ΚΟΣΜΟΣ

Φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος

Στο Άουσβιτς ο Μπαν Κι Μουν

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,  Μπαν Γκι Μουν απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, στην Πολωνία.

Στο Άουσβιτς ο Μπαν Κι Μουν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατέθεσε ένα στεφάνι με λευκά λουλούδια και τήρησε ενός λεπτού σιγή μπροστά σε έναν τοίχο στο στρατόπεδο όπου είχαν τουφεκιστεί χιλιάδες κρατούμενοι. Ο Μπαν Γκι Μουν ξεναγήθηκε στους χώρους ενώ στην πύλη του Άουσβιτς συναντήθηκε με τον Ασκενάζι πρώην Μεγάλο Ραβίνο, Μέιρ Λάου, ο οποίος όταν ήταν παιδί επέζησε από πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου είχε κρατηθεί κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος, και πέρασαν μαζί κάτω από την ειρωνική ναζιστική επιγραφή Arbeit macht frei («Η εργασία απελευθερώνει»).

«Ο κόσμος οφείλει να μην ξεχνά ποτέ, οφείλει να μην αρνείται και να μην υποβαθμίσει το Ολοκαύτωμα», τόνισε ο Μπαν Γκι Μουν. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς, στη σημερινή Πολωνία, ήταν το μεγαλύτερο του είδους του κι έγινε συνώνυμο του Ολοκαυτώματος. Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Εβραίοι, δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Θύματα επίσης ήταν αθίγγανοι, ομοφυλόφιλοι και αντίπαλοι του ναζιστικού καθεστώτος, όπως ήταν οι αριστεροί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στο μουσείο, ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, όπως και 70.000-75.000 Πολωνοί μη Εβραίοι, 21.000 Τσιγγάνοι, 15.000 σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και 15.000 άλλοι κρατούμενοι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έφθασε χθες στην Πολωνία για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά την διάρκεια της οποίας θα λάβει μέρος στη σύνοδο του Οργανισμού για το κλίμα στη Βαρσοβία και θα συναντηθεί με τον Πολωνό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι και τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.