ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο

Ο φόρος ακινήτων τρομάζει το Μαξίμου

Δοκιμάζεται αύριο η κυβερνητική συνοχή με το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014.

Ο φόρος ακινήτων τρομάζει το Μαξίμου

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναμένεται να καταθέσει αύριο το σχετικό σχέδιο νόμου,  ωστόσο αρκετοί βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση διατηρούν ακόμα επιφυλάξεις, δεδομένου ότι θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα για μία ακόμα χρονιά τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24, βουλευτές των δύο κομμάτων προτίθενται να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου επί της αρχής και να διαφοροποιηθούν κατά τη ψηφοφορία επί των άρθρων. Μία τέτοια αρρυθμία επιχειρεί να προλάβει το Μαξίμου προσπαθώντας να κατευνάσει τις εντάσεις προκειμένου να «περάσει» το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Η κριτική που ασκούν οι βουλευτές των δύο κομμάτων εστιάζεται στην αναλογικότητα της κλίμακας. Για παράδειγμα, το τέταρτο κλιμάκιο φορολόγησης των κατοικιών έχει συντελεστή 4,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το πέμπτο κλιμάκιο έχει συντελεστή 6 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή, από το τέταρτο κλιμάκιο στο πέμπτο κλιμάκιο ο συντελεστής αυξάνεται κατά 3,3,3%. Αντίθετα για τα ακριβότερης αντικειμενικής αξίας ακίνητα και συγκεκριμένα στο 8ο και 9ο κλιμάκιο ο συντελεστής αυξάνεται μόλις 3,2 %.

Πάντως, με το νέο σχέδιο μειώνονται οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακριβών κατοικιών σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί, ενώ σε κάθε περίπτωση ο φόρος είναι μικρότερος για όσους κατέχουν μόνο κατοικίες σε σχέση με τους φόρους που καταβάλλονται σήμερα. Ωστόσο, όσοι διαθέτουν -εκτός από κατοικίες- οικόπεδα και αγροτεμάχια δεν αποκλείεται να καταβάλλουν υψηλότερους φόρους το 2014.

Ο νέος φόρος προβλέπει εκπτώσεις 40% - 60% για κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα και απαλλοτριωμένα) καθώς και για τα ημιτελή κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται αλλά και απαλλαγές με εισοδηματικά κριτήρια για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανέργους και ανάπηρους.

Το νέο σύστημα φορολογίας των ακινήτων, προβλέπει την επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου, όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ, αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ. Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.).

Το σχέδιο νόμου για τα ακίνητα προβλέπει εκπτώσεις για τους ανέργους και τους αναπήρους εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μειωμένο φόρο ακινήτων κατά 50% θα πληρώσουν το 2014 όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια των κτισμάτων που έχουν στην κατοχή τους δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και για άτομα με αναπηρία άνω του 80%, που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις προβλέπεται πλήρης απαλλαγή.

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων:

1.    Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια.

Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο έως 60%. Για τα ημιτελή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,4.

Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).

Οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 ευρώ το στρέμμα έως 9.000 ευρώ το στρέμμα σε 25 κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία. Για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.

2.    Συμπληρωματικός φόρος.

Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.