ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

«Κάποιοι ωθούν τη Δημοκρατία σε εκτροπή»

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε συνέντευξη που παρέθεσε την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σημειώνει πως η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα, τάσσεται κατά του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών και προέβλεψε ότι η αγανάκτηση των πολιτών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις.

«Κάποιοι ωθούν τη Δημοκρατία σε εκτροπή»

Ο Αρχιεπίσκοπος δε διστάζει να στηλιτεύσει όσους οδηγούν σε «εκτροπή τη Δημοκρατία», καταδικάζοντας τα κρούσματα βίας και νεοναζισμού, ενώ διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το ισλαμικό τέμενος και δηλώνει κάθετα αρνητικός στα σύμφωνα συμβίωσης.

Ο κ. Ιερώνυμος εμφανίζεται έτοιμος για αλλαγές στις δομές της Εκκλησίας, ακόμα και στην ισοβιότητα των αρχιερέων, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε εκπροσώπους από όλα τα κόμματα για να ξεκαθαριστεί το θέμα της «δήθεν αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας» και εξηγεί πως ο ρόλος της εκκλησίας δεν εξαντλείται στις φιλανθρωπίες, τις ελεημοσύνες και τα συσσίτια.

«Η κοινωνία μας, ο λαός μας, δεν αντέχει άλλο. Τα όποια περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», τονίζει ο αρχιεπίσκοπος και επισημαίνει πως «πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι αλλά καθαροί, λέγοντας την αλήθεια στο λαό. Να έχουμε υπομονή και συνεχώς να προσπαθούμε γιατί θα αργήσει αυτή η δύσκολη κατάσταση να περάσει».
Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αρνήθηκε να σχολιάσει πολιτικά τον κύριο Τσίπρα, ούτε το ενδεχόμενο να προκύψει κάποιος άλλος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές: «Είναι επικίνδυνο ένας Αρχιεπίσκοπος να ασχολείται με αυτά» είπε χαρακτηριστικά, προσέθεσε ωστόσο ότι «αυτό που λέμε ότι ο λαός έχει τους άρχοντες που του αξίζουν δεν είναι έξω από την πραγματικότητα».

Ο κ. Ιερώνυμος κάνει λόγο και για κάποιους που ωθούν τη Δημοκρατία προς την εκτροπή σημειώνοντας: «Η Δημοκρατία είναι μία έννοια, είναι ένας τρόπος ζωής και διακυβέρνησης των ανθρώπων. Τώρα εάν εμείς που θέλουμε να λειτουργούμε σε αυτό το σύστημα δεν είμαστε ικανοί, είμαστε επιρρεπείς σε εκτροπές, δεν φταίει η Δημοκρατία. Φταίνε εκείνοι που την ωθούν στην εκτροπή».

Ο αρχιεπίσκοπος εκτιμά πως η «αγανάκτηση και οι ανάγκες των ανθρώπων θα αναγκάσουν να οδηγηθεί η κατάσταση προς τα εκεί όπου θα προκύψει κάτι καλύτερο», διαβλέποντας πολιτικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.