ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ...

Με  τροπολογία που κατέθεσαν, πέντε βουλευτές της Ν.Δ., και ψηφίστηκε από τη Βουλή οι αντικειμενικές αξίες στο Παλαιό Ψυχικό επανέρχονται στα επίπεδα του 2007. Μάλιστα στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιστραφούν και χρήματα από τη φορολογική διαφορά που προκύπτει!

Όλα ξεκίνησαν το 2007 με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την επικράτεια. Η βασική τιμή ζώνης στο Παλαιό Ψυχικό αυξήθηκε από 4.100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε 5.150 ευρώ.  Ιδιοκτήτες της περιοχής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας, το οποίο με απόφασή του υποχρέωσε το υπουργείο Οικονομικών να  εφαρμόσει τα κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία και να προσδιορίσει εκ νέου τις αντικειμενικές αξίες. Το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο προσδιόρισε τις ίδιες αξίες με αποτέλεσμα να προσφύγουν ξανά οι κάτοικοι της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικράτειας.

Το ΣτΕ ακύρωσε τις τιμές ζώνης που είχαν ορισθεί με την ΠΟΛ 1040 για τη Δ΄ ζώνη του Π. Ψυχικού. Το υπουργείο Οικονομικών έπρεπε λοιπόν να ορίσει νέες τιμές ζώνης που θα ίσχυαν από την 1-1-2012.  Πέρα από τη Δ΄ ζώνη αλλαγές έγιναν και στη ΣΤ΄ ζώνη, ενώ ορίστηκε και μια νέα Β΄1 γραμμική ζώνη. Και οι νέες τιμές ήταν υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν το 2007.

Συγκεκριμένα, από  5.150 σε 8.000 ευρώ  τo τετραγωνικό μέτρο, και στην υψηλή  ζώνη από 6.250 σε 10.000 ευρώ!

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κατά τον υπολογισμό του ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012 χρησιμοποίησαν τις παλαιότερες και χαμηλότερες τιμές ζώνης. Και για το 2013 τις νέες τιμές όπως αυτές καθορίσθηκαν με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη  Στουρνάρα τον Ιούλιο του 2013. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν τώρα ότι έγινε λάθος και ότι οι αυξημένες τιμές ζώνης αφορούν και το 2012. Ζητώντας αναδρομικά να πληρώσουν υψηλότερο ΦΑΠ και για το 2012. Βέβαια τα εκκαθαριστικά με τον υψηλότερο ΦΑΠ για το 2012 δεν εστάλησαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Τώρα, και ταυτόχρονα με την αναπροσαρμογή προς τα κάτω που ψήφισε η Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών έκανε δεκτό και το αίτημα να γίνει νέα εκκαθάριση φόρων ακινήτων για τα έτη 2012 και 2013, ήτοι να επιστρέψει πίσω το Δημόσιο τους φόρους που πλήρωσαν κάτοικοι του παλαιού Ψυχικού για Φόρους Ακίνητης Περιουσίας, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, φόρο μεταβίβασης, γονικών παροχών, κ.α..

Αυτή είναι η ιστορία. Ας επιχειρήσουμε να την φιλτράρουμε, αφού το ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά και εύλογα. Αρχικά να πούμε ότι δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν δίκαιο. Οι τιμές, ειδικά στην περίοδο κρίσης που ζούμε, είναι εξωφρενικές. Ορθώς οι ιδιοκτήτες διεκδίκησαν το δίκιο τους και ορθά αποφάσισαν, τουλάχιστον από μια πρώτη ανάγνωση, οι δικαστές. Το πρόβλημα είναι με τους πολιτικούς.

Είναι δυνατόν, ο υπουργός να δεχθεί και οι βουλευτές της πλειοψηφίας να ψηφίσουν, να επιστραφούν και χρήματα τη στιγμή που ψάχνουν τη δεκάρα με το δίκαννο και έχουν υποβάλει την κοινωνία σε λοιμοκαθαρτήριο για να μαζέψουν έσοδα; Και είναι δυνατόν αυτό να το κάνουν για μια κατηγορία πολιτών που κατά κανόνα έχουν, ακόμα και σήμερα, οικονομική άνεση; Θα μου πείτε, και ορθά, μα δεν πρέπει να εφαρμόσει η Πολιτεία την δικαστική απόφαση; Βεβαίως.

Γιατί όμως δεν εφαρμόζει άλλες αποφάσεις, του ΣτΕ περιλαμβανομένου, για άλλες υποθέσεις πολιτών και ιδιαίτερα εργαζομένων; Γιατί η αναδρομικότητα αποφασίζεται για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στο Παλαιό Ψυχικό; Επειδή είναι πλούσιοι; Επειδή έχουν ισχύ και προσβάσεις στην κυβέρνηση; Επειδή οι κάτοικοι του Π. Ψυχικού είναι κατά βάσιν δεξιοί ψηφοφόροι;

Δεν κατανοούν ότι, έστω και επικοινωνιακά, δίνουν λαβή για αρνητικά σχόλια; Τη στιγμή που καλούν τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους μισθοσυντήρητους, να κάνουν υπομονή και θυσίες, είναι δυνατόν κάποια «δικά τους παιδιά» να έχουν διαφορετική μεταχείριση; Εκτός κι αν γι' αυτούς υπάρχουν λεφτά. Εκτός κι αν η επιστροφή του πλεονάσματος και η άρση των αδικιών ξεκινούν από τους κατοίκους του Ψυχικού. Δεν κατανοούν ότι αυτό αποτελεί πρόκληση;

Και καλά οι βουλευτές της Ν.Δ., αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Εντάξει ο Βορίδης, τους ψηφοφόρους του εξυπηρετεί. Ο Σκανδαλίδης όμως που μας έχει ζαλίσει με τις ενστάσεις και τις κόκκινες γραμμές; Κι αυτός και οι άλλοι πράσινοι βουλευτές πως το δέχθηκαν; Γιατί δεν είπαν να επεκταθεί το μέτρο και να χαμηλώσουν οι αντικειμενικές αξίες και στο Χαλάνδρι και στα Γρεβενά; Τι θα κάνουν με τους υπολοίπους δημάρχους και κατοίκους άλλων περιοχών που φωνάζουν ότι οι αντικειμενικές αξίες των περιοχών τους, σήμερα, είναι υψηλότερες, και έτσι είναι, από τις εμπορικές; Θα δεχθούν να πέσουν και εκεί οι αντικειμενικές; Θα δεχθούν να επιστραφούν χρήματα από φορολογία που, παρανόμως και παρατύπως, εισπράχθησαν; Γιατί δεν δέχονται να εφαρμοστούν αναδρομικά κι άλλες αποφάσεις του ΣτΕ, όπως οι περικοπές μισθών; Γιατί η μόνη κόκκινη γραμμή να είναι για τους ιδιοκτήτες του Π. Ψυχικού;

Επαναλαμβάνω: δεν υποστηρίζω ότι δεν έχουν δίκαιο οι κάτοικοι του Π. Ψυχικού. Γιατί όμως αναδρομικότητα και επιστροφή χρημάτων από φορολογία, τούτη ειδικά την εποχή που οι φόροι πέφτουν σαν το χαλάζι, σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τουλάχιστον δεν πένονται και έχουν λίπος ακόμα να κάψουν; Σε τελική ανάλυση, πόσα χρήματα είναι αυτά που πρέπει να επιστραφούν; Υποθέτω δεν είναι πολλά και σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες του Π. Ψυχικού μπορούν να ζήσουν και χωρίς αυτά.

Η σημειολογία της κίνησης είναι όμως καταστροφική για την κυβέρνηση. Αυτό είναι που εξοργίζει. Αυτά είναι τα φρύγανα που φουντώνουν τη λαϊκή οργή και από αυτά τα μικρά εγκλήματα αιμοδοτείται ο «λαϊκισμός» που Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν. Αν μάλιστα σκεφθεί κάποιος ότι στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε οι βουλευτές, φορώντας τη λεοντή του λαϊκού δήθεν αγωνιστή, αρνήθηκαν ψήφο σε άρθρα που μελλοντικά μπορεί να ζημιώσουν το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια -και για τα οποία θα αναφερθούμε προσεχώς- τότε πραγματικά πρέπει να αναρωτηθούμε για την ορθοφροσύνη των πολιτικών.

Εκτός κι αν με την ψήφο τους υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες ή ακόμα χειρότερα ετοιμάζονται να αποδράσουν από τη διακυβέρνηση της χώρας. Γιατί τέτοιες διευθετήσεις, συνήθως, γίνονται όταν βρισκόμαστε σε φάση αποδρομής. Θα δείξει. Προσώρας, έδωσαν τροφή στους ανά την επικράτεια καφενέδες για συζητήσεις. Εννοείται εις βάρος τους. Ίσως όμως να μην τους ενδιαφέρουν αυτές, αλλά τα καλά λόγια που θα λένε στα σαλόνια του Π. Ψυχικού...

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ν.Β. 14:36 23/12/2013

    Τα ψυχικά προς το Ψυχικό, δεν φτάνουν για να ισοσκελιστεί το χρέος των δύο κομμάτων προς τις τράπεζες !

    • Καλές γιορτές και σε σένα Ν.Β. Χρόνια πολλά και είθε το 2014 να αχνοφέξει έστω το χαμόγελο

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.