ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Άρθρο της Μ.Παπαδοπούλου των ΑΝΕΛ

Σαράντα χρόνια μετά καλούμαστε να δράσουμε αναλόγως

Η 17η Νοεμβρίου 1973 σηματοδότησε των αγώνα των νέων ανθρώπων, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το δικαίωμα στην ελευθερία, στο άσυλο ιδεών και στην αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Σαράντα χρόνια μετά καλούμαστε να δράσουμε αναλόγως

papadopoulouΤο μόνο πολίτευμα που δύναται να παρέχει στους πολίτες ενός κράτους τον μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, έκφρασης, συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη κάθε ατόμου και του συνόλου. Τότε οι νέοι της εποχής αντιστάθηκαν στο δικτατορικό καθεστώς και κατάφεραν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα. Η ανιδιοτελής προσπάθειά τους ευοδώθηκε και σήμερα, 40 χρόνια μετά, καλούμαστε να θυμηθούμε, να διδαχθούμε και να δράσουμε αναλόγως.

Οι εποχές έχουν αλλάξει. Η σημερινή μας έχει βρει με μια εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά και με μια κατ’ ευφημισμόν δημοκρατία, καθώς αυτοί που αποτελούν τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, έχουν χάσει την επαφή με τους ψηφοφόρους τους και τις ανάγκες του κόσμου. Δεν λειτουργούν υπέρ του έθνους και της ελληνικής κοινωνίας, αλλά υπέρ των συμφερόντων του ξένου παράγοντα και των δικών τους προσωπικών ιδιοτελών σκοπών. Η εξουσία ασκείται κατά συνεχή παραβίαση των δημοκρατικών αρχών και αξιών, καθώς οι τρεις εξουσίες που θα έπρεπε να λειτουργούν διακριτά, η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική, πάσχουν από την προσπάθεια της εκτελεστικής να παρέμβει και να ελέγξει τις άλλες δύο. Το Κοινοβούλιο σπανίως νομοθετεί, αφού οι περισσότερες αποφάσεις, που επιβάλλονται από τον ξένο παράγοντα, περνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και έρχονται προς επικύρωση στη Βουλή. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, όπως αυτή της ΕΡΤ, που δεν επικυρώνονται καν. Ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος έχει ευτελιστεί. Οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας πολλές φορές δεν απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών ή απαντούν αποφεύγοντας να δώσουν λύσεις, μεταφέροντας το ερώτημα για αργότερα, ή αρνούμενοι την αρμοδιότητα. Η δικαστική εξουσία, όσο και αν ομολογουμένως καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να παραμείνει ανεξάρτητη, υφίσταται σοβαρές πιέσεις από την πολιτική ηγεσία.

Σήμερα λοιπόν, ασκείται μια πολιτική που στόχο έχει να απορροφήσει αργά και σταδιακά την οργή των Ελλήνων πολιτών και ειδικά των νέων ανθρώπων, με τη σταδιακή εξαθλίωση του πληθυσμού, ώστε να μην μπορέσει αυτός να αντιδράσει. Προσβλέποντας στην αποφυγή της απόδοσης ευθυνών και τιμωρίας όσων οδήγησαν τον ελληνικό λαό και την πατρίδα σε βαθειά ύφεση.  Με τη σταδιακή απαξίωση του πολιτικού συστήματος ειδικότερα από τους νέους, την οποία προκάλεσε και ενεθάρρυνε μεγάλη μερίδα των πολιτικών, την υποβάθμιση της παιδείας και όλων των ηθικών αξιών των Ελλήνων, οι νέοι άνθρωποι καλούνται σήμερα να ξεπεράσουν  εαυτόν. Να αποδειχθούν ανώτεροι των περιστάσεων και εις πείσμα των πολιτικών αυτών που τους θέλουν αδρανείς και άβουλους, να παρέμβουν.

Κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς κάθαρση δεν μπορεί να υπάρξει. Δημοκρατία χωρίς την λαϊκή παρέμβαση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η εθνική κυριαρχία χωρίς συμμετοχή και αντίσταση δεν μπορεί να επανέλθει. Οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να αφυπνίσουν συνειδήσεις και θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν στη χώρα τη δημοκρατία, την ελευθερία, το άσυλο ιδεών, το ήθος και τελικά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων, που μας κάνουν διακριτούς από τα άλλα έθνη κράτη του διεθνούς συστήματος. Κόντρα στην επιβολή μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας που εξυπηρετεί ατομικά συμφέροντα μιας ομάδας ανθρώπων ανά τον κόσμο, εις βάρος των λαών. Μια διαδικασία, σε ευθεία αντίθεση με την φυσική ανάγκη του ανθρώπου να διατηρεί τα ατομικά του χαρακτηριστικά και κατ΄επέκταση  των κοινωνικών δομών που συγκρότησε και οδήγησαν στην δημιουργία των εθνών κρατών με επίσης διακριτά χαρακτηριστικά. Τα έθνη κράτη που συνεχώς αναζητούν και επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους και την διατήρηση της αυτονομίας τους. Σε αυτή την προσπάθεια επιβολής μιας ομοιογένειας, παρά την φύση, όλων των λαών, προς εξυπηρέτηση ορισμένων ανθρώπων ανά τον κόσμο, οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε. Οφείλουμε να μείνουμε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση αυτών των διακριτών χαρακτηριστικών που ενώνουν τους Έλληνες, προκειμένου να αποβάλλουμε από ηγετικούς ρόλους και θέσεις λήψης αποφάσεων αυτούς που σήμερα λειτουργούν υπέρ αυτών και όχι υπέρ της πατρίδας. Αυτούς που καταπατούν κάθε δημοκρατική διαδικασία.

Το μήνυμα λοιπόν της 17ης Νοεμβρίου είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Πριν να είναι πολύ αργά, οφείλουμε όλοι μας να διδαχθούμε, να αναζητήσουμε, να ενημερωθούμε, να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, να αντιδράσουμε, να ανατρέψουμε εκείνους που μας έθεσαν ύπουλα στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Να λάβουμε στα χέρια μας την μοίρα τη δική μας ως ελεύθερων πολιτών και της πατρίδας μας ως ανεξάρτητο, εθνικά κυρίαρχο, δημοκρατικό κράτος.

Η Μανταλένα Παπαδοπούλου είναι Πρόεδρος Νεολαίας Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.