ΚΟΣΜΟΣ

Το μήνυμα Μέρκελ στις ΗΠΑ

«Θα ρίξουμε φως στις αμερικανικές παρακολουθήσεις»

Παρέμβαση στο θέμα, που προκάλεσε την επιδείνωση των γερμανο-αμερικανικών σχέσεων, από την Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα ρίξουμε φως στις αμερικανικές παρακολουθήσεις»

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των αμερικανικών παρακολουθήσεων στη χώρα της, πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ που ήταν αφιερωμένη στο θέμα αυτό.

«Οι κατηγορίες (σε βάρος των ΗΠΑ) είναι πολύ σοβαρές. Θα πρέπει να ρίξουμε φως», είπε η καγκελάριος στην ολομέλεια της Βουλής.

Η Μέρκελ, που φέρεται να υπήρξε και η ίδια στόχος παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τόνισε ότι «οι διμερείς σχέσεις και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου δοκιμάζονται από τις υποψίες περί συλλογής εκατομμυρίων δεδομένων από τις ΗΠΑ» και υποστήριξε ότι θα πρέπει «να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης» μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να πουν όλη την αλήθεια», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, κατά την έναρξη της συζήτησης.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να μην δεχτεί στη χώρα τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος υπήρξε η «πηγή» της διαρροής χιλιάδων απόρρητων εγγράφων στον Τύπο.

Εν τω μεταξύ μια πρόσφατη δημοσκόπηση εμφανίζει τους Γερμανούς διαιρεμένους όσον αφορά το θέμα της παραχώρησης πολιτικού ασύλου στον Σνόουντεν: το 46% τάχθηκε υπέρ και το 48% κατά. Οι περισσότεροι όμως (ποσοστό 60%) τον χαρακτηρίζουν ήρωα και μόλις το 14% τον θεωρεί εγκληματία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.