ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για αύξηση των θυμάτων

Οχτώ νεκροί και 14 σοβαρά τραυματισμένοι στη Γλασκώβη

Οχτώ νεκροί και 14 σοβαρά τραυματισμένοι είναι μέχρι στιγμής ο επίσημος απολογισμός από τη συντριβή ελικοπτέρου της αστυνομίας σε παμπ της Γλασκώβης.

Οχτώ νεκροί και 14 σοβαρά τραυματισμένοι στη Γλασκώβη

«Στους νεκρούς περιλαμβάνονται τα τρία μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου, ενώ άλλοι 14 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στίβεν Χάουζ, Βρετανός επικεφαλής της αστυνομίας για τη Σκωτία.

«Αυτήν την ώρα μπορώ να επιβεβαιώσω δυστυχώς ότι έχουμε έναν νεκρό. Αναμένουμε μια αύξηση αυτού του αριθμού τις επόμενες ώρες», ανέφερε ο Στίβεν Χάουζ, αξιωματούχος της αστυνομίας της Σκωτίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Νωρίτερα το BBC είχε μεταδώσει, επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος βρισκόταν δίπλα στον Χάουζ, δήλωσε ότι είναι μια «θλιβερή ημέρα για την Γλασκώβη και για την Σκωτία», σήμερα ημέρα εθνικής εορτής για τους Σκωτσέζους.

«Οι σκέψεις μου είναι με όλους όσοι επλήγησαν από τη συντριβή του ελικοπτέρου», έγραψε σε μήνυμα του στο twitter ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο αξιωματούχος της αστυνομίας δεν ήταν σε θέση προς το παρόν να διευκρινίσει αν υπάρχουν ακόμη επιζώντες στο εσωτερικό της παμπ, σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Την ώρα του δυστυχήματος, που σημειώθηκε στις 22:25 (τοπική ώρα, 00:25 ώρα Ελλάδας), περίπου 120 άνθρωποι βρίσκονταν στην παμπ Clutha όπου έδινε συναυλία το συγκρότημα Esperanza, με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής του Αγίου Ανδρέα, εθνική γιορτή της Σκωτίας.

Το συγκρότημα ανακοίνωσε, μέσω facebook, ότι όλα τα μέλη του είναι σώα και αβλαβή.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν το ελικόπτερο, ένα Eurocopter EC 135 T2, να πέφτει σαν πέτρα στην οροφή της παμπ, ενώ οι θαμώνες άκουσαν έναν υπόκωφο ήχο και στη συνέχεια είδαν την οροφή να υποχωρεί και την παμπ να γεμίζει σκόνη.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι στο ελικόπτερο επέβαιναν δύο αστυνομικοί και ο πολίτης πιλότος, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν κάποιοι από τους τρεις έχουν υποστεί τραύματα.

Ο Λιούις Ράμσεϊ, αξιωματούχος της πυροσβεστικής, δήλωσε στον Τύπο ότι οι διασώστες «είναι σε επαφή με ανθρώπους εγκλωβισμένους στο εσωτερικό του μπαρ Clutha και έχουν επίσης απεγκλωβίσει κάποιους τραυματίες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 125 πυροσβέστες «εργάζονται για να ασφαλίσουν το κτήριο ώστε να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι», διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η παμπ είναι σε «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση.

Η αναπληρώτρια διοικητής της αστυνομίας Ρόουζ Φιτζέραλντ σημείωσε ότι «διεξάγεται πλήρης έρευνα, όμως σε αυτό το αρχικό στάδιο είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου».

«Εργαζόμαστε σκληρά να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους που παραμένουν μέσα στο κτίριο και θα δώσουμε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες όταν τις έχουμε», πρόσθεσε η Φιτζέραλντ.

Πολλές φωτογραφίες που ανέβηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα σκούρου χρώματος ελικόπτερο με κίτρινα γράμματα πάνω στην οροφή της παμπ Clutha κοντά στον ποταμό Κλάιντ.

Ο Γκόρντον Σμαρτ, διευθυντής σύνταξης της σκωτσέζικης έκδοσης της εφημερίδας Sun, που βρισκόταν κοντά στο σημείο του συμβάντος, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News ότι το ελικόπτερο έπεσε «σαν πέτρα. Μάλλον υπήρξε μηχανική βλάβη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν είδε φωτιά, ούτε άκουσε έκρηξη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.