ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρωταγωνίστρια του Χίτσκοκ

Πέθανε η ηθoποιός Τζόαν Φοντέιν

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Τζόαν Φοντέιν άφησε την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 96 ετών από φυσικά αίτια στο σπίτι της στο Χόλιγουντ.

Πέθανε η ηθoποιός Τζόαν Φοντέιν

Η Τζόαν Φοντέν, μία από τις λαμπερές ηθοποιούς της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, πρωταγωνίστρια σε κλασικές ταινίες του Αλφρεντ Χίτσκοκ, πέθανε χθες στο σπίτι της στο Καρμέλ στη βόρεια Καλιφόρνια σε ηλικία 96 ετών. Γεννημένη στην Ιαπωνία από Βρετανούς γονείς έφθασε στην Καλιφόρνια το 1919, για να κάνει, όπως και η αδελφή της Ολίβια ντε Χάβιλαντ, λαμπρή καριέρα στον αμερικανικό κινηματογράφο.

Η Τζόαν και η Ολίβια είναι οι μοναδικές αδελφές που βραβεύτηκαν και οι δύο με Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου. Tην άκρως ανταγωνιστική τους σχέση περιέγραψε η Τζόαν Φοντέν στην αυτοβιογραφία της «No Bed of Roses».

Η Τζόαν Φοντέν ξεκίνησε την καριέρα της με μικρούς ρόλους στο θέατρο και μπήκε στην κινηματογραφική βιομηχανία με ρόλους σε δεύτερης διαλογής ταινίες, μέχρι τη συνάντησή της με τον Χίτσκοκ, δέκα χρόνια αργότερα, που θα την φέρει στο προσκήνιο για να εξελιχθεί σε έναν από τους θρύλους του Χόλιγουντ. Γοητευμένος από το εκφραστικό της βλέμμα, ο Χίτσκοκ θα τής δώσει το 1940 τον πρώτο ρόλο στην ταινία «Ρεβέκα», στο πλευρό του Λόρενς Ολίβιε. Για την ερμηνεία της αυτή στον ρόλο της νεαρής γυναίκας θύματος της ασφυκτικής ανάμνησης της πρώην συζύγου του άνδρα της θα κερδίσει μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Το Όσκαρ θα έλθει ωστόσο δύο χρόνια αργότερα για την ερμηνεία της στην ταινία του Χίτσκοκ «Υποψίες» στο πλευρό του Κάρι Γκραντ. Είναι η πρώτη και μοναδική ηθοποιός που βραβεύθηκε με Όσκαρ σε ταινία του Χίτσκοκ. Την ίδια χρονιά η Ολίβια ντε Χάβιλαντ ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Hold Back the Dawn» (Αύριο δεν θα ξημερώσει) του Μίτσελ Λέιζεν. Αν και η Ολίβια κέρδισε πρώτη τη διασημότητα στο Χόλιγουντ, η αδελφή της ήταν η πρώτη που βραβεύθηκε με το χρυσό αγαλματίδιο. Στην τελετή απονομής εκείνη τη χρονιά, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο γυναικών έφθασε στα άκρα.

Η Ολίβια ντε Χάβιλαντ θα πάρει τελικά το Οσκαρ το 1946 για την ερμηνεία της στην ταινία «To Each His Own» του Μίτσελ Λέιζεν. Αργότερα η Τζόαν Φοντέν θα αποκαλύψει ότι τότε η αδελφή της δεν δέχθηκε τα συγχαρητήριά της. Οι αδελφές ήταν ανταγωνίστριες και στον έρωτα. Ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος Χάουαρντ Χιουζ είχε για κάποιο διάστημα σχέση με την Ολίβια ντε Χάβιλαντ, αλλά ζήτησε επανειλημμένα από την Τζόαν Φοντέν να τον παντρευτεί.

«Παντρεύτηκα πριν από την Ολίβια, βραβεύτηκα με Όσκαρ πριν από εκείνη, και αν πεθάνω πρώτη, θα γίνει χωρίς αμφιβολία έξαλλη μαζί μου που την κέρδισα», είπε μία ημέρα η Τζόαν Φοντέν.

Το 1943 είχε ακόμη μία υποψηφιότητα για Όσκαρ και δούλεψε με ιερά τέρατα του Χόλιγουντ, όπως ο Μπίλι Γουάιλντερ, ο Φριτς Λανγκ, ο Μάξ Οφιλς και ο Ρόμπερτ Ρόσεν. Αποσύρθηκε το 1966 κάνοντας σποραδικές εμφανίσεις στην τηλεόραση και σε σόου του Μπρόντγουέι.

Η Τζόαν Φοντέν δεν ήταν μία συνηθισμένη γυναίκα. Υπήρξε πιλότος αεροπλάνου, πρωταθλήτρια στην πτήση αεροστάτου, λαμπρή γκόλφερ, είχε πτυχίο αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων και ήταν εξαιρετική μαγείρισσα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.