ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Crash test

Βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή υγραέριο για το ΙΧ;

Η μετατροπή αυτοκινήτου –πόσο μάλλον η αντικατάστασή του- δεν είναι αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς την απαιτούμενη έρευνα.

 

Βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή υγραέριο για το ΙΧ;

Για να απαντήσει κανείς στο ερώτημα  «τι με συμφέρει» και να εξοικονομήσει πραγματικά χρήματα, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του κάποιες παραμέτρους όπως:

  • Την κατανάλωση ενός αυτοκινήτου. Η πρακτική δείχνει ότι ένα βενζινοκίνητο καταναλώνει λιγότερο καύσιμο για να διανύσει 100 χιλιόμετρα σε σχέση με ένα ΙΧ το οποίο κινείται με υγραέριο. Αυτός ο παράγοντας έχει ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη του πίνακα που ακολουθεί (φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το μοντέλο του ΙΧ αλλά και ο τρόπος οδήγησης)
  • Την διαφορά στην τιμή του καυσίμου. Ενώ γράφονταν αυτές οι γραμμές, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν περίπου στα 1,65 ευρώ και η μέση τιμή του υγραερίου (θα το δείτε στα πρατήρια με την ένδειξη LPG) περίπου στα 0,95 ευρώ. Το πετρέλαιο κοστίζει 1,35 ευρώ το λίτρο ενώ το φυσικό αέριο 0,993 ευρώ το κιλό.
  • Την απόσταση που διανύετε σε ετήσια βάση.
  • Την τιμή του αυτοκινήτου αν για την αλλαγή θα πρέπει να αγοράσετε καινούργιο (π.χ δεν υπάρχει δυνατότητα μετατροπής σε πετρελαιοκίνηση. Θα πρέπει να πουλήσετε το αυτοκίνητο και να πάρετε καινούργιο)
  • Το κόστος μετατροπής (πόσο κοστίζει για υγραέριο και πόσο για φυσικό αέριο.

Το fpress.gr, κάνει  την ακόλουθη υπόθεση: Έχετε αυτή τη στιγμή ένα βενζινοκίνητο (1300άρι) το οποίο καταναλώνει 5,4 λίτρα για να διανύσει 100 χιλιόμετρα. Εσείς διανύετε κάθε χρόνο 15000 χιλιόμετρα. Άρα, απαιτούνται 1337 ευρώ τον χρόνο για βενζίνη δεδομένου ότι ένα λίτρο κοστίζει 1,65 ευρώ. Σας φαίνονται πολλά και εξετάζετε τις επιλογές σας:

1η επιλογή: Να το πουλήσετε και να αγοράσετε ένα πετρλαιοκίνητο. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη διαφορά στην τιμή. Πόσα θα εισπράξετε από την πώληση του βενζινοκίνητου (πόσο μάλλον τώρα που οι τιμές είναι σκοτωμένες) και πόσο θα σας κοστίσει το καινούργιο πετρελαιοκίνητο; Αυτό αποτελεί το κόστος (ας πούμε 3000 ευρώ). Τι θα κερδίσετε; Θα αποκτήσετε ένα αυτοκίνητο το οποίο και λιγότερο καύσιμο θα καταναλώνει και φθηνότερα θα κοστίζει το καύσιμό του. Αν αποκτήσετε ένα πετρελαιοκίνητο το οποίο καταναλώνει 4,1 λίτρα για να διανύσει τα 100 χιλιόμετρα, με δεδομένο ότι ένα λίτρο κοστίζει 1,35 ευρώ, το ετήσιο κόστος για τα καύσιμα, θα πέσει στα 830 ευρώ. Δηλαδή, συγκριτικά με την βενζίνη, θα εξοικονομήσετε 500 ευρώ τον χρόνο. Μπορεί το όφελος να είναι και μεγαλύτερο καθώς κατά την αλλαγή υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να απαλλαγείτε και από τα τέλη κυκλοφορίας (σ.σ δεν πληρώνουν τέλη τα καινούργια ΙΧ που εκπέμπουν λιγότερα από 100 γραμμάρια διοξειδίου ανά κυβικό. Αν λοιπόν εξοικονομείτε 650 ευρώ τον χρόνο αλλά έχετε πληρώσει 3000 ευρώ για να αντικαταστήσετε το όχημά σας, θα χρειαστείτε περίπου μια 5ετία για να κάνετε απόσβεση.

2η επιλογή: Να βάλετε υγραέριο. Ας υποθέσουμε ότι η μετατροπή μαζί με το ΚΤΕΟ θα σας κοστίσει 800 ευρώ. Η κατανάλωση του αυτοκινήτου θα αυξηθεί στα 6,6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα αλλά θα κερδίσετε από τη διαφορά στην τιμή του καυσίμου που είναι …χαώδης. Για τα 15.000 χιλιόμετρα ετησίως, θα σας χρειαστούν λιγότερα από 1000 ευρώ. Άρα θα κερδίζετε περίπου 400 ευρώ τον χρόνο και θα κάνετε απόσβεση σε περίπου δύο χρόνια.

3η επιλογή: Προς το παρόν έχει …εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα καθώς δεν υπάρχουν πρατήρια ενώ και το κόστος μετατροπής είναι υψηλό. Όταν θα αντιμετωπιστούν αυτοί οι δύο παράγοντες θα πρέπει να κάνετε τους υπολογισμούς λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα ΙΧ φυσικού αερίου διανύει 100 χιλιόμετρα με περίπου 4,4 κιλά καυσίμου τα οποία κοστίζουν 4 ευρώ και κάτι. Τα 15.000 χιλιόμετρα καλύπτονται με 655 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, συγκριτικά με την τιμή της βενζίνης, υπάρχει όφελος περίπου 700 ευρώ τον χρόνο.

Φυσικό αέριο και υγραέριο, έχουν ακόμη ένα πλεονέκτημα. Τα οχήματα εξακολουθούν να λειτουργούν και με τα δύο καύσιμα (βενζίνη και υγραέριο ή βενζίνη και φυσικό αέριο αντίστοιχα) με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η αυτονομία του οχήματος.

 

Ιδού τα στοιχεία συγκεντρωμένα και σε πίνακα:

  Βενζίνη (λίτρα) Υγραέριο (λίτρα) Πετρέλαιο (λίτρα) Φυσικό αέριο (κιλά)
Κατανάλωση (λίτρα ή κιλά / 100 χλμ) 5,4 6,6 4,1 4,4
Τιμή ανά λίτρο ή κιλό (σε ευρώ) 1,651 0,957 1,35 0,993
Χιλιόμετρα σεετήσια βάση 15000 15000 15000 15000
Κόστος καυσίμου σε ετήσια βάση 1337,31 947,43 830,25 655,38

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.