ΥΓΕΙΑ

Νέα επιστημονική μελέτη

Η άσκηση εξασφαλίζει καλή υγεία (και) στην τρίτη ηλικία

Όπως δείχνουν τα στοιχεία νέας έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η συστηματική φυσική δραστηριότητα των ηλικιωμένων, ακόμη και αν αρχίσει καθυστερημένα, θα αύξανε κατά τρεις φορές τις πιθανότητες να έχουν καλή υγεία.

Η άσκηση εξασφαλίζει καλή υγεία (και) στην τρίτη ηλικία

Παρακολουθώντας επί οκτώ χρόνια ένα δείγμα 3.500 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 64 χρόνια, Βρετανοί ερυνητές απέδειξαν ότι όσοι από αυτούς είχαν συστηματική, ήπια ή έντονη, φυσική άσκηση, είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να διάγουν μία καλής ποιότητας ζωή. Οι πιθανότητες αυξήθηκαν κατά τρεις φορές στο 10% των ατόμων που άρχισαν για πρώτη φορά να ασκούνται στο διάστημα ανάμεσα στο 2000 και το 2010, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.

Στο τέλος της χρονικής περιόδου της έρευνας, ένα άτομο στα πέντε θεωρείτο ότι έχει καλή υγεία, 4 στα 10 είχαν αναπτύξει χρόνια παθολογική κατάσταση, 1 στα 5 υπέφερε από κατάθλιψη ή από νοητική διαταραχή και το ένα τρίτο από μία, τουλάχιστον μερική, ανεπάρκεια.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Μαρκ Χάμερ, επιδημιολόγο του University College του Λονδίνου, έλαβαν υπ' όψιν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γήρανση, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα.

Αν και δεν υπάρχει συμφωνία επί του θέματος, θεωρούν ότι «καλή υγεία κατά τη γήρανση» μπορεί να ορισθεί ως η απουσία χρόνιας πάθησης, σοβαρής νοητικής διαταραχής ή σημαντικού περιορισμού των φυσικών ικανοτήτων και η καλή ψυχική υγεία. «Αυτή η έρευνα υποστηρίζει τις πολιτικές υγείας που έχουν ως στόχο να παρακινήσουν τους ηλικιωμένους να αναπτύξουν μία φυσική δραστηριότητα, έστω σε προχωρημένη ηλικία», σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.