ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Δημοσιονομική «εξυγίανση» με …έξαλλα «πάρτι»

Το «πάρτι» των golden boys -λέει- συνεχίζεται στο δημόσιο… Με «παχυλούς» μισθούς και επιδόματα κάποιοι όχι μόνον κατάφεραν να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης, αλλά έβαζαν και «χοντρό» χρήμα στην τσέπη, προερχόμενο από ποιον άλλον; Τους Έλληνες φορολογούμενους που είναι αναγκασμένοι να υποκύπτουν στους βαρύτατους φόρους, τους οποίους επιβάλλει το Κράτος για να «βελτιώσει» -κατά τα άλλα- το επίπεδο ζωής τους. Υπό την έννοια ότι θα απολαμβάνει πλέον ο πολίτης όχι σπάταλα «πάρτι» με δανεικά, αλλά υπηρεσίες που ναι μεν θα είναι προσαρμοσμένες στα διαθέσιμα χρήματα, αλλά υγιείς.

Όμως, ακόμη και μετά από 3 μνημονιακά χρόνια, κατά τα οποία η εξαθλίωση δήλωσε όσο ποτέ άλλοτε το παρόν με πρόσχημα ένα καλύτερο μέλλον, αυτοί που ήταν πιο ίσοι από τους ...ίσους απλά συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα προνόμιά τους.

Άλλη μια επιβεβαίωση για αυτό, είναι οι πληροφορίες που διακινούνται για το μισθολογικό καθεστώς του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας: Εκεί λέει οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παίρνουν 15 μισθούς καθώς και μια σειρά από επιδόματα, ακόμη και επίδομα κυλικείου! Ο ΟΒΙ είναι οργανισμός επιφορτισμένος να εκδίδει άδειες ευρεσιτεχνίας. Οι 97 υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν μισθούς οι οποίοι ξεπερνούν ακόμη και τα 7.000 ευρώ μηνιαίως.

Τα επιδόματα εορτών και αδείας τους καταβάλλονταν κανονικά ως τις 31/12/2012 παρά το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν πλέον μειωμένο δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ και 250 ευρώ επίδομα αδείας. Παίρνουν 15ο μισθό με την μορφή της πρόσθετης αμοιβής αποτελεσματικότητας. Τα επιδόματά τους μπορούν να φτάσουν τα 1.061,62 ευρώ μηνιαίως. Δικαιούνται επίδομα βρεφονηπιακού-παιδικού σταθμού 300 ευρώ μηνιαίως μέχρι το παιδί να γίνει 6 ετών. Παίρνουν επίδομα κατασκηνώσεως 600 ευρώ. Παίρνουν επίδομα ισολογισμού. Κάθε εργαζόμενος δικαιούται έκπτωση 3 ευρώ την ημέρα για την κατανάλωση στο κυλικείο!

Οι εργαζόμενοι στον ΟΒΙ όχι μόνο δεν γνώρισαν μειώσεις μισθών αλλά πήραν αυξήσεις από το 2009 ως το 2012 4,49%!

Εάν λοιπόν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, όπως και ανάλογες σε μια σειρά από Οργανισμούς του Δημοσίου, τότε αν συνυπολογίσουμε ότι ούτε η πραγματική φοροδιαφυγή πατάχθηκε (ουσιαστικά, στο στόχαστρο μπαίνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές των τελευταίων ετών που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της κρίσης), ούτε η εισφοροδιαφυγή (ψάχνουν όσους χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ και μοιάζει να αφήνουν «χαλαρούς» εκείνους με τα εκατομμύρια των οφειλών), ούτε αποκρατικοποιήσεις έγιναν, ούτε οι offshore ακινήτων μπήκαν ουσιαστικά ποτέ στο στόχαστρο (...ήταν ίσως απλό με την επιβολή ενός δυσβάσταχτου φόρου στα ακίνητα που «κρύβονται» κάτω από αυτές και που θα επωμίζονταν οι εκπρόσωποί τους), ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές απεμπόλησαν –ουσιαστικά- τα προνόμιά τους.. τότε ποιοι στο καλό σήκωσαν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής; Οι γνωστοί- άγνωστοι μισθωτοί και συνταξιούχοι… Και ποιοι θα συνεχίσουν να το σηκώνουν εφεξής; Αυτή την φορά ελπίζω όχι τα «εύκολα θύματα»…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.