ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβλέπει ύφεση 0,4% το 2014
Νέα μείωση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδας ζητά ο ΟΟΣΑ
Έκκληση προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να υπάρξει νέα ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους της χώρας, απεύθυνε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας Έκθεση για την ελληνική οικονομία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Γκουρία επεσήμανε ότι μετά την προσπάθεια που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, απαιτείται νέα παρέμβαση στο μέτωπο του Δημοσίου Χρέους το ταχύτερο δυνατόν. Με δεδομένο ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το Δημόσιο Χρέος θα διαμορφωθεί το 2020 στο 157% του ΑΕΠ έναντι στόχου 124% που έχει τεθεί στο Πρόγραμμα Προσαρμογής, υπογράμμισε ότι η περαιτέρω μείωση του Δημοσίου Χρέους, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει παρά την σημαντική πρόοδο που εμφανίζουν τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας. Εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υποστήριξε ότι το μέγεθος του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος δεν είναι συμβατό με την επιστροφή της οικονομίας στον κύκλο της ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό συνέστησε στην Ευρώπη να «λάβει σοβαρά υπόψιν το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που παρευρέθηκε στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό του 2013, η χώρα πληροί την προϋπόθεση που είχε θέση η Ε.Ε με την απόφαση του Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με την οποία «θα ληφθούν μέτρα για την αποτελεσματική μείωση του Δημοσίου Χρέους».
Στην Έκθεση του ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι πέραν από την όποια βοήθεια στο χρέος, η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει ήδη δεσμευτεί αλλά και να τις ενισχύσει ειδικά στο πεδίο της δημόσιας διοίκησης, της απελευθέρωσης αγορών και προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, του τρόπου λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Η επιτάχυνση και διεύρυνση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη ανάκαμψη, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Συστήνει, μάλιστα, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και στους σιδηροδρόμους, στα τοπικά αεροδρόμια, τα λιμάνια και το real estate.
Όπως σημειώνει, η κρίση ήταν βαθύτερη του αναμενόμενου, οδηγώντας σε κάθετη πτώση της δραστηριότητας, που οδήγησε την ανεργία κοντά στο 28% και θέτει κινδύνους για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας γίνεται λόγος για «στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα» που θα είναι πιο αποδοτικά και για την εισαγωγή ενός «σχήματος στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος» ή για καθιέρωση «προγραμμάτων επιχορηγήσεων ανάλογα με το εισόδημα», όπως για παράδειγμα γεύματα στα σχολεία. Συστήνει επίσης «εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων».
Στον τομέα της υγείας ο ΟΟΣΑ συμβουλεύει την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών που θεωρεί «αναποτελεσματικές» και να διασφαλίσει «την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Για το επίδομα ανεργίας συστήνεται «αναλόγως με τη δημοσιονομική κατάσταση» να αυξηθεί κατά ένα χρόνο, αλλά να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Παρουσιάζοντας την έκθεση ο Άνχελ Γκουρία, υποστήριξε πως «για να επιτύχουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες είναι επιτακτική ανάγκη να μοιραστούν δίκαια το κόστος και τα οφέλη της προσαρμογής».
Μεταξύ άλλων η Έκθεση επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη καθυστερεί από την αδύναμη εγχώρια και παγκόσμια ζήτηση, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν στην πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα.
Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει ενθαρρυντικές τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία το 2013, υπογραμμίζοντας ότι σημαντική ήταν η συνεισφορά του τουριστικού τομέα. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης για το 2014 είναι υπαρκτοί. Ο οργανισμός προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,5% φέτος και κατά 0,4% το 2014. Μάλιστα όπως επισημαίνεται, στην περίπτωση που επαληθευτούν οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, η χώρα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, ακόμη και αν υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Στον τραπεζικό κλάδο, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα παρά τα σημαντικά βήματα που πραγματοποίησε με την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών της ιδρυμάτων συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, διότι η διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των επισφαλειών των τραπεζών θα συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη χορήγηση νέων δανείων. Μάλιστα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ αναφερόμενος στον κ. Προβόπουλο ο οποίος ήταν επίσης παρών στην παρουσίαση της Έκθεσης υποστήριξε ότι σε μια εποχή που οι κοινωνίες αμφισβητούν θεσμούς, πολιτικούς και υπουργούς, οι κεντρικοί τραπεζίτες κρατάνε καλά», και συμπλήρωσε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος συνέβαλε καίρια ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στον θεσμό της Κεντρικής Τράπεζας».
«Κούρεμα» χρέους το συντομότερο
«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους πρότεινε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σημείωσε μάλιστα ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό ώστε να είναι καλύτερα τα αποτελέσματα.
Όπως ανέφερε «για πρώτη φορά, ενδεχομένως θα πρέπει να είναι "κούρεμα" και στο ιδιωτικό και στο επίσημο κομμάτι. Αυτή είναι μια πολύπλοκή συζήτηση. Εμπλέκονται θεσμοί, εμπλέκονται χώρες, εμπλέκονται χρονοδιαγράμματα, εκλογές, αλλά είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει κάποια στιγμή. (…) Η πρότασή μας είναι, όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Μπορεί να υπάρχουν πρακτικά ζητήματα, μπορεί να χρειάζονται προετοιμασίες, όσο καλύτερες τόσο καλύτερο πιθανόν θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά εμείς θα συστήναμε ότι αυτό πρέπει να προσδιοριστεί, το συντομότερο δυνατόν».

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...