ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τη συμμετοχή και του Κ. Χατζηδάκη

Με μενού τους πλειστηριασμούς η συνάντηση Στουρνάρα - Τρόικας

Με απρόοπτα και διαμαρτυρίες έφθασαν στο υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι των δανειστών για την πρώτη από τις δύο κρίσιμες συναντήσεις που είναι προγραμματισμένες για σήμερα, με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Με μενού τους πλειστηριασμούς η συνάντηση Στουρνάρα - Τρόικας

Του Βαγγέλη Δουράκη

Παρών στη συνάντηση είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς στην πρώτη φάση των σημερινών διαπραγματεύσεων   βασικό θέμα διαπραγμάτευσης είναι η άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Για τον συγκεκριμένο λόγο, υπήρξε αργά χθες το βράδυ μια δίωρη σύσκεψη των κ.κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά.

Σκληρό είναι το «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα: Τα χρονικά περιθώρια «στενεύουν» και το υπουργείο Οικονομικών σε μια πρωτοφανή -για τα χρόνια του μνημονίου- κίνηση,  ετοιμάζεται να καταθέσει χωρίς την έγκριση των πιστωτών προϋπολογισμό και τον νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Σώνονται όμως και … τα λεφτά!

«Ανάβει το παιχνίδι», ανάμεσα σε Κυβέρνηση και πιστωτές λίγο πριν το κρίσιμο διπλό ραντεβού που θα έχει σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας με τους πιστωτές. Ο υπουργός Οικονομικών βλέπει τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, αλλά όπως όλα δείχνουν χωρίς προοπτική συμφωνίας για την «καυτή» εκκρεμότητα του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, πίσω από το παιχνίδι καθυστερήσεων που παίζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας βρίσκεται η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της τριμερούς και οι τακτικισμοί των Ευρωπαίων, που περιμένουν τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Αντιθέτως, το ΔΝΤ επιθυμεί ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία επί του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2015 εντός του τρέχοντος έτους.

«Εμείς ήμασταν καθ’  όλα έτοιμοι. Η καθυστέρηση είναι δικό τους θέμα. Έχουμε και εμείς υπομονή. Θέλουμε, βέβαια, να κλείσουμε σύντομα. Τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά», σχολίασε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Για σήμερα έχει  προγραμματιστεί και δεύτερο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας (στις  17.00), αλλά όπως εκτίμησε το ίδιο στέλεχος δεν αναμένεται να φανεί φως στο τούνελ των διαβουλεύσεων.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως το μπρα-ντε-φερ με την τριμερή θα είναι μακράς διαρκείας και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί ακόμα και μετά τα Χριστούγεννα. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, είναι πιθανό η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, τον προϋπολογισμό του 2014 και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ χωρίς να έχει προηγηθεί η συγκατάθεση της τρόικας.

Πάντως, από την πλευρά των δανειστών εκφράζονται παράπονα για καθυστερήσεις και αστοχίες σε ορισμένους τομείς. Η κριτική εστιάζεται στη μη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και στην απουσία προόδου στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων.

Η Αθήνα πάντως έχει περιθώριο να «παίξει» το «παιχνίδι» των πιστωτών μέχρι το τέλος της χρονιάς, αφού τότε θα χρειαστεί η χώρα «ενέσεις ρευστότητας» από τους δανειστές, όπως εκτιμούν στελέχη του ΓΛΚ. Και οπωσδήποτε ουδείς στην Κυβέρνηση θα ήθελε να αναγκαστεί να πάρει για ακόμη μία φορά αποφάσεις με το «πιστόλι στον κρόταφο».  Για αυτό και από την πλευρά της ετοιμάζεται να προχωρήσει κανονικά -χωρίς το «πράσινο φως» της τρόικας- στην κατάθεση του νόμου για τον ΕΝΦΑ και τον προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.