ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Άρθρο του Δ.Βαρδάβα των νέων ΣΥΡΙΖΑ

Να ζήσουμε τις νίκες της γενιάς μας!

1973 – 2013. Σαράντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου κι αυτή παραμένει ακόμα επίκαιρη. Και δεν μπορεί παρά να παραμένει επίκαιρη όσο τα αιτήματα της δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί. Η Χούντα των Συνταγματαρχών μπορεί να έπεσε τότε μα ούτε ελευθερία δεν ζήσαμε.

Να ζήσουμε τις νίκες της γενιάς μας!

Σήμερα η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου απαξιώνει πλήρως το κοινοβουλευτικό καθεστώς αποφασίζοντας και διατάζοντας μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και απουσιάζοντας συστηματικά από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, απολύει εργαζομένους μαζικά από όλους τους κλάδους του δημοσίου τομέα εφαρμόζοντας πιστά τα μνημόνια, οδηγεί την μικρομεσαία επιχείρηση στη διάλυση, υποβαθμίζει υγεία και παιδεία, ρίχνει «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση με τα ΜΑΤ, ανακαταλαμβάνει νύχτα την αυτοδιαχειριζόμενη πια ΕΡΤ πάλι με τα ΜΑΤ, επιστρατεύει απεργούς, διώκει οροθετικές γυναίκες, βασανίζει κρατουμένους (15 αντιφασίστες, Βελβεντό).

Παράλληλα, η αφήγηση που στήνει η κυβέρνηση με την θεωρία των δύο άκρων για να θέσει τον εαυτό της σε ρόλο ομαλού και ορθολογικού κέντρου σε συνδυασμό με την εξαθλίωση των μνημονίων τρέφει τη Χρυσή Αυγή, η οποία επιδίδεται, μέχρι προσφάτως ανενόχλητη, σε πογκρόμ εναντίον αριστερών, μεταναστών, μελών της LGBTQ κοινότητας φτάνοντας στις δολοφονίες του μετανάστη Σερντάρ Γιακούμπ και του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.

Για όλους αυτούς του λόγους η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ακόμη επίκαιρη και για όλους αυτούς τους λόγους η επέτειος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν πρέπει να περιοριστεί σε μια μουσειακού τύπου αναπόληση των γεγονότων. Αντιθέτως, πρέπει να αποτελέσει μια αφετηρία για να ζήσουμε τις νίκες της γενιάς μας. Η απεργία των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ για την υπεράσπιση του ποιοτικού, δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου και ο αγώνας για μια προσβάσιμη χωρίς λανθάνοντα ταξικά κριτήρια Παιδεία, ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ για μια δημόσια, αληθινή, ανεξάρτητη ενημέρωση, θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας, το τρανό αντιπαράδειγμα των εργαζομένων της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ, ο αγώνας των κατοίκων των Σκουριών και των αλληλέγγυων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, όλα αυτά μας δείχνουν το δρόμο.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν πρέπει να αποτελεί θύμηση αλλά έμπνευση για έναν αγώνα αντίστασης στην παρούσα αντιδημοκρατική λαίλαπα αλλά και οικοδόμησης του μέλλοντος των οραμάτων και των αξιών μας. Ένας αγώνας για αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Η ανάγκη γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ: να ζήσουμε τις νίκες της γενιάς μας!

Ο Δημήτρης Βαρδάβας είναι  μέλος νέων ΣΥΡΙΖΑ και φοιτητής Φιλοσοφικής

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.