ΚΟΣΜΟΣ

Εν γνώση της καναδικής κυβέρνησης

Η NSA παρακολουθούσε την G20 το 2010 στο Τορόντο

Ο Καναδάς είχε ανάψει πράσινο στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ να διενεργήσει εκτενείς παρακολουθήσεις στο Τορόντο, το 2010, κατά την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Canadian Broadcasting Corp που επικαλείται στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τον πρώην τεχνικό της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η NSA παρακολουθούσε την G20 το 2010 στο Τορόντο

Το δημοσίευμα που μετέδωσε το CBC News αργά χθες επικαλείται ενημερωτικά σημειώματα, σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ είχαν μετατρέψει την πρεσβεία τους στην Οτάβα σε κέντρο διοίκησης ασφαλείας κατά την επιχείρηση της εξαήμερης παρακολούθησης από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, καθώς ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνταν εκείνο τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιχείρηση δεν ήταν κρυφή από τις καναδικές αρχές, και ένα σύντομο σημείωμα της NSA επεσήμανε ότι «η επιχείρηση τελούσε υπό στενό συντονισμό με τον Καναδό εταίρο».

Η αντίστοιχη καναδική υπηρεσία της NSA είναι η Communications Security Establishment Canada (CSEC). Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του CBC, τα στοιχεία δεν αποκαλύπτουν τους ακριβείς στόχους της επιχείρησης της NSA, αλλά αναφέρουν ότι οι υποκλοπές στο πλαίσιο της αποστολής της NSA στη σύνοδο στο Τορόντο είχαν σκοπό «την παροχή υποστήριξης σε αυτούς που χαράσσουν πολιτική».

Εκπρόσωπος του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. «Δεν σχολιάζουμε θέματα επιχειρήσεων που έχουν σχέση με την εθνική ασφάλεια. Οι υπηρεσίες ασφαλείας μας έχουν ανεξάρτητους μηχανισμούς ελέγχου για να διασφαλίζουν ότι εκπληρώνουν την αποστολή τους, σύμφωνα με τον νόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέισον ΜακΝτόναλντ.

Ο Χάρπερ δέχτηκε τα πυρά της μελών της αντιπολίτευσης τον περασμένο μήνα, έπειτα από δημοσίευμα βραζιλιάνικου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου που ανέφερε ότι η CSEC κατασκόπευε υπουργείο της κυβέρνησης της Βραζιλίας. Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε ένταση με τη Βραζιλία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.