύει την συλλογική δύναμη και θέληση της Ελληνικής κοινωνίας.

Είναι αυτονόητη αλήθεια ότι η χώρα, η Ελληνική κοινωνία, δεν αντέχουν το μίσος και τον διχασμό.

Ούτε μπορεί η Ελλάδα να ξαναζήσει καταδικασμένες πρακτικές που καλλιεργούν το μίσος και την βία.

Αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα:

"Αν πιστεύουμε ότι η βία αφορά πάντα "κάποιους άλλους", τότε είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει και την πόρτα του καθενός μας.

Αν πιστεύουμε ότι υπάρχει δικαιολογημένη και αδικαιολόγητη βία, καλή και κακή βία, τότε γινόμαστε εμείς φορείς της κι ας μην έχουμε σηκώσει ποτέ το χέρι μας.

Η βία είναι βία.
Από όπου και αν προέρχεται.
Απέναντι σε οποιαδήποτε ιδέα.
Απέναντι στον οποιονδήποτε.
Δεν έχει χρώμα.
Είναι αδικαιολόγητη και καταδικαστέα.

Θα το πω άλλη μιά φορά.
Το διακύβευμα είναι η Δημοκρατία.

Το δικό μας όπλο είναι η δημοκρατική νομιμότητα.

Μικροκομματικοί υπολογισμοί και δεύτερες σκέψεις, δεν δικαιολογούνται.

Από τις απειλές για "κρεμάλες" πριν δύο χρόνια και τους προπηλακισμούς, φθάσαμε στις εν ψυχρώ δολοφονίες.

Το μίσος, η βία, ο φασισμός, ο ρατσισμός, ο νεοναζισμός, όπως και κάθε ακραία αντίληψη, νοοτροπία και συμπεριφορά, δεν έδωσαν ποτέ λύση.

Προκάλεσαν νέα βία, έχυσαν περισσότερο αίμα.
Οδήγησαν στον αυταρχισμό και τον σκοταδισμό.

Είναι φαινόμενα που πλήττουν την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη και υπονομεύουν τις δυνατότητες της χώρας και του Ελληνικού λαού να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα διακυβεύματα και τις προκλήσεις των καιρών."

Είναι απόλυτη πεποίθησή μου ότι η σημερινή διπλή δολοφονία, ανεξάρτητα από το αν είναι μια πράξη εκδίκησης, τρομοκρατίας, προβοκάτσιας ή μια ενέργεια κοινού εγκλήματος, πρέπει να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητά μας να αναμετρηθούμε, πολίτες και πολιτεία, με το τέρας της βίας. Χωρίς φόβο και αναστολές».

10 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Yannis 20:30 02/11/2013

    Ωχ μίλησε ο λεφτα υπάρχουν (ενώ τα ειχε πει με τον προβοπουλο), δεν πάμε στο Δντ (αλλα ας μιλήσουμε με τον Στρος Κάν πριν τις εκλογές), open governance (αλλα μαζεψαμε τους κηπουρους)…. Ο τουρίστας υπουργός του μπαμπά του, που θα έδινε νησιά για κοιμάται πιο ήσυχα, που υπέγραψε το δουβλινο 2…

    • Καμίλο 22:43 02/11/2013

      Πες τα ρε Πάνο Καμμένο! Μόνο κλείσε το παράθυρο γιατί περνάει αεροπλάνο!

      • Yannis 23:05 02/11/2013

        Πες μου τι λέω λάθος! Κατι βλάκες που ακομα υποστηρίζουν έστω και ενα απο αυτά τα κόμματα ειναι το πρόβλημα. Που νομίζουν οτι παιζει Παναθηναϊκός Ολυμπιακός στην μπάλα. Βάλε το μυαλό σου να δεις τι εχω κανει ΟΛΑ τα κόμματα για αυτη την χώρα.

        • giannis 23:32 02/11/2013

          Φίλε, λυπάμαι αλλά θα πρέπει να σου πω πως δεν έχεις πΡει πρέφα για το τι εγεινε στη χώρα τα τελευταία 3 χρόνια.
          Η άγνοια και η αμάθεια σε συν διάσημο με το φανατισμό καταστρέφουν λαούς και κοινωνίες.
          Αντί να ασχοληθεί με το αν μίλησε στον Στρος κάν η αν μας έβαλε με το ζόρι στο ΔΝΤ η όχι….. Αναρωτησου

          • Κώστας 14:33 03/11/2013

            Ναι ο Καραμανλής φταει πάντα, για ολα, οπως πάντα. Αλά τα δάνεια που σκασανε ειναι του Ανδρέα Παπανδρέου! Δάνεια 30 ετών με επιτόκια 8%! Μου λέτε για φανατισμους και ψεκασμούς, αλλα μάλλον βλέπω απαντήσεις ακριβώς αντίθετες. Ελεγε ψέματα η οχι? ειναι το δουβλινο 2 έγκλημα η οχι? τωρα αμα που άπαντας τι εκανε ο μπουλης η τι εκανε ο άλλος με την καμαριερα, δηχνει το επίπεδο σας, κηπουροι! Οσο για σένα κήπουρε Γιάννη, αντε αγόρι μου, βγες απο την χώρα και ταξίδεψε να ανοίξουν τα ματιά και σου. Η Θεσσαλονίκη δεν ειναι χώρα του εξωτερικού!

          • Καμίλο 16:36 03/11/2013

            Είδες τι τραβάς Γιάννη να είσαι ήπιος με την βλακεία? Εγώ τον τρολλάρω, σε σένα απαντάει!
            Οφείλω να το παραδεχθώ οτι είμαι ΜΑΛΑΚΑΣ! Το ήξερα απο την αρχή οτι θα χάσω το χρόνο μου αλλά είναι έχω αυτό που δεν μπορώ να συγκρατηθώ.
            Γιάννη βιάσου να ταξιδέψεις γιατί σε λίγο καιρό με τέτοια μυαλά που έχει αυτή η καταπληκτική χώρα άντε να αποφασίσεις σε ποια χώρα θα κάνεις αίτηση για άσυλο με το Δουβλίνο 2 (2003).
            Και επειδή μπορεί να διαβάζει και κανένας σοβαρός άνθρωπος να τονίσω οτι η διαφωνία μου με το Δουβλίνο 2 δεν είναι οτι μας ξέμειναν οι μετανάστες, αλλά την απάνθρωπη συμπεριφορά που επιβάλλει ο κανονισμός αυτός προς αυτούς!
            Λυπάμαι για τον εξευτελισμό που δέχεται τα τελευταία χρόνια το συμπαθές,έντιμο και δημιουργικό επάγγελμα του κηπουρού.
            Στο μόνο που συμφωνώ με το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια είναι ότι η θεωρία των ψεκασμών είναι ανίκητη!
            Αρκετή ψυχαγωγία είχαμε κάτω από μια ανάρτηση για νεκρά παιδιά. Ας ελπίσουμε να είναι το τελευταίο αίμα που χύνεται.
            Απορία σοβαρή τώρα (οχι προς ψεκασμένους). Οι δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών δεν θα έπρεπε να φιλοξενούνται σχεδόν σε κάθε μέσο? Γιατί τις δηλώσεις του ΓΑΠ κάνω αμάν να τις βρω στο διαδίκτυο?

          • Κώστας 17:47 03/11/2013

            Παλι καλα που το κατάλαβες οτι εισαι μαλακας!

          • giannis 10:48 04/11/2013

            http://el.wikipedia.org/wiki/Οικονομία_της_Ελλάδας

            Δες το πινακακι… και μετα ξαναελα να μου πεις οτι φτεει ο Παπανδεου!
            Α! και πουσε… μολις ξετσιμπλιασουν τα ματια σου και ηρεμισεις απο το σοκ, κλεισε τα παραθυρα μη σε ξαναψεκασουν και ξανακυλησεις στο να πιστευεις τη καθε θεωρια ηλιθιας φαντασιας!

        • Καμίλο 2:06 03/11/2013

          Αν και νομίζω οτι θα χάσω το χρόνο μου θα σου πω τι κάνεις λάθος! Γενικά το σχόλιο σου δεν προέρχεται απο δική σου σκέψη και ανάλυση αλλά είναι παπαγαλισμός του οποίου οι εμπνευστές πολύ επιτυχημένα έφτιαξαν για να ταιριάζει στον εξυπνακισμό που γουστάρει να εξωτερικεύει ο σύγχρονος Ελληνάρας. Και ας προσποιηθώ οτι αυτό δεν ισχύει για να τα πάρουμε ειδικά! Απομονώνεις μια φράση απο μια ομιλία (αν είσαι «Ελληνάρας» δεν ξέρεις καμία άλλη» και προσπαθείς να την ερμηνεύσεις όπως εσύ νομίζεις, δίνοντάς της την βαρύτητα που εσένα βολεύει. Δεν σε πειράζει που το έλλειμμα ήταν στο 15,6 ενώ έλεγαν οτι είναι στο 5 (που τότε ίσως λεφτά θα υπήρχαν), σε πειράζει αυτή η φράση. Στρουθοκαμιλισμός λέγεται αυτό να ξέρεις. Απορίας άξιο δε, είναι πως ενώ με τόσες θεωρίες συνωμοσίας κανένας δεν σκέφτεται πως γίνεται να «πέφτει» ο ισχυρός άντρας του ΔΝΤ επειδή την έπεσε στην καμαριέρα. συνδύασε ημερολογιακά και την πτώση του ΓΑΠ (επειδή ζήτησε δημοψήφισμα) και ίσως καταλάβεις (αν και δεν ελπίζω). Εθελοτυφλώ λέγεται αυτό να ξέρεις. Όσο για το opengov αν ασχολιόσουνα με την πολιτική πριν γίνει must (ξέρεις τότε που έπινες τα ποτά σου στην παραλία και όταν κάποιος τόλμαγε να μιλήσει για αυτα ήταν ξενέρωτος) θα ήξερες οτι ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝΕ OPENGOV ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΡΗΣΕΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ!!!! ΤΟΥ ΤΟ ΕΠΕΤΡΕΠΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΙ!! και αυτο λέγεται ΗΛιΘΙΟΤΗΤΑ να ξέρεις! Το τελευταία δεν το έπιασα, θα κάνω επανάληψη το πρόγραμμα των ΑΝ.ΕΛ. (χιούμορ) για τιμωρία!

          • Καμίλο 2:12 03/11/2013

            Συγνώμη για τα ορθογραφικά αλλά αναφέρομαι και σε ψηφοφόρους της ΧΑ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.