ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξέδωσε μελέτη για την παγκόσμια οικονομία

Δεν βλέπει ανάκαμψη για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ

Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% το 2014 προβλέπει στην εξαμηνιαία του έκθεση ο  ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αλλά και μείωση των επενδύσεων. Επιπλέον αναμένει η ανεργία να ξεπεράσει το 27%. Δυσοίωνες   οι προβλέψεις και για την παγκόσμια οικονομία.

Δεν βλέπει ανάκαμψη για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ

Στη νέα έκθεσή του για τις προοπτικές τις παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΟΣΑ προβλέπει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,4% το 2014, από ύφεση 1,2% που προέβλεπε πριν, ωστόσο για το 2015, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% καθώς, όπως τονίζει, η ανταγωνιστικότητα θα βελτιωθεί περαιτέρω, το παγκόσμιο εμπόριο θα διευρυνθεί και οι επενδύσεις θα αυξηθούν. Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του ο Οργανισμός, η Ελλάδα θα περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης εντός του 2014 με την βοήθεια της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητά της, ενώ στήριξη θα δεχθεί και από την επέκταση του διεθνούς εμπορίου και την αύξηση των επενδύσεων.

Ωστόσο, η δημοσιονομική προσαρμογή και οι αδύναμοι ισολογισμοί των τραπεζών θα περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση, όπως προσθέτει και τονίζει πως είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για την επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας, δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ανεργία θα παραμείνει υψηλή και θα διατηρηθεί πάνω από το 27% και το 2014, ενώ το 2015 θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 26,6%. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2013, στο 2,2% του ΑΕΠ για το 2014 και στο 1,4% του ΑΕΠ για το 2015.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναθεώρησε επί τα χείρω τις έως τώρα προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της υποβάθμισης των προβλέψεων για πολλές αναδυόμενες χώρες οικονομίες και ιδιαίτερα την Βραζιλία και την Ινδία.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ εφέτος θα καταγραφεί ανάπτυξη 2,7% σε παγκόσμιο επίπεδο, 3,6% το επόμενο έτος και 3,9% το 2015. οι αντίστοιχες προηγούμενες προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού ήταν: 3,1% για το 2013 και 4,0% για το 2014. «Η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να προοδεύει με έναν μέτριο ρυθμό, επιτάχυνση του οποίου αναμένεται το 2014 και το 2015», επισημαίνει στη σχετική μελέτη που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.