ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε 2 ώρες και 14 λεπτά

Τερμάτισε ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος

Με συμμετοχές από όλο τον κόσμο διεξάγεται ο 31ος Διεθνής Κλασικός Μαραθώνιος.

Τερμάτισε ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος

Τρεις Κενυάτες μπήκαν πρώτοι στο Παναθηναϊκό Στάδιο ολοκληρώνοντας την κλασική διαδρομή του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Ο Χίλαρι Γέγκο ήταν ο νικητής με χρόνο 2 ώρες 13 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα, χρόνος που αποτελεί την κορυφαία ατομική επίδοση του αθλητή.

Ακολούθησαν οι συμπατριώτες του Κιμέλι Νίξον και Ντέιβιντ Ρούτοχ ενώ ο πρώτος Έλληνας, που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού ήταν ο Χριστόφορος Μερούσης με 2:23.59.

Στις 9.00 π.μ δόθηκε η εκκίνηση του 31ου Μαραθωνίου  Δρόμου της Αθήνας από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αφετηρία στον Μαραθώνα.

Συνολικά 233 άνδρες και γυναίκες αθλητές διεκδικούν τον τίτλο στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ενώ το «παρών» δίνει και πλήθος επωνύμων.

Ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος της ΙAAF, Σεργκέι Μπούμπκα, ο οποίος στάθηκε στην σημασία αυτού του θεσμού.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό event, είναι μια φανταστική διαδρομή. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που τόσο πολλοί άνθρωποι έχουν δηλώσει συμμετοχή για ένα τόσο μεγάλο αγώνα. Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που συμμετέχουν, να στέλνουν όλοι ένα μήνυμα για μια υγιή ζωή. Αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων ο Μαραθώνιος, αφού προσπαθούν να μπουν σε ένα νέο τρόπο ζωής. Ο Μαραθώνιος είναι και ένα μήνυμα προς τα παιδιά για να έρθουν κοντά στον κλασικό αθλητισμό. Αυτός ο αγώνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονός στην Ελλάδα. Θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή επιτυχία και να απολαύσουν τον αγώνα που δίνουν», ανέφερε ο «τσάρος των αιθέρων».

Από τις 6 το πρωί έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων, των τρόλεϊ και του Τραμ, λόγω των αγώνων.

Ο Μαραθώνιος θα διεξαχθεί στη διαδρομή: Λ.Μαραθώνος – Μαραθωνοδρόμων – Τύμβος Μαραθώνα – Μαραθωνοδρόμων – Λ.Μαραθώνος – Λ.Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου - Λ.Βασ.Σοφίας – Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17.30 το απόγευμα.

Οι δρομείς που έλαβαν μέρος στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων έφτασαν τους 8.000, ενώ άλλοι τόσοι δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στα 10 χλμ.  Οι δύο αυτοί αγώνες γίνονται παράλληλα με τον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών. Η ιδιαιτερότητα της φετινής διοργάνωσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

Την πρώτη θέση στην κούρσα των 5 χλμ., η οποία ξεκίνησε στις 8.00, στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας κατέλαβε ο Κώστας Νακόπουλος.

Ο έλληνας πρωταθλητής στα 800 μ. δήλωσε μετά την επιτυχία του «το χάρηκα πολύ. Μου φάνηκε πιο εύκολη η φετινή διαδρομή. Απλά επειδή δεν ήμουν υγιής έμεινα με το πρώτο γκρουπ και έφυγα στο τέλος». Ο Νακόπουλος ήταν ξανά πρώτος και πέρσι, στην 30η Κλασική Διαδρομή.

Όσον αφορά την αντίστοιχη διαδρομή των γυναικών, πρώτη τερμάτισε η Κατερίνα Μερούση. Από την πλευρά της, η παγκόσμια πρωταθλήτρια στον Μαραθώνιο το 2011 και το 2013, Έντνα Κίπλαγκατ, που συμμετείχε στην κούρσα των 5 χλμ. τόνισε: «Είμαι πολύ ευτυχισμένη για την ανάδειξη μου σε κορυφαία μαραθωνοδρόμο στον κόσμο φέτος».

Ο κλασσικός Μαραθώνιος

Η εκκίνηση για το Μαραθώνιο Δρόμο δόθηκε στις 09.00 π.μ. από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αφετηρίας (Μαραθώνας). Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ., οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ. Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα.

Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη. Από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ η διαδρομή έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη Διασταύρωση της Ραφήνας. Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ. Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ, με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ. Το πέρασμα από την Παλλήνη (27ο-28ο χλμ) είναι επίσης ανηφορικό. Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού (30ο-31ο χλμ). Την έντονη και παρατεταμένη αυτή ανηφόρα ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό. Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη (37,5 χλμ), όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα. Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας. Το 39ο χλμ βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας.

Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας (40ο χλμ), όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού για τους δρομείς. Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON, οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο. Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού (41,2 χλμ) περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).

Πληροφορίες για τη διαδρομή των 10 χλμ. 

Παράλληλα με το Μαραθώνιο Δρόμο διεξάγεται και ανοικτός Αγώνας Δρόμου 10χλμ, ο οποίος ξεκινάει και τερματίζει στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η διεξαγωγή του Αγώνα Δρόμου 10 χλμ ξεκίνησε το 1998. Η διαδρομή που περιγράφεται παρακάτω καθιερώθηκε το 2004. Η συγκεκριμένη διαδρομή έχει μετρηθεί από επίσημο διεθνή μετρητή (Grade A) των IAAF & AIMS.

Το νέο σημείο εκκίνησης βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου, στο ύψος του γυμναστηρίου «Ι. ΦΩΚΙΑΝΟΣ» και στο ρεύμα καθόδου των αυτοκινήτων προς Πειραιά. Η διαδρομή παραμένει η ίδια με τη διαφορά ότι στο ύψος του ξενοδοχείου Hilton οι δρομείς θα αλλάξουν όδευση και από το αριστερό ρεύμα κυκλοφορίας θα περάσουν στο δεξί. Ο αγώνας ξεκινάει με κατεύθυνση αντίθετη της διαδρομής του Μαραθωνίου Δρόμου για 5χλμ (με κατεύθυνση προς το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης) και στην συνέχεια επιστροφή και τερματισμός στο Παναθηναϊκό Στάδιο, πάνω στην Κλασική Μαραθώνια Διαδρομή. Το πρώτο μισό της διαδρομής είναι σχετικά ανηφορικό με ενδιάμεσα επίπεδα μέρη. Διασχίζει έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας, τη λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Περνάει μπροστά από την Εθνική Πινακοθήκη, το ξενοδοχείο HILTON και το γυάλινο Άγαλμα του Δρομέα, το πάρκο Ελευθερίας, το Μέγαρο Μουσικής και την Αμερικανική Πρεσβεία. Στο ύψος του Πύργου Αθηνών η διαδρομή ακολουθεί τη Λεωφόρο Μεσογείων και μετά ένα μικρό κομμάτι της οδού Μιχαλακοπούλου. Από τη Σχολή της Αστυνομίας μέχρι το σημείο αναστροφής, η διαδρομή γίνεται ανηφορική.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.