ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διλήμματα εξουσίας

Ναι στην απλή αναλογική, αλλά... όχι τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ της τροχιάς εξουσίας, στην οποία έχει μπει και της πάγιας προγραμματικής θέσης της Αριστεράς υπέρ της απλής αναλογικής επιχειρεί να ισορροπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ναι στην απλή αναλογική, αλλά... όχι τώρα από τον  ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος που κατέθεσε χθες ο Φώτης Κουβέλης και κινείται στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής (με εξαίρεση τη διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο των κομμάτων στη Βουλή) φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με σοβαρά διλήμματα: στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου επικρατεί διχοστασία, με μία ομάδα στελεχών να λένε «ναι» στην απλή αναλογική αλλά... όχι τώρα και μία άλλη ομάδα να διαφωνεί κατηγορηματικά με μία αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Είναι ενδεικτικό ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος χαρακτήρισε την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ως «δρόμο προς την κόλαση», μερικές ώρες μόνο αφότου ο Μανόλης Γλέζος προανήγγελλε -εκτός γραμμής, πάντως- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα διστάσει να... επιστρέψει τις 50 έδρες του μπόνους, εφόσον αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Υπεκφυγές

Επισήμως, η αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνει την πάγια προγραμματική θέση της Αριστεράς υπέρ της «απλής, άδολης και ανόθευτης αναλογικής» ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών της Κουμουνδούρου προοιωνίζονται μία αρνητική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση νόμου που κατέθεσε χθες ο Φώτης Κουβέλης με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Παράλληλα, στελέχη της Κουμουνδούρου δεν κρύβουν ότι σε αυτή τη φάση, «οι συσχετισμοί δεν είναι ώριμοι για αλλαγή του εκλογικού συστήματος», επισημαίνοντας ότι για να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή από 180 βουλευτές. «Τόσοι βουλευτές δεν υπάρχουν, αφού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν απλή αναλογική και, άρα, η πρόταση Κουβέλη δεν περνάει», σημειώνουν στελέχη της Κουμουνδούρου. Επί της ουσίας, πάντως, ουδείς στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «στερηθεί» το κόμμα τις 50 επιπρόσθετες έδρες, σε περίπτωση που τερματίσει πρώτο στην εκλογική κούρσα.

«Εδώ δεν έχουμε σίγουρους συμμάχους ούτε με το μπόνους των 50 εδρών, για φανταστείτε με την απλή αναλογική να μην έχουμε ούτε 100 βουλευτές», εξηγεί κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, φωτίζοντας την... πραγματική αιτία των επιφυλάξεων της Κουμουνδούρου ως προς την πρόταση που κατέθεσε χθες ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.