ΚΟΣΜΟΣ

Συμφώνησαν συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες

Κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία

Έπειτα από 17 ώρες διαπραγματεύσεων, οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και οι κεντροαριστεροί σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέληξαν νωρίς σήμερα το πρωί σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρέος συνασπισμού.

Κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία

Οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία πραγματοποίησαν διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της νύχτας και κατά τις 0:600 ώρα Ελλάδος κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ και την Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, συντηρητική πρωθυπουργό του κρατιδίου Σάαρλαντ.

Δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Μέρκελ και έναν μήνα μετά την έναρξη των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η συμφωνία -αν αυτή επιβεβαιωθεί- θα δώσει τη δυνατότητα στην Γερμανίδα καγκελάριο να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα (αν το SPD πάρει το πράσινο φως κατά την ψηφοφορία των περισσοτέρων από 474.000 μελών του).

Οι ηγέτες των κομμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν αργότερα σήμερα, ημέρα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει η καγκελάριος. Ωστόσο, μπορεί να περιμένουν δύο ακόμη εβδομάδες για να ανακοινώσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Συμφωνία στον κατώτατο μισθό και τη διπλή υπηκοότητα

Το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU της καγκελαρίου και το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την διπλή υπηκοότητα και τον κατώτατο μισθό. Η συμφωνία αίρει την υποχρέωση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα παιδιά που γεννιόνταν στη Γερμανία από ξένους γονείς να επιλέγουν ανάμεσα σε δύο υπηκοότητες πριν από τα 23α γενέθλιά τους.

Επίσης, με τη συμφωνία καθιερώνεται σε εθνικό επίπεδο το κατώτατο ωρομίσθιο στα 8,5 ευρώ από το 2015. Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να μην αυξήσουν τη φορολογία και να μην επιβαρυνθούν με νέο κυβερνητικό χρέος από το 2015.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.