ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνώνται οι συνθήκες θανάτου

Νεκροί οι Γάλλοι δημοσιογράφοι που απήχθησαν στο Μάλι

Νεκροί βρέθηκαν οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι του γαλλικού ραδιοσταθμού RFI που απήχθησαν στην πόλη Κιντάλ στο βόρειο Μάλι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νεκροί οι Γάλλοι δημοσιογράφοι που απήχθησαν στο Μάλι

«Οι Κλοντ Βερλόν και Ζισλέν Ντιπόν, δημοσιογράφοι του RFI, βρέθηκαν νεκροί στο Μάλι», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Οι δημοσιογράφοι είχαν απαχθεί στην Κιντάλ από ένοπλη ομάδα», και «οι υπηρεσίες του γαλλικού κράτους, σε συνεργασία με τις αρχές του Μάλι, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να γίνουν γνωστές το ταχύτερο δυνατό οι συνθήκες θανάτου τους», προσθέτει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Λίγο νωρίτερα ο RFI είχε επιβεβαιώσει την απαγωγή των δύο δημοσιογράφων.

Αγανάκτηση Ολάντ για την «αποτρόπαιη ενέργεια»

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για τον θάνατο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, σημειώνοντας ότι θα συγκαλέσει σύνοδο με τους αρμόδιους υπουργούς «για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν αυτές οι δολοφονίες».

Η ανακοίνωση του θανάτου του 58χρονου «πεπειραμένου» ρεπόρτερ που ήταν «συνηθισμένος σε δύσκολες αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο» Κλοντ Βερλόν και της 51χρονης «παθιασμένης» και εξειδικευμένης δημοσιογράφου σε θέματα Αφρικής εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια Ζισλέν Ντιπόν, σύμφωνα με τον RFI, συγκλόνισε και βύθισε στην θλίψη τους εργαζόμενους του ραδιοσταθμού και προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στην Γαλλία.

Ο πρόεδρος Ολάντ «συναισθάνεται τον πόνο των οικογενειών» των δύο δημοσιογράφων και «απευθύνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους τους δημοσιογράφους του RFI», προστίθεται στην ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο ομόλογός του του Μαλί Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά δήλωσαν αποφασισμένοι «να συνεχίσουν και να κερδίσουν» «την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το βράδυ οι δύο πρόεδροι, «επισήμαναν την βούλησή τους να συνεχίσουν ακατάπαυστα τον αγώνα κατά των τρομοκρατικών ομάδων που εξακολουθούν να είναι παρούσες στον βορρά του Μαλί», αναφέρεται επίσης σε ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου.

Παράλληλα, η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για απαγωγή, κράτηση και φόνο σχετικά με τον θάνατο των δύο δημοσιογράφων στο Μαλί, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό RFI, οι δύο δημοσιογράφοι απήχθησαν από ένοπλους άνδρες μπροστά από το σπίτι του Αμπέρι Αγκ Ρίσα, ενός εκπροσώπου του Εθνικού Κινήματος Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (MNLA, αντάρτες Τουαρέγκ) αφού του είχαν πάρει συνέντευξη.

«Όταν έφυγαν άκουσα έναν παράξενο θόρυβο έξω. Αμέσως πήγα για να δω και όταν άνοιξα την πόρτα μου, ένας άνδρας με σημάδεψε με ένα όπλο και μου είπε να ξαναμπώ μέσα», δήλωσε ο Ρίσα τηλεφωνικώς στο Reuters.

«Δεν μπορούσα να δω πόσοι άνδρες ήταν εκεί», σημείωσε ο Ρίσα, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι απαγωγείς μιλούσαν την γλώσσα των Τουαρέγκ.

Όπως μετέδωσε ο RFI, οι απαγωγείς έβαλαν τους δύο δημοσιογράφους «σε ένα μπεζ 4Χ4 όχημα, πυροβολούσαν στον αέρα και είπαν στον Ρίσα να ξαναμπεί στο σπίτι του».

«Ο οδηγός τους άκουσε τους δύο δημοσιογράφους να διαμαρτύρονται και να αντιστέκονται. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τους είδε κανείς», πρόσθεσε ο γαλλικός ραδιοσταθμός, ο οποίος σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια ειδική εκπομπή για το Μαλί από τις 7 ως τις 10 Νοεμβρίου.

Τοπικός αξιωματούχος, πηγές του MNLA και πηγές των υπηρεσιών ασφάλειας του Μαλί δήλωσαν παράλληλα στο Reuters ότι οι δύο δημοσιογράφοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν έξω από την πόλη Κιντάλ λίγο μετά την απαγωγή τους.

«Λίγα λεπτά αφού άρχισε μια καταδίωξη για τους απαγωγείς των δύο Γάλλων, ενημερωθήκαμε ότι οι σοροί τους βρέθηκαν φέροντας τραύματα από σφαίρες έξω από την πόλη», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Πολ-Μαρί Σιντίμπ.

Αξιωματούχος των ανταρτών MNLA σημείωσε ότι οι σοροί βρέθηκαν έξω από την Κιντάλ, ενώ πηγή της ασφάλειας του Μαλί δήλωσε ότι οι δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από την πόλη.

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ο γαλλικός στρατός είχε προειδοποιήσει τους δημοσιογράφους να μην μεταβούν στην Κιντάλ στις 29 Οκτωβρίου και σημείωσε ότι είχε αρνηθεί να τους μεταφέρει στην πόλη αυτή.

«Τους είχε δοθεί η οδηγία να μην μεταβούν εκεί λόγω της έλλειψης ασφάλειας που εξακολουθεί να υπάρχει στην περιοχή και την αντιπαλότητας ανάμεσα στις διαφορετικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, στην οποία σημειώνει ότι παρά την προειδοποίησή του οι δύο δημοσιογράφοι μετέβησαν στην Κιντάλ.

Από την πόλη αυτή ξεκίνησε πέρυσι μια εξέγερση των Τουαρέγκ που έχει βυθίσει το Μαλί στο χάος, οδηγώντας στην πραγματοποίηση ενός πραξικοπήματος στην πρωτεύουσα Μπαμακό και στην κατάληψη του βορείου τμήματος της χώρας από μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Με την υπό την Γαλλία στρατιωτική επέμβαση που διεξήχθη εκδιώχθηκαν οι μαχητές αυτοί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργοί θύλακές τους και ο σημερινός θάνατος των δύο δημοσιογράφων κατέδειξε τους κινδύνους για την ασφάλεια που εξακολουθούν να υπάρχουν στον βορρά της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.