ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η οπτική μιας Γερμανίδας που νιώθει Ελληνίδα

Έχω επισκεφθεί τη Γερμανία μία φορά και πραγματικά διαπίστωσα ότι είναι μία χώρα με πολλές ομορφιές. Στους ανθρώπους μου έκανε εντύπωση η οργάνωση που έχουν, η ευγένεια και ο σεβασμός ( φτάσαμε στο σημείο να μας κάνουν εντύπωση τα αυτονόητα..). .Πάντα είχα την απορία αν η καθαριότητα στους δρόμους, ο σεβασμός στον άλλον και γενικά ο τρόπος που λειτουργούν πηγάζει από το ότι έχουν αυστηρούς νόμους που εφαρμόζονται ή από το χαρακτήρα τους, την παιδεία τους. Αυτομάτως έδωσα την απάντηση σήμερα το πρωί, καθώς είδα μία «καθωσπρέπει», κατά τα άλλα κυρία, να ανοίγει την πόρτα του παρκαρισμένου αυτοκινήτου της και μισό μέτρο από τον κάδο των σκουπιδιών να πετάει ένα άδειο κουτί στο οδόστρωμα. Ήμουν έτοιμη να της κάνω παρατήρηση, απλώς και μόνο, μήπως και την κάνω να αισθανθεί άσχημα και δεν το ξανακάνει. Αυτομάτως, όμως, αντιλήφθηκα ότι θα ήταν ανώφελο και απλά θα ικανοποιούσα το δικό μου αίσθημα αγανάκτησης.

Γιατί θα έπρεπε να πράττουμε το σωστό μόνο όταν ξέρουμε ότι θα τιμωρηθούμε για το αντίθετο; Γιατί θα πρέπει να κατηγορούμε λαούς και χώρες που λειτουργούν διαφορετικά από τη χώρα μας; Αυτές τις μέρες φιλοξενώ μία φίλη Γερμανίδα, η οποία είναι λάτρης της Ελλάδας και των Ελλήνων, εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός και έχει βοηθήσει πολλούς μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων και η οποία θα ήθελε κάποια στιγμή να ζήσει μόνιμα στη χώρα μας. Είναι γνωστό ότι στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί μετανάστες, όμως υπάρχουν νόμοι που τους δίνουν το περιθώριο να μείνουν εκεί όσο έχουν δουλειά, τους προσφέρουν πολλά, αλλά απαιτούν και από αυτούς να πληρώνουν τους φόρους τους. Δεν μπορεί να αντιληφθεί, γιατί μία χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει να επιδείξει τόσους λαμπρούς επιστήμονες στο εξωτερικό να κακοχαρακτηρίζεται, όταν υπάρχουν Έλληνες που για παράδειγμα εκμεταλλεύονται με το χειρότερο τρόπο συμπατριώτες τους στη Γερμανία, εξαιτίας της ανάγκης για εργασία. Μου ανέφερε, επίσης ότι οι Γερμανοί υποστηρίζουν τη Μέρκελ, γιατί νοιάζεται για τη χώρα τους, νοιάζεται για τους πολίτες της και σε τελική ανάλυση αυτό δε θέλουν οι πολίτες κάθε χώρας; Ο τρόπος που χειρίζεται την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας δεν είναι προτεραιότητα των πολιτών της για να κρίνου αν ορθά ή όχι την ασκεί.

Σαφώς και η χώρα μας έφτασε στο σημείο που έφτασε λόγω της μη σωστής  πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης των πολιτικών των προηγούμενων ετών, των τακτικών των τραπεζών να δίνουν αλόγιαστα δάνεια και πολλών άλλων. Μήπως όμως έχουμε και εμείς ένα μικρό μερίδιο ευθύνης;  Ο πατέρας μου πάντα μου έλεγε «θα απλώνεις τα πόδια σου μέχρι εκεί που φτάνουν.»

Όχι δε θεωρώ ότι οι Γερμανοί είναι καλύτεροι από εμάς ή οποιοσδήποτε άλλος λαός. Θεωρώ, όμως, ότι έχουν καλύτερη παιδεία από εμάς, εν γένει, και αγαπούν την πατρίδα τους περισσότερο απ’ ό,τι εμείς τη δική μας. Διαφορετικά θα την προστατεύαμε καλύτερα ο καθένας από εμάς με τον τρόπο του… από το να μη λερώνουμε τους δρόμους μας μέχρι την ψήφο μας.. Η λύση; Σε αυτή πλέον την κατάσταση μόνο τα παιδιά μας θα μπορούσαν να τη δώσουν με τη σωστή παιδεία που θα λάβουν από εμάς και από τους δασκάλους τους…

Η Στέλλα Δ. Ράμμου είναι Δικηγόρος

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Τατιάνα 22:34 07/11/2013

    Ας μου επιτραπεί η άποψή μου παρακαλώ, πολύ σωστά το προφίλ του Νεοέλληνα αλλοιώθηκε κατά πολύ έως και σήμερα, εξαιτίας της κακής πολιτικής διαχείρησης τα τελευταία χρόνια και της μη τήρησης των νόμων από όλους εμάς. Μίλησα με πολλούς Έλληνες ομογενείς μας σε χώρες εντός Ευρώπης αλλά και εκτός, κάναμε διάλογο με φίλους από τις μακρινές ηπείρους, ανταλλάξαμε απόψεις με κατοίκους των Ευρωπαικών χωρών που αγαπούν την Ελλάδα και καμία εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί γι’ αυτή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας. Αυτό που γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι είναι ότι: «δεν μας ενημέρωσαν έγκαιρα».Τα παιδιά μας δεν μπορούν να προχωρήσουν πάνω σε καμμένη γη. Δεν έχουν την εμπειρία και την ωριμότητα για να το κάνουν αυτό. Ήδη, στη Γερμανία που βρίσκομαι και εγώ πλέον, οι νέοι καταφθάνουν «σωριδόν», εγκαταλείποντας την πατρίδα τους.Επειδή λοιπόν εγώ προσωπικά που είμαι 49 χρονώ και μετανάστευσα στα 48μου αντιλαμβάνομαι πολλά περισσότερα, σας λέω ότι αυτά τα παιδιά στα 35τους δεν θα είναι πιά Έλληνες. Θα έχουν γερμανικοποιηθεί.Το προφίλ των γερμανικοποιημένων μοιάζει με αυτό των Ζόμπι.Δεν θα το αναλύσω. Εγώ το αντέχω. Αυτή η καταστροφή νομιμοποιήθηκε με την υπογραφή των Μνημονίων. Τα Μνημόνια φτάχτηκαν από Έλληνες δικηγόρους σε συνεργασία με Αγγλία. Το υπόλοιπο του ‘έργου» το γνωρίζουν μόνο αυτοί που υπέγραψαν. Κάποιοι μας κατέλυσαν σα λαό, σα χώρα, κατέλυσαν το Σύνταγμά μας, παραδειγματίστηκαν τη Δημοκρατία μας, αλλά τους επιτρέψαμε να μας τα πάρουν όλα.Τα «παράθυρα » πρέπει να κλείσουν και να κλειδώσουν.Από τους Έλληνες για τους Έλληνες μόνο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.