ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εχθές η συνάντηση με τις κινήσεις

Οργανώνεται η «κίνηση των 58»

Σειρά εκδηλώσεων και οργανωτικές προσπάθειες, ετοιμάζει η «κίνηση των 58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, επιχειρώντας να πείσει για την ανάγκη δημιουργίας κοινού φορέα ενόψει των ευρωεκλογών.

Οργανώνεται η «κίνηση των 58»

Εντός του μήνα αναμένονται δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη πρώτα και Αθήνα αμέσως μετά, με τη δεύτερη να παίρνει χαρακτήρα «κεντρικής εκδήλωσης» πριν την εθνική συνδιάσκεψη που καλώς εχόντων των πραγμάτων, προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο. Ήδη άλλωστε, έχουν πραγματοποιηθεί μικρότερες παρόμοιες εκδηλώσεις στα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη, και επιμέρους συγκεντρώσεις σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας, ενώ χαρακτήρα ανεπίσημων συγκεντρώσεων των κεντροαριστερών δυνάμεων, προσλαμβάνει ξεχωριστά κάθε μία παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Γιαννίτση «Η Ελλάδα στην κρίση». Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, προγραμματίζεται να μετάσχει σήμερα το απόγευμα σε σχετική συζήτηση με φοιτητές και νέους επιστήμονες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Την ίδια ώρα, εντείνεται ο προβληματισμός επιμέρους δυνάμεων που δείχνουν την επιθυμία συμβολής στην προσπάθεια. Ήδη, την προηγούμενη Πέμπτη, τέσσερις κινήσεις του χώρου ("Νέοι Μεταρρυθμιστές", "Πολιτεία", "Μπροστά" και "Πρωτοβουλία Β") είχαν συνάντηση, στην οποία και αποφάσισαν να απευθυνθούν στους «58» με στόχο τον συντονισμό των κινήσεών τους στο εξής. Παράλληλα, στην ίδια κατεύθυνση είναι και μέλη της ΔΗΜΑΡ που συλλέγουν υπογραφές, υπέρ του διαλόγου του κόμματος με την «κίνηση των 58». Ενδεικτικός είναι ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του κ. Κουβέλη το Σαββατοκύριακο, χωρίς πάντως να αποτελεί προς το παρόν πλειοψηφική τάση στο εσωτερικό της.

Τόσο αυτός, όσο και οργανωτικής φύσεως θέματα συζητήθηκαν χθες, σε συνάντηση της συντονιστικής γραμματείας των «58» (απουσίαζαν τρία μέλη, οι κ.κ. Μπίστης, Δερβένης, Καρούνος) με εκπροσώπους των κινήσεων της Κεντροαριστεράς. Μεταξύ αυτών, από τους Νέους Μεταρρυθμιστές παρών ήταν ο Μιχάλης Χάλαρης, από τη Δυναμική Ελλάδα ο Μάνος Επιτροπάκης και από τους ‘Μπροστά’ ο Παναγιώτης Βλάχος. Μετά τις κλειστές εκδηλώσεις σε 30 πόλεις όπου υπάρχουν ομάδες πρωτοβουλίας της «κίνησης των 58», αποφασίστηκε οι τρεις που θα έχουν την οργανωτική ευθύνη (Αθηνά Δρέττα, Νίκος Μπίστης, Σταύρος Λιβαδάς) να προετοιμάσουν δημόσιες εκδηλώσεις, πριν από την ανοιχτή εκδήλωση της Αθήνας. Αποφασίστηκαν ακόμα πέντε θεματικές εκδηλώσεις για την Ευρώπη, το Κράτος Πρόνοιας, το Πολιτικό Σύστημα, το Κράτος και το Σχέδιο Ανασυγκρότησης αντίστοιχα. Συζητήθηκαν τέλος οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να πάρει ευρύτερο χαρακτήρα η όλη συμβολή του Διαδικτύου, αλλά και των social media.

Εν τω μεταξύ, νέα τροφή στην συζήτηση για το θέμα αναμένεται να δώσει η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς –που προτίθεται να διεκδικήσει τη θέση του επόμενου προέδρου της Κομισιόν- σήμερα στην Αθήνα και η συμμετοχή του μεταξύ άλλων σε εκδήλωση του «Δικτύου για την μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», πρόεδρος του οποίου είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, που όμως έχει ταχθεί υπέρ κάτι νέου στον χώρο της κεντροαριστεράς και όχι υπέρ της απλής συνένωσης κομμάτων και προσώπων. Ο Μάρτιν Σουλτς πάντως, προγραμματίζεται να είναι κεντρικός ομιλητής και στη συνδιάσκεψη της Κεντροαριστεράς για τις ευρωεκλογές και τη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου, στις αρχές του επόμενου έτους.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Οργανώνεται η «κίνηση των 58» « My tweets 04/11/2013

    […] matrix24.gr […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.