ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Πρωτογενή πλεονάσματα και δημόσιο χρέος

Ακούγονται τελευταία απόψεις περί του λεγόμενου «πρωτογενούς»  πλεονάσματος.

Άποψη 1η : Αρκεί να επιτύχουμε έστω και ένα συμβολικό πρωτογενές πλεόνασμα για να μην αυξάνει πλέον το δημόσιο χρέος.

Πραγματικότητα: Η σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία να καλύπτουν το σύνολο των ετήσιων τόκων του δημόσιου χρέος. Την περίοδο 2014-2017 οι συνολικοί τόκοι του δημοσίου χρέους ανέρχονται σε €39,0 δισ. ενώ τα προβλεπόμενα συνολικά πρωτογενή πλεονάσματα ανέρχονται σε €26,90 δις. Απαιτούνται κατά συνέπεια την τετραετία 2014-2017 επί πλέον πρωτογενή πλεονάσματα ύψους € 12,1 δις.

pinakas a
Κατά συνέπεια αν την επόμενη τετραετία 2014-2017 δεν αυξηθούν τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνει.

2η Άποψη: Με πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα έχει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα και μπορεί πληρώνοντας τις δημόσιες δαπάνες της να πάψει μονομερώς να πληρώνει τοκοχρεολύσια. Στην περίπτωση αυτή μόνο η ΕΚΤ και η Ευρωζώνη θα  έχουν πρόβλημα όχι η Ελλάδα (άποψη αντιμνημονιακων κομμάτων και του καθηγητή Γ. Βαρουφάκη).

Πραγματικότητα: Αν, χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, δεν πληρωθούν τα τοκοχρεολύσια του δημόσιου χρέους, η Ελλάδα θα πτωχεύσει εντός της ευρωζώνης, διότι κανείς δεν μπορεί να μας διώξει (όπως αυτάρεσκα αρέσκονται να λένε οι οπαδοί αυτής της άποψης). Οι συνέπειες όμως θα είναι ο πλήρης αποκλεισμός χρηματοδότησης του Τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ, η κατάργηση αποδοχής Τραπεζικών εγγυητικών και της παροχής πιστώσεων προς την ιδιωτική οικονομία .

Θα σταματήσει επίσης κάθε ελπίδα εξόδου στις αγορές για Δημόσιο δανεισμό για απροσδιόριστα μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλες οι εισαγωγές πετρελαίου, φαρμακευτικού υλικού και α! υλών θα πρέπει να γίνονται με προπληρωμή σε ευρώ ή άλλο συνάλλαγμα. Τα κεφαλαία κίνησης σε συνάλλαγμα που θα χρειαστούν για να κινηθεί η οικονομία ανυπολόγιστα. Πιθανότατα να χρειαστούν €30-€60 δισ. τον πρώτο χρόνο. Θα παγώσει και η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και θα μπει φραγμός στις αναλήψεις για να αποφευχθεί το bank-run. Ενδεχόμενες συνέπειες η αναστολή της συμμετοχής μας και στην Ε.Ε.  Στα πλαίσια ενός τέτοιου οικονομικού περιβάλλοντος ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, βασικός χρηματοδότης των δημόσιων δαπανών,  και στην συνέχεια τα ίδια τα δημόσια έσοδα θα καταρρεύσουν. Άρα το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα θα μετατραπεί άμεσα σε ένα νέο δημοσιονομικό έλλειμμα με συνεπακόλουθο την  πλήρη κατάρρευση του δημόσιου τομέα.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα για να σταθεροποιήσουν το δημόσιο χρέος θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον τους τόκους εξυπηρέτησης του. Πρωτογενή πλεονάσματα επαρκή όμως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με επί πλέον μέτρα λιτότητας αλλά και ούτε μόνο με διαρθρωτικές αλλαγές.
Μια κοινωνικά αποδεκτή παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ και στην ευρωζώνη απαιτεί ένα νέο «επενδυτικό σοκ» το οποίο θα οδηγήσει σε επανεκκίνηση, ανάκαμψη και ανάπτυξη την οικονομία και σε αύξηση των δημόσιων εσόδων και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Συμπέρασμα: Με δεδομένη την μέχρι σήμερα αποχή ιδιωτικών επενδύσεων, ένα «επενδυτικό σοκ» μπορεί να προέλθει μόνο από «εξωγενείς»  επενδύσεις  εν είδη ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, οι οποίες θα προέλθουν υστέρα από πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακριβώς όπως με πολιτική απόφαση χορηγήθηκαν δάνεια για την αποπληρωμή του χρέους που απέτρεψαν την κατάρρευση της ευρωζώνης μέσω ενός φαινόμενου ντόμινο.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. RYaN 2:07 14/11/2013

  Οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν πλέον ελληνικά κρατικά ομόλογα. Τα τελευταία τα έδωσαν το Δεκέμβριο του 2012 στην επαναγορά του χρέους. Άρα, όταν χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ δεν καταθέτουν πλέον ως εχέγγυα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά τα ομόλογα EFSF της ανακεφαλαιοποίησης, ή τα δάνεια των χρεοληπτών τους.
  Άρα, η μη πληρωμή των κρατικών ομολόγων δεν επηρεάζει τη χρηματοδότηση των τραπεζών και της οικονομίας.
  Τι επηρεάζει όμως?

  – Αν δεν πληρωθεί η ΕΚΤ, τότε θα ξεσπάσει νομικό ζήτημα παραβίασης της συνθήκης του Μάαστριχτ (απαγορεύει τη χρηματοδότηση κρατών από την ΕΚΤ και η στάση πληρωμών θεωρείται έμμεση χρηματοδότηση), με αποτέλεσμα οι Γερμανοί (τουλάχιστον) να ζητήσουν αποβολή της Ελλάδας από το μηχανισμό του ευρώ. Ο Draghi θα μπορούσε να αιτηθεί το roll-over των ομολόγων, αλλά ο Asmussen θα σήκωνε πολύ ψηλά το ζήτημα.
  – Αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ, τότε θα βρει την ευκαιρία που θέλει για να αποχωρήσει γενικά από την Ευρώπη, κάτι που όμως απεύχεται ειδικά η Γερμανία, η οποία είναι μεγάλος καταθέτης του. Θεωρεί ότι έτσι εκμεταλλεύεται τα χρήματα που έχει παρκάρει αναγκαστικά εκεί.
  – Η στάση πληρωμής στο EFSF/ESM θα δημιουργήσει προβλήματα εγγυήσεων και θα αναγκάσει τη Γερμανία μετά από 3 χρόνια να πληρώσει πραγματικά – σημειωτέον ότι EFSF/ESM δανείζονται κυρίως από Αμερικανούς, με εγγύηση της ευρωζώνης (η Γερμανία έχει υψηλή συμμετοχή σ’ αυτήν την εγγύηση). Οι πληρωμές αυτές θεωρούνται από τους Γερμανούς αχίλλειος πτέρνα του συστήματος και με βάση αυτές θα συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους από τον Ιούνιο και μετά.

 2. Uncle. K 17:00 13/11/2013

  Κε Βάρδα, H Eλλάδα δανείζετε μέ 1%καί λιγότερο, καί είναι πολλοί οί ορισμένο πού αρχισαν νά ονειρεύοντε καί βιάζοντε γιά νά «βγούν στίς αγορές» (βάλε τόν Σαμαρά πρώτον στήν λίστα,) νά δανείζουντε μέ 5+ %, καί ποιός δανειζει έστω καί ένα φράγκο περικαλώ; εσύ θά δάνειζες τόν Στουρνάρα τό Ελληνικό κράτος τόν εαυτό σου; Υπάρχει κανένας Ελληνας πατριώτης πλούσιος πού τά λεφτά του γεμίζουν τά καθήκια τής Ευρώπης καί τής Αμερικής πού τά δίνει εστω καί δανικά τού Στουρνάρα; Κανένας; Ο Πατριωτισμός πάει βόλτα μέ τόν γλάρο. Ε ρέ καημένη Ελλάς σέ προδόσαν οί πατριώτες, σέ εληστέψαν τά παιδιά σου σέ ρημάξαν σέ εγδύσαν καί σέ πουλήσαν. (εκείνο to Bank-Run μού άρεσε).
  Μάρσαλ σόκ κούρεμα σόκ χρειάζεται, λεει ό φίλος ό θοδωρής. Εδώ τίθεται τό εξής ερώτημα τί ρόλο θέλουν νά πάρουν οί Ελληνες οσοι μπορούν βέβαια, τόν Ρόλο τού Κουρέα ή τόν ρόλο τού πελάτη; Υπάρχει καί ή περίπτωση βέβαια τήν μιά νά παίξουν τόν Ρόλο τού κουρέα (αν δέν κάνω λάθος ειναι γνωστός ό ρόλος) καί τήν άλλη μέρα τού πελάτη.
  Από τήν άλλη είναι ντροπή νά έχεις πρωτογενές καί νά θέλεις καί Μάρσαλ σόκ.
  Καί μνημονιακοι και αντιμνημονιακοί δέν υπάρχουν αγαπητέ Θόδωρο, είναι ωρολογίες καί αερολογίες εποχιακές. Υπάρχουν οι Ρεαλιστές καί οι Ουτοπιστές, καί αυτοί πού εχουν συμφέρον καί άς μείνουμε ως εδώ…….

 3. Ν.Β. 10:34 13/11/2013

  Μας κάνατε τη καρδιά περιβόλι, και επειδή εγώ είμαι απαισιόδοξος ως προς νέο σχέδιο Μάρσαλ, μιάς που διαθέτω στην επαρχία περιβόλι με λαχανόκηπο, να αρχίσω τις προετοιμασίες μου !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.