ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλειοψηφία στα όρια

Τα δύσκολα μπροστά για τον Πρωθυπουργό

Με μειωμένη την κοινοβουλευτική της δύναμη, επισήμως στις 154 έδρες, εξήλθε η κυβέρνηση από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ αφού η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη ψήφισε «ναι» στη πρόταση μομφής και διεγράφη, αμέσως μετά, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τα δύσκολα μπροστά για τον Πρωθυπουργό

Ως αποτέλεσμα, η συμπολίτευση περιορίζεται ξανά στους 154 βουλευτές, εκ των οποίων 27 του ΠΑΣΟΚ, ενώ συζητήσεις προκάλεσε και η απουσία του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει διατυπώσει έντονες ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική. Πάντως, ο κ. Κακλαμάνης εμφανίζεται δικαιολογημένος καθώς νοσηλευόταν σε νοσοκομείο για παθολογικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, το χθεσινό αποτέλεσμα μπορεί να μην τραυμάτισε σοβαρά την κυβέρνηση, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται στα όρια αν συνυπολογιστούν οι ενστάσεις αρκετών βουλευτών (κυρίως του ΠΑΣΟΚ) αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις.

Συγκεκριμένα:

• η τρόικα συνεχίζει την τακτική των καθυστερήσεων, κάποιοι στην κυβέρνηση τη χαρακτηρίζουν ως παρελκυστική, με αποτέλεσμα η εκταμίευση της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, για την οποία εκκρεμεί το ζήτημα των ΕΑΣ, να παραμένει αμφίβολο εάν θα συζητηθεί στο επικείμενο Euro group.

• Ακόμη πιο σύνθετη είναι η εικόνα εις ότι αφορά τον προϋπολογισμό για την κατάρτιση και κατάθεση του οποίου απαιτείται μία συμφωνία επί του υπολογιζόμενου δημοσιονομικού κενού (η γνωστή διαφορά μεταξύ Αθήνας και τρόικας), που φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες. Ο προϋπολογισμός προγραμματίζεται να κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή και, πλέον, είναι εξαιρετικά πιθανό να κατατεθεί χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τους δανειστές

• αντίστοιχη, τέλος, εικόνα υπάρχει και για το χρηματοδοτικό κενό της προσεχούς διετίας καθώς οι πιστωτές δεν δείχνουν σημάδια ότι επιθυμούν το ζήτημα να συζητηθεί το προσεχές διάστημα και, πάντως, πριν το τέλος του έτους

Με αυτά ως δεδομένα, η κυβέρνηση δεν έχει να προσδοκά σε... θετικές ειδήσεις ενώ αντιθέτως οι πιέσεις των δανειστών για πρόσθετα μέτρα παραμένουν. Επιπροσθέτως, τα ήδη συμφωνημένα εξακολουθούν και εγείρουν ενστάσεις με αποτέλεσμα να απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί. Σε θρυαλλίδα αντιδράσεων μπορεί να αναδειχθεί εκ νέου το ζήτημα της φορολογίας ακινήτων και είναι ενδεικτικά τα όσα είπε, χθες από τη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος επιχειρούν να βρουν κοινό τόπο με τους βουλευτές τους που αντιδρούν και προς αυτή την κατεύθυνση έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα, υπό τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, στο Μαξίμου που θα αναλάβει να τρέξει τα νέα σενάρια, ελπίζοντας ότι και αυτά δεν θα οδηγήσουν σε... νάρκη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.