ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκάζια σε υπουργούς από Σαμαρά

Κληρώνει σήμερα για ΕΑΣ, διαθεσιμότητα, απολύσεις

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, για απολύσεις, διαθεσιμότητες και ΕΑΣ. Τρέχουν για διαρθρωτικά.

Κληρώνει σήμερα για ΕΑΣ, διαθεσιμότητα, απολύσεις

Συμβιβασμό για το δημοσιονομικό κενό υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών προσέφερε, όπως επιβεβαιώνεται και στην πράξη πλέον, η Άγκελα Μέρκελ προς τον Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, την Πέμπτη.

Και πλέον η κυβέρνηση τρέχει για να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα καθώς όλες οι πλευρές επιδιώκουν η αξιολόγηση του προγράμματος, και όχι μόνον η δόση του 1 δισ ευρώ που εκκρεμεί, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το αργότερο.

Ο Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί σήμερα, όπως έγραψε το matrix24.gr, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης προκειμένου να βάλει... γκάζια σε υπουργούς που μετά το πρώτο κύμα κινητικότητας και τις απολύσεις της ΕΡΤ μοιάζουν να έχουν επαναπαυθεί. Ωστόσο, η Αθήνα οφείλει να βρει σε λιγότερες από 35 ημέρες, τους περίπου 2000 που εκκρεμούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 4000 απολύσεων μέχρι τα τέλη του έτους. Παράλληλα, εκκρεμεί σε σημαντικό βαθμό και το δεύτερο κύμα κινητικότητας, παρά την υπερδραστηριότητα Γεωργιάδη και την ενδοδημοτική κινητικότητα που σχεδιάζει ο Γ. Μιχελάκης.

Στην ίδια συνεδρίαση, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί και η τύχη των ΕΑΣ καθώς ο αριθμός του προσωπικού που θα αποχωρήσει από την αμυντική βιομηχανία υπολογίζεται σε 700 και είναι κρίσιμος για την επίτευξη του στόχου των απολύσεων. Ο υπόλοιπος αριθμός θα εξευρεθεί από το λουκέτο στο Τ.Ε.Ο. καθώς και σε μικρα ΝΠΙΔ, για τα οποία πάντως δεν έχουν ακόμη απαντήσει οι υπουργοί στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τις απαιτήσεις της τρόικας, η οποία σε αυτό το σημείο είναι ενισχυμένη μετά το Βερολίνο, για τις ομαδικές απολύσεις και τους πλειστηριασμούς. Και τα δύο θέματα απειλούν ευθέως την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς εγείρουν ενστάσεις από τους βουλευτές και των δύο κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται απολύτως αρνητικό σε νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πώς η θέση της τρόικας για πλήρη άρση της προστασίας της Α' κατοικίας από πλειστηριασμούς θα απορριφθεί από τους βουλευτές.

Σε αυτό, λοιπόν, το ναρκοπέδιο θα πρέπει να χαράξουν την κυβερνητική πορεία οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δυό τους αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (18:00) προγραμματίζεται να έχουν τετ α τετ, στον απόηχο των δεσμεύσεων που έδωσε αλλά και των διευκολύνσεων που εξασφάλισε ο κ. Σαμαράς από το Βερολίνο.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.