ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκατάσταση φορολογικής αδικίας

Τέλος ο φόρος πολυτελείας στα ηλεκτρικά Ι.Χ.

Μία ελληνική φορολογική πρωτοτυπία διορθώνει το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, τα ηλεκτρικά ΙΧ δεν θα επιβαρύνονται πλέον με φόρο πολυτελείας.

Τέλος ο φόρος πολυτελείας στα ηλεκτρικά Ι.Χ.

Από τον φόρο πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα που επιβλήθηκε επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνταντίνου, δεν εξαιρέθηκαν τα «πράσινα», ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρά το διακύβευμα της τότε κυβέρνησης περί «πράσινης ανάπτυξης».

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν επιβράβευε την επιλογή και αγορά αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα, αντιθέτως τιμωρούσε τον αγοραστή επιβάλλοντάς του φόρο πολυτελείας, ο οποίος επιβάρυνε την τελική τιμή του αυτοκινήτου μέχρι και 10.000€.

Γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ότι ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου όχι μόνο δεν επιβάλλονται φόροι, αλλά ισχύουν και φοροελαφρύνσεις ως κίνητρα για την αγορά τέτοιων οχημάτων.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ κατάργησε το φόρο πολυτελείας και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα. Σ’ αυτά δηλαδή που ταξινομούνται σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και εισάγονται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια απόφαση που προβληματίζει την εγχώρια αγορά, καθώς πλέον δε θα φορολογούνται τα αυτοκίνητα που φορολογούνται στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο δίνονται κίνητρα να αγοράζονται και να ταξινομούνται αυτοκίνητα εκτός Ελλάδας (αφού θα είναι οικονομικότερα).

Ως αποτέλεσμα, το κράτος δεν θα εισπράττει ούτε ένα ευρώ από την αγορά τέτοιων αυτοκινήτων, αφού θα αγοράζονται εκτός Ελλάδας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.