ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπήρξαν παρατράγουδα

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας

Με όπλο του την αύξηση των εσόδων μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής, προσήλθε στο σημερινό ραντεβού με την τρόικα των δανειστών, ο υπουργός Εργασίας.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας

Ο ίδιος, έχει χαρακτηρίσει τη συνάντηση αλλά και το σύνολο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ως «εθνική μάχη» και έχοντας στα χέρια το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο και περίπου 200.000 μπιλιετάκια που θα αποστείλει στους οφειλέτες των ταμείων, προσπάθησε  να πείσει τους πιστωτές ότι μόνον η αύξηση των εσόδων αρκεί και δεν χρειάζεται περαιτέρω μείωση των δαπανών μέσω της μείωσης των συντάξεων.

Βέβαια, η Τρόικα έφτασε στην οδό Σταδίου με άγριες διαθέσεις, καθώς εκτιμά το χρηματοδοτικό κενό που οφείλεται στο έλλειμμα των ταμείων, μεταξύ 1,8 δισ. ευρώ και 2,1 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε τη θέση ότι, το κενό μπορεί να καλυφθεί με πάταξη της εισφοροδιαφυγής και μηδενισμό – μέσω ασφυκτικού ελέγχου – της παραβατικότητας. Η εισπρακτική δυνατότητα του συστήματος θα βελτιωθεί σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, με την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το ΙΚΑ εκτιμά ότι θα μπουν στο στόχαστρο περίπου 200.000 ασυνεπείς εργοδότες αρκετοί από τους οποίους ασφάλιζαν «επί πιστώσει» το προσωπικό τους ακόμα και σε βάθος δεκαετίας. Περίπου 70 εκατ. ευρώ θα βρεθούν από την υποχρεωτική αναγραφή στις ΑΠΔ των εισφορών για κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και για τα εφάπαξ, ενώ 80 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ».

Κουτρουμάνης: «Περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις δεν υπάρχουν»

«Εάν έχει ποσοτικοποιηθεί -που πιστεύω ότι έχει συμβεί- το κάθε μέτρο από αυτά τα οποία δίνει το υπουργείο Εργασίας, προφανώς μπορεί να καλύψει αυτό το κενό, διότι περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις δεν υπάρχουν. Έχουν, ήδη, μειωθεί αρκετά. Από εκεί κι έπειτα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στη διασφάλιση των πόρων των ταμείων», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». Εξήγησε ότι αναφέρεται κυρίως στις κύριες συντάξεις, ενώ, όπως εκτίμησε, αν τα έσοδα αυξηθούν, μπορεί να μην χρειαστεί μείωση και των επικουρικών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.