ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδρούν για το ευρώ οι «λαφαζανικοί»

«Φωτιές» άναψε στον ΣΥΡΙΖΑ η «στροφή» Τσίπρα

 

Νέους εσωκομματικούς τριγμούς προκαλεί η δημόσια διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα από το Τέξας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

 

«Φωτιές» άναψε στον ΣΥΡΙΖΑ η «στροφή» Τσίπρα

Ήδη από προχθές, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, στελέχη που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση (Αριστερή Πλατφόρμα) δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για τα όσα είπε σε συνέδριο στο Όστιν του Τέξας ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του τάσσονται εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τη θεωρούν καταστροφική. Στην ίδια γραμμή, εξάλλου, είχε κινηθεί και από την περασμένη Κυριακή και ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος, Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας στον «Αθήνα 984» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν έτοιμος για ρήξης, αλλά «ρήξεις εντός Ευρωζώνης».

 «Να μην έχουμε αυταπάτες»

Η αντίδραση της «Αριστερής Πλατφόρμας» καταγράφεται πλέον και επισήμως, μέσω της ιστοσελίδας που απηχεί τις απόψεις Λαφαζάνη, της iskra.gr. Στη σελίδα αυτή, δημοσιεύεται άρθρο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Άκη Μπαδογιάννη, το οποίο αποδομεί την κεντρική εκφώνηση και τη στρατηγική της Κουμουνδούρου, καθώς θεωρεί «αδιέξοδη» την δέσμευση ότι θα ακυρωθούν τα Μνημόνια εντός ευρώ. «Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η ακύρωση μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων δεν μπορεί να γίνει με διαπραγμάτευση με ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Θα είναι αποτέλεσμα μονομερούς, όπως λέγεται, ενέργειας», σημειώνει ο στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη, προσθέτοντας ότι μία τέτοια κίνηση (σ.σ. δηλαδή μία μονομερής ενέργεια) «θα έχει ως βέβαιο σχεδόν αποτέλεσμα τη διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης στη χώρα αλλά και τη διακοπή της χορήγησης ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες». «Αυτά και αρκετά άλλα, που δεν είναι της ώρας και του χώρου, σημαίνουν την ανάγκη να ανακτήσει η χώρα με νέους όρους την άσκηση εθνικής νομισματικής πολιτικής.

Με δύο λόγια εθνικό νόμισμα», προσθέτει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του οποίου η εσωκομματική αντιπολίτευση διαμηνύει στην ηγεσία της Κουμουνδούρου ότι εμμένει στην ανάγκη εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

 

Αναλυτικά, το άρθρο του Άκη Μπαδογιάννη στην ιστοσελίδα iskra.gr έχει ως εξής:

 

«Δεν ξέρω πόσο εξέπληξαν τα όσα είπε ο Α. Τσίπρας στο Ώστιν του Τέξας. Το βέβαιο είναι ότι ξαναθέτουν το ερώτημα, που γίνεται όλο και πιο επίκαιρο.

Μπορεί η Ελλάδα να ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους και να ακολουθήσει μια ριζοσπαστική προοδευτική πολιτική εντός της ευρωζώνης;

Ας μην έχουμε αυταπάτες.

Η ακύρωση μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων δεν μπορεί να γίνει με διαπραγμάτευση με ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Θα είναι αποτέλεσμα μονομερούς, όπως λέγεται, ενέργειας.

Η κίνηση αυτή, που οδηγεί από τα πράγματα και σε ταυτόχρονη καταγγελία και αθέτηση των δανειακών συμβάσεων, θα έχει ως βέβαιο, σχεδόν, αποτέλεσμα τη διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης στη χώρα αλλά και τη διακοπή της χορήγησης ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.

Οι συνέπειες θα είναι αναμενόμενες. Η Ελλάδα θα καταφύγει σε στάση πληρωμών, αφού δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν, ενώ οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Τι θα κάνει τότε η ελληνική κυβέρνηση; Ό,τι έκανε και η Κύπρος; Άτακτη αναδίπλωση; Ή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συντεταγμένη έξοδο από την ευρωζώνη;

Πέραν αυτών.

Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει γενναία χρηματοδότηση και με ευνοϊκούς όρους στην οικονομία της αλλά και να ανακουφίσει στοιχειωδώς την τελευταία ή τουλάχιστον βασικούς κλάδους της, από τον άγριο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Αυτά και αρκετά άλλα, που δεν είναι της ώρας και του χώρου, σημαίνουν την ανάγκη να ανακτήσει η χώρα με νέους όρους την άσκηση εθνικής νομισματικής πολιτικής.

Με δύο λόγια εθνικό νόμισμα.

Φοβούμαι ότι όλα αυτά παραμερίζονται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η έξοδος από την ευρωζώνη αλλά και η σύγκρουση με την ΕΕ ξορκίζονται. Αν δεν υπάρχει γι” αυτήν την έξοδο σοβαρή και καλή πολιτική και οικονομική προετοιμασία και ταυτόχρονα καλή και ανοικτή ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες. Αν δεν υπάρχουν όλα τούτα, τότε φοβούμαι ότι μπορεί η χώρα να περιέλθει σε μια τέτοια δυσχερή κατάσταση μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που ούτε καν διαπραγμάτευση να μπορεί να διεξάγει. Ίσως και κάτι χειρότερο…»

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Τ.F.G 19:59 06/11/2013

    Ο πλέον άνέξοδος τρόπος για να κλείσουν με το κεφάλαιο Ελλάδα. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν πολλοί.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.