ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Όταν μεγαλώσω θα γίνω...

Αμφίθυμοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απογοητευμένοι από την πολιτική και απαισιόδοξοι ως προς το εργασιακό τους μέλλον, εμφανίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της VPRC, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ελληνογερμανικής Αγωγής και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή. Παράλληλα, αισιοδοξούν ότι η ποιότητα της ζωής τους θα είναι καλύτερη σε πέντε χρόνια.

Όταν μεγαλώσω θα γίνω...

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν:

- Οι νέοι στην Ελλάδα είναι μοιρασμένοι «στα δύο» σχετικά με την εγγύτητα της εξόδου από την οικονομική κρίση. Ένα ποσοστό 56% απαντάει «μάλλον όχι» στο ερώτημα εάν πλησιάζει το τέλος της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό 43% απαντάει «μάλλον ναι».

- Ενδεικτικό είναι το «όχι» που απαντάει το 83% του δείγματος στο ερώτημα «πιστεύεις ότι η ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει το ελληνικό σχολείο είναι καλύτερη από αυτή που παρέχουν τα σχολεία στις άλλες χώρες της ΕΕ;» Πέρυσι στην απάντηση «όχι» συγκεντρώθηκε το 75% των ερωτηθέντων.

- Ποσοστό 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό όραμα, βάσει του οποίου συγκροτήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, «δεν παραμένει ισχυρό» σήμερα στους λαούς των κρατών-μελών της. Πάντως, ένα 36% του δείγματος θεωρεί το όραμα της ΕΕ ακόμη και σήμερα ισχυρό.

- Αυξάνονται εφέτος σημαντικά τα ποσοστά εκείνων που θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ (κατά 12% μέσα σε έναν χρόνο), ωστόσο το ευρώ και η κοινή νομισματική πολιτική των χωρών-μελών της χάνουν την εμπιστοσύνη των νέων. Έτσι, το ευρώ μέσα σε έναν χρόνο έχει πέσει στην εκτίμηση των νέων της χώρας κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ εντυπωσιακά (κατά 25%) έχουν ανέβει τα ποσοστά εκείνων που ελπίζουν στην κινητικότητα μεταξύ των χωρών της Ένωσης και τελικά στη μετανάστευση. Πάντως παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται, το 89% του δείγματος θεωρεί το ευρώ ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στην προσπάθεια ενοποίησης της Ευρώπης.

- Το 73% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνουν ότι «η πολιτική δεν τους ενδιαφέρει» (πέρυσι ήταν 76%), ενώ το 27% ότι τους ενδιαφέρει (πέρυσι ήταν 24%).

- Στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι στην Ελλάδα, καταγράφεται μια εντυπωσιακή αύξηση στα ποσοστά εκείνων που απαντούν η «ανεργία». Ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που επέλεξαν αυτή την απάντηση τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο ήταν 29,6%, σήμερα και με τα τελευταία ευρήματα της έρευνας, είναι 43%.

- Στο ερώτημα «πώς αισθάνεσαι όταν σκέφτεσαι το εργασιακό σου μέλλον», το 63% του δείγματος απαντάει «απαισιόδοξος» και το 37% «αισιόδοξος».

- Στο ερώτημα περί πιθανής μετανάστευσης προς αναζήτηση εργασίας, το 61% του δείγματος απαντάει ότι θέλει να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα και το 37% ότι θέλει να ζήσει και να εργαστεί στο εξωτερικό.

* Εντυπωσιακή αύξηση των δυσαρεστημένων καταγράφεται επίσης στο ερώτημα «πιστεύεις ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα ασχολούνται με τα προβλήματα της νεολαίας;». Το 77,8% όσων συμμετείχαν στην έρευνα απαντάει «λιγότερο από όσο πρέπει» (πέρυσι ήταν 54,1% το αντίστοιχο ποσοστό).

- Αυξάνονται τα ποσοστά των νέων που επιλέγουν τις διαδηλώσεις και τις απεργίες ως μέθοδο κοινωνικής διαμαρτυρίας και μόνο το 0,6% των νέων επιλέγει την «ψήφο» ως πολιτική ενέργεια. Εφέτος το 45,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η πιο αποτελεσματική ενέργεια για να φτάσει η φωνή των πολιτών στα αυτιά των υπευθύνων που χαράζουν πολιτικές είναι «η συμμετοχή σε διαδηλώσεις, πορείες» (πέρυσι ήταν 36,4%). Το 21,1% απαντάει «η συμμετοχή σε απεργίες/στάσεις εργασίας» (πέρυσι ήταν 12,9%).

Το δείγμα που επιλέχθηκε ήταν κυρίως μαθητές των τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου (700 άτομα) των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

Τοποθετήσεις Μ. Σουλτς και Μ. Δαμανάκη

«Πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους νέους», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας «Η Ευρώπη των νέων».

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στην «επιτακτική ανάγκη ενότητας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις».

Για την άνοδο των φασιστών, ο κ. Σουλτς είπε ότι «η απάντηση στο φαινόμενο της ακροδεξιάς πρέπει να είναι περισσότερη κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη», υπογραμμίζοντας ότι «ο ακραίος εθνικισμός φέρνει μόνο δυστυχία». Σχολιάζοντας δε τα τελευταία αιματηρά γεγονότα σημείωσε ότι η δολοφονία πολιτικών αντιπάλων είναι τραγικό γεγονός και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση μαθητή για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο κ. Σουλτς απάντησε ότι η «Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες κάποια στιγμή να τα καταφέρει».

Πραγματιστές βρήκε τους νέους στην παρέμβασή της η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη νεανική ανεργία από την ΕΕ δεν απαντούν στη δομική φύση του προβλήματος. Τόνισε ακόμη ότι οι παλαιότερες γενιές δεν μπορούν να αντιληφθούν πλήρως τα προβλήματα των νεότερων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.